GÜNLÜK BÜLTEN - 29.12.2021

Resim

TCMB bugün 2022 Para ve Kur Politikası metnini yayımlayacak

● Küresel çapta salgında yeni vaka sayıları bir miktar artıyor

● Artan vaka sayılarıyla, yeni kısıtlama önlemleri de açıklanıyor

● $/TL bu sabah güne 11,89 düzeylerinden başlıyor ABD’de Richmond Fed imalat sanayi endeksi Aralık’ta 16 ile önceki veri ve beklentinin üzerinde açıklandı. S&P Corelogic Case-Schiller 20 konut fiyatları endeksi yıllık artışı ise Ekim’deki %19,1’den %18,4’e yavaşladı. Konut fiyatları ABD’de salgın döneminde stoktaki azalma ile hızlı yükselmiş, Temmuz’da %20,0 ile tarihi yüksek yıllık artış düzeyine ulaşmıştı. Dünyada Omicron varyantı hızlı yayılmaya devam ediyor. Dünyada çapında 7 günlük ortalamalar bazında yeni vaka sayısı 938 bin düzeyleri ile tarihi en yüksek seviyelere ulaştı. Salgının başından bu yana toplam vaka sayısı ise, 283 milyon seviyelerinde bulunuyor. Günlük vaka sayılarında dün itibariyle en yüksek kişiye sahip ülkeler 312 bin düzeyleriyle ABD, 179 bin düzeyleriyle Fransa ve 129 bin düzeyleriyle İngiltere. Yurt içinde ise dün gözlenen yeni vaka sayısı 32 bin 176 düzeyinde. Salgında vaka sayılarının artmasıyla, birçok ülkede yeni kısıtlamalar uygulamaya koyuluyor. KPMG Türkiye "KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021" raporunu açıkladı. 2021 yılında dünyada yaklaşık 5,1 trilyon $’lık birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştiği, bu tutarın son 20 yılın en yüksek seviyesi olduğu, bunda likidite bolluğu ve yatırım iştahı, sektörel konsolidasyon, tedarik zincirlerindeki yeniden yapılanmanın etkili olduğu belirtildi. Türkiye'de ise değeri açıklanan işlem hacminin toplam 14 milyar $ ile son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

● Küresel piyasalarda ise, dün S&P500 hisse senedi endeksinin %0,1 ile sınırlı gerilemesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir söz konusu. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili endeksi %1,47 ile dün sabahki düzeylerine yakın seyrederken, dolar endeksi günlük bazda yaklaşık %0,1’lik değerlenme ile bu sabah 96,2 seviyesinde. Yurt dışında bugün ABD’de Kasım ayı bekleyen konut satışları verisi açıklanacak.

● Yurt içinde, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden tuttukları mevduat ve katılım hesaplarının, Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesabına dönüştürülmesi halinde, mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanması kararlaştırıldı. TCMB, bugün 2022 Para ve Kur Politikası metnini yayımlayacak. Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığındaki ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıda enflasyonla ilgili gelişmeler ve bu konudaki risklere ilişkin atılacak adımların konuşulduğu belirtildi.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 11,89 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında getirilerde yükseliş devam etti. 2 yıllık getiriler dün günü 30 baz puan artışla %23,31’den, 10 yıllık getiriler 37 baz puan artışla %24,55’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100’de dün kapanışa yakın yoğunlaşan satışlar endeksin günü %2,5 kayıpla kapatmasına neden oldu. Bankacılık hisselerindeki %5 kayıp dikkat çekti. Endeksin bir miktar daha gerileyebileceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün yatay açılış sonrası satıcılıydı. Kapanış 1850 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 21 günlük ortalama bölgesi ve saatlik periyot için geçiş bölgesi olabileceğini düşündüğümüz 1950-2050 bandının test edilip aşılamaması sonrasında satış baskısı yeniden etkili durumda. Bununla birlikte 1720 seviyesinden başlayan tepki hareketinin geçerli olduğunu ve 50 günlük ortalama bölgesi olan 1800 seviyesi üzerindeki hareketin korunduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yaşanan hareketi sınırlı-olağan tepki çerçevesinde konsolidasyon süreci olarak değerlendiriyoruz. BIST’te saatlik periyotta 1950-2050 bandı üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için belirgin bir olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki boyutunda değerlendirilebilecekken, bandın altındaki hareketin devamı konsolidasyona yönelik hareket olarak düşünülebilir. Bu aşamada 1800-1720 bandı üzerinde tutunma yönündeki beklentimizi koruyoruz. 1720 altı ise yeni bir zayıflama süreci olarak görülebilir. Endekste 1825-1780/65-1720 destek, 1870-1920/50-1980-2050- direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Havacılık Sektörü: Basında çıkan haberlere göre, Ankara 5. İdare Mahkemesi bir şirketin açtığı dava sonrası Sabiha Gökçen Havalimanı için yapımı devam eden ikinci pist ihalesini iptal etti. Hatırlanacağı gibi, Pegasus projenin tamamlama sürecinin karşılaşılan bazı sorunlar nedeniyle uzaması sonucu Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki tek pistin kapasite kısıtlarını göz önünden bulundurarak büyüme fırsatlarını farklı havalimanlarında değerlendirmeye başlamıştı. Yine de haber ile ilgili belirsizlikler kalkana kadar Pegasus hissesi üzerinde baskı yaratabilir.

● Bankacılık Sektörü: BDDK bankaların Kasım ayı toplu sonuçlarını bugün açıklayacak. Fonlama maliyetindeki düşüş ile birlikte sektörün Kasım ayında yaklaşık 10 milyar TL düzeyinde bir net kâr açıklamasını olası görüyoruz. Bankaların Ekim ayı toplam net kârı 9,1 milyar TL düzeyinde gerçekleşmiş. Sektörün Ekim sonu itibarıyla ilk on aydaki net kârı da önceki yıla göre %32 artarak 66,1 milyar TL olmuştu.

● Bankacılık Sektörü: Anadolu Ajansı kaynaklı habere göre BDDK, bankalarca kullandırılan kredilerin amacına uygun kullanımı için iç kontrol mekanizmalarının zamanında oluşturulmadığı gerekçesiyle 13 bankaya 50'şer bin TL ceza uyguladı.

● Bankacılık Sektörü: Resmi gazetede yayınlanan bir kararlar Türk Lirası'na olan talebin artması için altın hesaplarından TL mevduata dönüşe ilişkin avantajlar Resmi Gazete'de yayımlandı

  • svg
    +90 850 308 61 00
X