GÜNLÜK BÜLTEN - 28.12.2022

Resim

ABD’de konut verilerinde zayıf seyir sürüyor

● ABD’de bugün Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak

● Ayrıca bekleyen konut satışları verisi takip edilecek

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah18,69 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında, konut fiyat endekslerinin piyasa beklentilerinin üzerinde seyretmesi, Dallas Fed imalat aktivite endeksinin beklentilerin altında gerçekleşmesi ve Çin’in Covid-19 önlemlerinde yumuşama haberleri güne pozitif başlayan endekslerde satışları beraberinde getirdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve %1,4 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde düşük hacimli pozitif seyirler hakimdi. Seans başında Çin’den gelen açılma haberlerinin pozitif etkisi, tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyir ile baskılanarak hisse fiyatlamalarını etkiledi. Günlük getiri anlamında diğer borsalardan negatif ayrışan İtalya’da BT sektöründeki satışlar etkili oldu. Diğer endekslerdeki günlük artış %0,1 ilâ %0,7 arasında gerçekleşti. ABD tahvil piyasasında Fed’in para politikası duruşuna ilişkin beklentilerin satış eğilimi sürüyor: 2 yıllık tahvil getirisi %4,37’ye, 10 yıllıklar ise 14 Kasım’dan beri en yüksek seviye olan %3,84’e yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -57bps’ten -53bps’e geriledi. Dolar endeksi günü -%0,1’lik hafif düşüşle 104,2’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Çin’deki Covid-19 tedbirlerinin yumuşatılması haberleri ile yükseldi ve günü 84,3$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı günü %0,9 artışla 1.814$/ons seviyesinden sonlandırdı.

● Japonya’da sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış olarak kasımda öncü veriye göre aylık %0,1 azaldı; ekimde aylık düşüş %3,2 idi. Üretim son üç aydır düşüş eğiliminde. Makine-teçhizat ile kimyasal sektöründe üretim azalırken, plastik, elektrikli teçhizat, bilişim teknoloji araçları artış gösterdi. Ülkede üretim 2019 seviyelerininaltında.

● ABD’de mal dış ticaret açığı son iki yılın en düşük seviyesinde; Ekim ayındaki 98,8 milyar $'dan kasım ayında 83,3 milyar $'a geriledi. İthalat aylık %7,6, ihracat ise %3,1 azaldı. İthalatta düşüş genele yayılırken, en fazla azalış %13 ile tüketim mallarında görüldü. İhracattaki düşüş ise büyük ölçüde tarım ürünleri ve endüstriyel malzeme satışlarının azalmasından kaynaklandı.

● ABD’de konut fiyatlarında aşağı yönlü seyir görülüyor. S&P CoreLogic Case-Shiller’ın 20 büyük şehre ilişkin Bileşik Endeksi'ne göre, konut fiyatları ekim ayında da düşüşünü sürdürdü ve aylık bazda mevsimsellikten arındırılmış olarak %0,5 azaldı. Fiyatlar bir önceki yıla göre ise yıllık %8,6 arttı.

● ABD’de bugün kasım bekleyen konut satışları ile aralık ayı Richmond Fed imalat aktivite endeksi verileri açıklanacak. Bekleyen konut satışları endeksi, ikinci el konut satışları için öncü gösterge olarak değerlendiriliyor. Endeks ekimde aylık %4,6 azalarak 77,1 ile nisan 2002’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama satışları aşağı yönlü baskılıyor. Endeksin kasımda aylık bazda %1,0 düşmesi bekleniyor.

● Yurt içinde Türkiye Beyaz eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, yıllık bazda kasım ayında beyaz eşya üretimi %2,5 daralırken, yurt içi satışlar %18,8, ihracat %2 arttı. Ocak-Kasım döneminde beyaz eşya üretimi %3,1, yurt içi satışlar %2,4 düşerken, ihracat %0,2 ile sınırlı arttı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,69 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Dün BIST’de alımların telekom ve altın madenciliği hisselerinde yoğunlaştığını, buna karşılık diğer sektörlerde belirgin satış baskısının sürdüğünü gördük. BIST-100 endeksi ve bankacılık endeksleri günü %1,3 kayıpla tamamladı. İşlem hacmi de tatil döneminde olan yurtdışı piyasaların da etkisiyle düşük seyretmeye devam etti. Yurtdışı tarafta ise bir yandan Çin’in Covid-19 tedbirlerinde normalleşme süreci, bir yandan da Rusya’nın enerji tedariğinde kısıtlamalara hazırlandığı haberleri etkili oldu. Dün ABD hisse endeksleri tatil sonrası hafif alıcılı bir başlangıç yaptı. Ancak bu sabah endeks vadelilerinin gerilediği gözleniyor. Yılın son üç gününde BIST’deki sıkışmanın devam edebileceği görüşündeyiz. Bugün hisse değişimlerinin süreceğini, gösterge endeksin yatay seyirizleyeceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5515 seviyesinin test edilmesi sonrasında geri çekilme yaşadı. Kapanış 5435 seviyesinde gerçekleşti. Endekste nispeten düşük hacimli hareketle 5 günlük ortalama bölgesi test ediliyor. 5430-5400 bandı yakın destek, 5300 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada devam eden olumlu teknik görünüme bağlı olarak 5550 direnci üzerinde, yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850-6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Şirket Haberleri Devamı

Ard Grup Bilişim ;

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü İhtiyacı 27 adetsunucu alımı" işine ilişkin 15,4 milyon TL (KDV Hariç) bedelle ihale sözleşmesiimzalandığınıbildirdi. (HafifOlumlu)

THY (THYAO TI) ;

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, 2023 yılına ilişkin bazı öngörüler paylaştı: THY 2023’te 88 milyon yolcu taşımayı hedeflemektedir. (2019: 74.3milyon yolcu, Ak Yatırım Tahminleri: 2022T=72.7milyon yolcu, 2023T=81.4 milyon yolcu). Filo büyüklüğünün 427 uçağa erişmesi planlanmaktadır. (2023T=393). Söz konusu öngörülertahminlerimizin üzerinde olduğu için “olumlu” olarak yorumluyoruz.

Beyaz Eşya Sektörü:

Türkiye Beyaz eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Kasım’da altı ana ürün grubunda üretim yıllık bazda %3 daralırken, iç satışlar %19 arttı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X