GÜNLÜK BÜLTEN - 29.09.2022

Resim

Yurt içinde ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak

● İngiltere Merkez Bankası’ndan uzun vadeli tahvil alım kararı

● Almanya’da bugün Eylül ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,53 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında, tahvil getirilerinde yaşanan düşüşün fiyatlama anlamında hisseler üzerinde yarattığı olumlu etki sonrası neredeyse son iki ayın en iyi günlük performansı görüldü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %2,0 ve %2,1 değişimle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, gün içerisinde yaşadığı düşüşleri, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahvil piyasalarında yaşanan olumsuzlukları gidermek adına 20 yıl ve üzeri vadeli tahvillerde üst limit olarak günlük operasyon başına 5 milyar £’luk alımlar yapacağını açıklaması sonrası geri aldı. Borsalarda günlük değişim +%0,9 ila -%0,5 arasında. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil getirisi 10 yılı aşkın süredir ilk defa gün içerisinde %4 getirinin üzerine çıktı. BoE’nin tahvil alımları sonrası ise görülen rahatlama ile 2 yıllık tahvil getirisi gün sonunda %4,13’e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi ise 20bps’in üzerinde düşüşle günü %3,73’den tamamladı. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark ise -34 baz puandan -40 baz puana yükseldi. Dolar endeksi (DXY) dün piyasalardaki risklerden birinin (BoE – İngiltere Hazine Bakanlığı arasındaki politika uyuşmazlığı) yatışmasıyla günü 112,6 seviyesinden kapattı. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatında artışlar devam etti (89,3$/bbl). Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirisi ve DXY’nin düşüşünün sonrasında %1,9 artışla günü 1.660$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de dün MBA haftalık konut kredisi başvuruları ile bekleyen konut satışları verileri açıklandı. 23 Eylül haftasında konut kredileri başvuruları haftalık -%3,7 gerilerken, bekleyen konut satışları ise Ağustos’ta aylık -%2,0 azaldı. Fed’in faiz artırımlarının ardından 30 yıllık konut kredisi faizi oranı yükselişini sürdürdü; %6,52 ile 2008 yılı ortalarından bu yana görülen en yüksek seviyede. Bekleyen konut satışları Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

● ABD’de bugün 2. çeyrek büyüme verisinin nihai rakamı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ile Almanya’da Eylül ayına ilişkin öncü enflasyon verisi açıklanacak. Almanya’da enflasyonun Eylül’de yıllık bazda %7,9’dan %9,5’e yükselmesi bekleniyor.

● Yurt içinde bugün TCMB para politikası toplantı özeti ve Eylül ayı ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Ekonomik güven endeksi Ağustos’ta aylık %1,0 artarak 94,3’e yükselmiş idi. Alt endekslerden, tüketici güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksi artarken, reel kesim, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri azalmış idi. Eylül’de tüketici güven endeksi sınırlı yükseldi. Reel kesim güven endeksi düşüş eğilimini sürdürdü ve (m.a.) Eylül’de aylık 1,2 puan azaldı. Endeks son sekiz aydır düşüş eğiliminde olmakla birlikte 100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Hizmet ve perakende sektörü güven endekslerinde üç aydır görülen düşüş Eylül’de son buldu. İnşaat sektöründe artış devam etti. Ekonomik güven endeksinde Eylül ayında da artış görülebilir.

● Yurt içi piyasalarda, $/TL bu sabah 18,53 seviyelerinde. Tahvil piyasasında ise 2 yıllık getiriler dün günü 59 baz puan artışla %14,83’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Bir günlük toparlanma çabasının ardından dün BIST özellikle banka, demir/çelik ve telekom hisselerine gelen satışlarla %2’yi aşan bir düşüş gösterdi. Dün nispeten olumlu ayrışan hisseler enerji ve petrokimya sektörlerinden geldi. Dün ABD borsalarında ise toparlanma çabası vardı. ABD tarafındaki seyir Avrupa borsalarını da kısmen olumlu etkiledi. Buna karşılık dün olumsuz ayrışan BIST’de bugün dengelenme çabası görebiliriz. BIST’de güne hafif satış baskısı ile başlanabileceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün günün ilk yarısındaki yatay hareketin ardından satış baskısı altındaydı. Kapanış 3198 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyotta takip ettiğimiz direnç bölgesi altındaki harekete bağlı olarak zayıf seyrin geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. 3310/30 yakın direnç olsa da 3350 seviyesi üzerini kısa periyot için iyimserlik bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumunda ancak yeni bir yukarı eğilim gelişebileceğini yineliyoruz. Diğer taraftan 21 günlük ortalama altına yaşanan sarkma da zayıflama sürecine işaret ediyor. Endekste 3200-3150 bandı yakın destek bölgesi. Altına yaşanacak sarkma 50 günlük ortalamanın bulunduğu 3050-3000 destek bölgesini gündeme getirebilecektir. BIST100’de 3180/50- 3100-3080/50-3000 destek, 3220/50-3300/10-3330/50-3380 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

● Bankacılık Sektörü: BDDK bugün Ağustos ayı verilerini açıklayacak. Sektörün net kârının Ağustos ayında önceki aya göre düşük tek haneli artışla 39,5 milyar TL düzeyinde olmasını ve böylece Ocak – Ağustos dönemi net kârının önceki yıla kıyasla %400 üzerinde artarak 247.3 milyar TL olmasını bekliyoruz. Bu beklenti paralelinde sektörün ilk sekiz aylık dönem için özkaynak kârlılık oranını %40 düzeyinde hesaplıyoruz (2021 tüm yıl özkaynak kârlılığı: %14,6). Ağustos ayında TL kredilerde %4,7 (Temmuz: %3,0), TL mevduatta %8,7 (Temmuz %10,9) artış hesaplıyoruz. Döviz tarafındaysa Ağustos ayında dolar bazında krediler %3,2 daralırken, mevduat yatay kaldı. TCMB verileri aylık ortalamalar bazında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizinde 70 baz puan ve TL ticari kredi faizlerinde 400 baz puan düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriler ışığında TÜFE tahvil hariç net faiz marjında hafif gerileme olabileceğini öngörüyoruz. Ağustos ayında TL tahvil faizlerinde gözlediğimiz 400 - 800 baz puanlık gerilemelerin katkısıyla hazine gelirlerinin güçlü kalacağını ve komisyon gelirlerinin de önceki aya göre bir miktar artacağını tahmin ediyoruz. Buna karşılık faaliyet ve karşılık giderlerindeki artışın kârı önceki ay seviyesine düşüreceğini öngörüyoruz. Yorum: Piyasa bu sonuçları banka hisselerindeki toparlanma çabasının devamı için kullanabilir.

Bankacılık Sektörü: Basında yer alan haberlere göre Merkez Bankası kredi imkanlarının etkin kullanımını sağlamak için bankalar nezdinde yeni düzenlemeler açıkladı: Buna göre, (kredi genişlemesine bağlı olarak TCMB nezdinde devlet tahvili tahsisinden muaf olan) ihracat kredilerinin kapsamı belirlendi. Yeni tanım kapsamında, söz konusu muafiyet ihracat/ithalat oranı %110 olan şirketler tarafından kullanılan ve vadesine 2 yıldan uzun vadeli krediler ile sınırlandırıldı. Ayrıca basında yer alan haberlerde TCMB’nin menkul kıymet tesisine tabi olmayan ilgili ticari kredi kalemleri için kademeli olarak faturalı kredilendirme işlemlerine başlamayı planladığı belirtildi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X