GÜNLÜK BÜLTEN - 29.08.2022

Resim

Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz

● Yurt içinde bugün Temmuz dış denge verisi açıklanacak

● Ayrıca Ağustos ekonomik güven endeksi verisi yayımlanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,17 seviyelerinde ABD borsalarında, tüketici gelir ve harcamalarının beklentilerin altında kalması ve Jackson Hole’da Fed Başkanı Powell’ın politika faizini uzun süre sıkı tutacağını açıklamasının ardından satışlar hakimdi. 13 Haziran’dan beri en yüksek günlük düşüşünü yaşayan S&P500 endeksi ve Nasdaq Bileşik endeksi Cuma gününü sırasıyla %3,4 ve %3,9 düşüşle kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de Haziran başından beri en sert günlük geri çekilmeler gözlendi; endeksler günü %0,7 ila %2,5 düşüşle tamamladı. Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında enflasyona yönelik vurgusunun ve bu konuda atılacak olası adımların, tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskıya sebep olduğu görüldü: 10 yıllık tahvil getirileri Cuma günü %3,04’e, 2 yıllık tahvil getirileri ise %3,40’a yükseldi. İki getiri arasındaki fark -34 baz puandan -36 baz puana yükseldi. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatı günü hafif yükselişle 101$/bbl’den kapattı. Dolar endeksi (DXY) sabah saatlerinde 109’un üzerinde. Altının ons fiyatı ise DXY’deki Cuma günkü sert yükseliş ve tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyrin etkisiyle günü 1.738$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de Temmuz’da kişisel gelirler aylık %0,2 artışla 47 milyar $ olurken, kişisel harcamalar %0,1 artışla 23,7 milyar $’a yükseldi. Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi ise aylık bazda %0,1 geriledi. Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek PCE endeksi aylık %0,1 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. PCE’deki artışta hizmet sektöründeki harcamalar (+%0,1) etkili olurken bu etkinin sınırlı kalmasını sağlayan unsur mal harcamalarındaki aylık %0,4’lük düşüş oldu. Gıda ve enerji fiyatlarındaki aylık seyirler ise sırasıyla +%1,3 ve -%4,8 olarak gerçekleşti. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinde bir miktar toparlanma görülüyor; endeks nihai veriye göre 55,1’den 58,2’ye yukarı yönlü revize edildi.

● Yurt içinde bugün Temmuz dış denge verisi ile Ağustos ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre dış denge Temmuz’da 10,6 milyar $ açık verdi. Bunda enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ile euro/dolar paritesindeki düşüş, küresel dış talepteki yavaşlama etkili oldu. İhracat yıllık %13,4 arttı. İthalat ise Temmuz’da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre mutlak rakam olarak 8,4 milyar $ artarken, bu artışın 3,8 milyar $’ı enerji ithalatından kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi Temmuz’da 93,4 ile Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş idi. Ağustos ayına ilişkin alt endekslerden reel kesim, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksi azalırken, tüketici güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksi arttı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,17 seviyelerinde.

● Yurt içinde bu hafta Çarşamba günü 2. çeyrek büyüme, Perşembe imalat sanayi PMI endeksi, yurt dışında ise PMI verileri ile Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam takip edilecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 geçen haftayı %4 artıda kapattı ve böylece yılbaşına göre getiri %69’a ulaştı. Geçtiğimiz haftayı %16 artışla kapatan bankacılık endeksi, aybaşına göre de %51 artışla BIST’in Ağustos ayı performansında temel destekleyici oldu. Diğer taraftan Cuma günü Türkiye seansı kapanışı gelen satışlarla ABD borsa endeksleri geçtiğimiz haftayı %5’e ulaşan kayıplarla tamamladı. Satış eğiliminin güçlenmesinde Cuma günkü FED açıklamasında enflasyon ve büyüme risklerine yapılan vurgular etkili oldu. Yeni haftaya başlarken özellikle yurtdışı tarafta belirgin zayıflayan risk algısının BIST’e olumsuz yansımalarının olabileceğini düşünüyoruz. Ay başından bu yana yurtdışından ciddi düzeyde olumlu ayrışan BIST’in yeni haftaya bir miktar satıcılı başlayabileceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde dalgalı seyre rağmen yükseliş eğilimini korumayı başardı. Kapanış 3146 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te hafta genelinde olduğu gibi Cuma günü de 5 günlük ortalama üzerindeki seyir korundu. Diğer taraftan kısa periyot destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 3100-3050 seviyesi üzerindeki hareketin korunuyor olması iyimserliği destekliyor. Endekste 3100-3050 bandını kısa periyot için destek, 3000 seviyesi altını ise belirgin zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. Olumlu teknik görünüme bağlı olarak endekste 3150/65 bandı üzerindeki kapanışları yeni yükseliş hareketine yönelik olumlu sinyal olarak değerlendiriyoruz. Bu bandın üzerinin 3350 hareketi için yeni bir aşama olabileceğini belirtebiliriz. BIST100’de 3100-3050-3000-2980/20 destek, 3150- 3165-3180-3200 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

● Kordsa, 12 milyon dolarlık iki yeni yatırım açıkladı. Şirket; i) Yüksek performans lastiklerinde kullanılan tekkorda olan global talebin artmasına cevap verebilmek üzere 7.0mn dolar tutarında tekkord üretim hattı yatırımı yapılmasına ve ii) inşaat güçlendirme sektöründeki yurtiçi büyümeyi devam ettirmek ve ihracat pazarlarındaki fırsatları değerlendirebilmek amacıyla 5 milyon dolar tutarında ilave Polipropilen Monofilament Fiber Donatı (Kratos PP) üretim hattı yatırımı yapılmasına karar verdi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X