GÜNLÜK BÜLTEN - 29.11.2022

Resim

Yurt içinde dış denge ve ekonomik güven endeksi açıklanacak

● Ticaret Bakanlığı öncü verisine göre Ekim’de dış açık 8,0 milyar $ oldu

● ABD’de bugün konut fiyat ve tüketici güven endeksi açıklanacak

● Almanya’da Kasım’da öncü veriye göre yıllık enflasyon beklentisi %10,4 ABD hisse senedi piyasaları günü Bölgesel Fed Başkanlarının konuşmalarının etkisiyle negatif bölgede kapadı. 1) NY Fed Başkanı Williams’ın işgücü piyasası ve ekonomide güçlü talebe vurgu yaparak enflasyonun da Eylül projeksiyonun üzerinde olmasının politika adımlarını bir miktar değiştireceğini belirtmesi, 2) St.Louis Fed Başkanı Bullard’ın, piyasaların Fed’in enflasyonu kontrol altına almak adına atacağı adımları yeterince fiyatlamadığını vurgulaması 3) Fed Başkan yardımcısı Brainard’ın uzun süreli arz şokları ve yüksek enflasyon ortamında para politikasında atılacak adımlarla, enflasyon beklentilerinin hedeflenenin üzerine çıkması riskinden kaçınması gerektiğinin altını çizmesi piyasalarda satış baskısını tetikledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,5 ve %1,6 düşüşlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri güne Çin’deki kapanma haberlerinin yarattığı olumsuz etki ile başladıktan sonra, ECB Başkanı Lagarde’ın Avrupa Parlamentosunda enflasyonun tepe noktasını görmüş olduğuna ve enflasyonun hızlıca düşeceğine dair herhangi bir bileşenden ikna edici bir sinyal almadığını belirtmesi ile negatif bölgede seyretti. Endekslerdeki günlük düşüş %0,1 ilâ %1,1 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında Fed üyelerinin açıklamaları sonrasında satış baskısı hakimdi. 2 yıllık tahvil getirileri %4,44’e sınırlı gerilerken, 10 yıllıklar ise seans başında %3,62’ye kadar gerilemesinin ardından günü %3,68 seviyesinden sonlandırdı. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -78bps’den -76bps’e geriledi. Dolar endeksi (DXY) Fed Başkanlarının şahin tonlamaları sonrası %0,7 değerlenerek günü 106,7 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, günü Çin’deki Kovid-19 kısıtlamalarının da etkisiyle %0,5 kayıpla 83,2$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı DXY’deki güçlenmenin ardından gerileyerek günü 1.741$/ons’tan sonlandırdı.

● Yurt dışında bugün Almanya‘da Kasım öncü enflasyon, ABD’de Eylül konut fiyat ve Kasım Conference Board tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. Almanya’da Kasım’da öncü veriye göre yıllık enflasyonun %10,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de Conference Board tüketici güven endeksinin ise Kasım’da endeksin 100 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde bugün TUİK Ekim dış denge ve Kasım ekonomik güven endeksi verilerini açıklayacak. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre, Ekim’de dış ticaret 8,0 milyar $ açık verdi. İhracat yıllık %2,8, ithalat %31,9 arttı. Enerji başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki artış, altın ithalatındaki yüksek seyir, avro/dolar paritesindeki düşüş ve dış taleptekizayıflama dış açığın yüksek gerçekleşmesinde etkili oluyor.

● Ekonomik güven endeksi Ekim’de aylık %3,0 artışla 97,1’e yükselmişti. Alt endekslerden, tüketici güven endeksi, reel kesim (imalat sanayi) ve sektörel güven endeksleri artış göstermiş idi. Kasım’da tüketici güven endeksi (m.a.) aylık %0,6 oranında artarak 76,6 seviyesinde gerçekleşti. Reel sektör güven endeksi (m.a.) Kasım’da aylık 0,7 azaldı. Sektörel güven endekslerinden perakende sektörü ve inşaat sektöründe yükseliş, hizmet sektöründe ise düşüş görüldü.

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,64 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıl vadeli tahvil getirisi dün günü 10 baz puan düşüşle %10,71’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Bugün açıklanacak BDDK aylık verileri öncesi dün banka hisseleri alıcılıydı ve BIST-100 endeksinin %1 artışına en büyük sektörel katkıyı bankalar verdi. Benzer şekilde GYO ve sigorta sektör endeksleri de günü olumlu ayrışma ile tamamladı. Buna karşılık dün enerji ve altın madenciliği hisselerinde kâr satışları gördük. Dün yurtdışı taraf zayıf seyir gösterdi ve endeksler günü genelde satıcılı kapattı. BIST’de hisse bazlı hareketlerin ve yukarı yönlü eğilimin bugün de korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 4970 seviyesinden sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 4923 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yukarı hareket geçerliliğini sürdürüyor. Geri çekilmeler halen sınırlı ve gün içi düzeltme boyutunda. 4780-4800 bandı üzerindeki kapanışın iyimserliği desteklediğini düşünmeye devam ediyoruz. BIST’te saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda yukarı eğilim korunuyor. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Endekste bir süredir belirtmiş olduğumuz 5000 seviyesinin gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu bölgenin dolar bazlı aylık grafikler açısından önemli bir bölge olduğunu belirtebiliriz. Üzerinde gerçekleşecek aylık kapanış yeni yükselişi destekleyici olacaktır. BIST100 için 4800-4750 yakın destek, 4680 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamını destekleyici olacaktır. BIST100’de 4900-4880/50-4800-4750-4700 destek, 4940-4970-5000/65-5100/50 direnç. 

 

 Kontrolmatik: Kontrolmatik Powin LLC ile yapılan 7,5 GWh lityum iyon hücre alımına yönelik çerçeve alım anlaşması doğrultusunda, ABD'de 3 GwH/yıl kapasiteli batarya hücresi, batarya paketi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurmak amacıyla 40 milyon $ sermayeli şirket kurulmasına karar verdiğini duyurdu. Şirketin faaliyet alanında ABD'de sağlanan teşviklere başvuru yapmasına karar verilmiştir.

● Şişecam ;

Rusya menşeli düzcam ithalatına yönelik 2017'de uygulanan anti damping önleminin (CIF bedelin %8'i ve %10'u oranında) uzatılması için Ticaret Bakanlığına başvurdu. Bakanlık dampinge karşı kesin önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açtı.

Emlak Konut GYO ;

İstanbul Kartal Esentepe 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşinin yüklenicisi ile yapılan sözleşmeye ek protokol imzalandığını ve böylece 403,6 milyon TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Gelirinin 1,08 milyar TL’ye yükseldiğini açıkladı. Olumlu.

● Bankacılık Sektörü: BDDK bugün bankaların Ekim ayı toplu sonuçlarını açıklayacak. Sektörün Ekim ayı net kârının önceki ayın çok hafif üzerinde 35 milyar TL düzeyinde olmasını bekliyoruz. Buna göre sektörün Ocak-Ekim ayı net kârının da %400’e yakın artışla 321 milyar TL düzeyinde açıklanmasını bekliyoruz. 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X