GÜNLÜK BÜLTEN - 29.06.2022

Resim

Yurt içinde bugün tüketici güven endeksi açıklanacak

● ABD borsalarında tüketici güveni sonrası satış baskısı görüldü

● G7 zirvesi sonuç bildirgesi yayımlandı

● ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları ABD borsalarında dün, sean s başında Çin’in Kovid-19 karantina süresini 7 güne düşürmesinin yarattığı olumlu hava sonrası görülen kazanımların tamamı, tüketici güven endeksinin Şubat 2021’den beri en düşük seviyesine gerilemesi ve geleceğe yönelik beklenti endeksinin yaklaşı k son 10 yılın en düşük seviyesinde bulunmasının getirdiği endişeler sonrası geri verildi. S&P500 ve Na sdaq end eksleri günü sırasıyla %2,0 ve %3,0 kayıpla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse sen edi end eksl erinde ise karışık bir seyir d evam etti. Bölge g enelinde end eksl er günlük -%0,9 ila %0,9 oranında değişimler gö sterdi. Almanya’da GfK Tüketici Güven Endeksi’nin Temmuz’da tarihi düşük sevi yesi olan -27,4’e gerilemesi yle sabah saatlerinde satış gören Alman DA X endeksi, Çin’den g elen haberlerle bir miktar toparlandı. Gün sonuna doğru ABD’den g elen veriler i se kazanımların çoğunun geri verilmesine yol açtı. DAX’ta günlük kazanç %0,4 seviyesinde g erçekleşti. Asya borsalarında da sabah saatlerinde satışlar görülüyor. Özellikle Alibaba’nın düşüşlerde öncülük ettiği Çin’in Hang Seng endeksinde düşüş %1,6 seviyesinde. OPEC+ üyelerinin petrol arzında hedeflenenin altında kaldıklarına yönelik beklentiler ile Brent petrolün spot fiyatı sabah saatlerinde 112,9 $/bbl seviyesinde işl em görüyor. Büyümeye ilişkin endişel erin yoğunlaştığı akşam sean sında DXY’nin tekrar 104 seviyesinin ü zerine yükselmesi sonrası altın günü 1819 $/ons seviyelerinden sonlandırdı.

● Almanya‘da gerçekleşen G7 zirvesinin sonuç bildirge si yayı mlandı. Bildirgede, belirlenecek eşik değerin üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına ve sigortalanmasına yasak getirilmesinin gözden geçirileceği belirtildi. 2025'e kadar 100 milyar $’lık iklim finansmanı hedefi için çabaların da artırılacağı vurgulandı.

● ECB Başkanı L agarde Porte kiz’de katıldığı yıllık toplantıda Temmuz’da politika faizinde 25 baz puanlık (bps) artış pl anlarını doğrularken, politika yapıcıların gerekirse yüksek enflasyonla mücadele tedbirlerini hızlandırmaya hazır olduklarını söyledi. Lagarde ayrıca henüz açıklanmayan anti-kriz enstrümanın ECB'nin tüketici fiyatlarındaki hızlı artışla mücadelesini engellemeyeceğine dair güvence verdi.

● New York Fed Başkanı John Williams, gelecek Fed topl antısında 50 veya 75 bps faiz artı şının tartışılac ağını, bazı aşağı yönlü riskler ile büyümenin bu yıl yavaşlayacağını ancak resesyon beklemediğini söyledi. Williams 2022 için büyüme tahmininin %1 -1.5 aralığında olduğunu belirtti.

● Yurt içi piyasal arda dün sabah saatlerinde görülen alıcılı seyir yurt dışı borsalara paralel bir şekilde kapanı şa doğru yerini satışlara bıraktı ve BIST100 endeksi günü %1,5 dü şüşle kapandı. $/TL bu sabah 16,64 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Haftanın ikinci işlem gününde gerek yurt içi tarafta gerekse yurt dışında hisse senedi piyasaları satıcılı bir seyir izledi. Yurt dışı taraftaki satışlar daha ziyade küresel büyüme endişeleri kaynaklı oldu. Yurt içi piyasalar da hem yurt dışının zayıfseyrinden etkilendi, hem de hafta sonu açıklanan yeni kredi koşullarının olası etkilerini fiyatlamaya çalıştı. Bugün bankacılık sektörü Mayıs ayı verileri açıklanacak. Verinin güçlü olmasını ancak hisse senetlerine etkisinin genel piyasa koşulları nedeniyle sınırlı kalmasını bekliyoruz. Dünkü sertsatışların ardından BIST’te bugün hafif alıcılı açılışbekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki yükseliş denemesiyle test ettiği 2560 seviyesi sonrasında satış baskısı altındaydı. Kapanış 2490 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için direnç olarak belirttiğimiz ve üzerini yeni bir yukarı yönelme hareketinin gelişebileceği bölge olarak değerlendirdiğimiz 2560 seviyesinden geri çekilme yaşanıyor. Zayıf tepki çabasıyla direnç bölgesinin aşılamaması sonrasında destek bölgesi tekrar test ediliyor. Endekste 2490/60 bandını tutunma-tepki bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte bu bant altına yaşanacak bir sarkma durumunda ise 50 günlük ortalama bölgesinin de aşağı geçilmesiyle bu defa 2420-2320 bandının gündeme gelmesi de mümkün olabilecektir. BIST100 için 2490/60- 2430/10-2395/70 destek, 2530-2560/90-2600 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Garanti Bankası – Reuters’da yer alan bir haberde 1Ç22 itibarıyla Garanti Bankası’nın BBVA’nın konsolide gelir tablosuna (enflasyon düzeltmesi sonrası) 324 milyon avro düzeyinde negatif etkisi olduğu belirtildi. BBVA verilerine dayandırılan haberde enflasyon düzeltmesi etkisinin BBVA’nın 2Ç22 finansallarına yansıyacağı etkinin sermaye yeterliliği açısından pozitif ve net kâr açısından negatif olacağı vurgulandı. Garanti Bankası 1Ç22’de TMS formatındaki finansallarında 8,2 milyar TL netkâr açıklamıştı.

● Bankacılık Sektörü: BDDK bankaların Mayıs ayı toplu sonuçlarını bugün açıklayacak. Sektörün Mayıs ayı net kârının önceki ayın pozitif vergi etkisi dikkate alındığında aylık %15 kadar azalarak 30 milyar TL düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Buna göre BDDK’nın sektörün Ocak-Mayıs 2022 dönem kârını 128 milyar TL düzeyinde %420 artışla 128 milyar TL düzeyinde açıklamasınıbekliyoruz.

● Kalekim Mardin Organize Sanayi Bölgesinde yapmakta oldukları kuru harç ilave hattının kuruluş işlemlerinin tamamlanıp deneme üretiminin de başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Söz konusu yatırımla birlikte fabrikadaki kapasite 90 bin ton’dan 220 bin ton’a yükselmişoldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X