GÜNLÜK BÜLTEN - 29.12.2022

Resim

Yurt içinde ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak

● ABD’de bekleyen konutsatışlarında düşüş devametti

● ABD’de bugün ise haftalık işsizlikmaaşı başvuruları açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,72 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında, Çin’in Kovid-19 tedbirlerini yumuşatması sonrası Şangay ve Beijing’den Milano’ya giden iki uçağın yolcularının yarısının Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından virüsün yayılacağına ilişkin endişelerle satışlar devam etti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,2 ve %1,4 düşüşlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de Çin haberlerinin etkili olduğu gözlendi. Günlük getiri anlamında diğer borsalardan pozitif ayrışan İngiltere’de, özellikle Çin’in açılması sonrası bakır fiyatlarındaki yükseliş ve Şili pesosunun ABD dolarına karşı değer kazanmasının (bakır madenleri çoğunlukla Şili’de) madencilik şirketlerine olumlu yansıması ile bankacılık sektöründe görülen yükselişler etkiliydi. Diğer endekslerdeki günlük kayıplar %0,1 ilâ %0,7 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında satış Çin’e yönelik haberlerle uzun vadelerde devam etti: 10 yıllıklar %3,88’e yükseldi. 2 yıllık tahvil getirisi ise %4,35’e geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -53bps’ten -47bps’e geriledi. Dolar endeksi risk algısındaki bozulma sonrası gelen taleplerle günü %0,3’lük artışla 104,5’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı %1,3 değer kaybederek 83,3$/bbl oldu. Altının ons fiyatı günü DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki yükselişin de etkisiyle %0,5 düşüşle 1.804$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de bekleyen konut satışlarındaki düşüş kasım ayında da devam etti; satışlar aylık %4,0 ile %1,0 olan piyasa beklentilerin üzerinde daraldı. Böylece endeks 73,9 ile Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Satışlar Kasım 2021’den bu yana düşüş eğiliminde. Konut kredisi faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak konut satın alım gücündeki zayıflama satışları olumsuz etkiliyor. Orta-batı dışındaki tüm bölgelerde satışlar düşüyor. Richmond Fed imalat aktivite endeksi ise aralıkta -10 beklentilerine karşın +1 olarak gerçekleşerek, imalat sanayiinde bir miktar iyileşmeye işaret etti. Endeksin üç alt bileşeninde de toparlanma gözlendi.

● Yurt içinde bugün aralık ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak kasımda ekime göre %0,2 azalarak 96,9 olarak gerçekleşmişti. Alt endekslerden reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ve hizmet sektörü güven endeksi azalırken, tüketici perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri artmıştı. Aralıkta ise tüketici güven endeksi aylık %1,3 azalışla 75,6’ya geriledi. Reel kesim güven endeksi aylık %0,4, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise sırasıyla aylık %1,7, %4,5 ve %1,2 artış gösterdiler. Buna bağlı olarak ekonomik güven endeksinde de aralık ayında birmiktar yükseliş görülebilir.

● Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,72 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü %9,81’den, 10 yıllık getirilerise 4 baz puan düşüşle günü %10,45’ten tamamladı. BIST-100 endeksi dün günü %1,6 düşüşle kapattı; endeks 2021 sonuna göre ise %188 primli.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100’de satış eğilimi dün de belirgin şekilde sürdü. Bankalara gelen sert satışlar endeks üzerinde etkili oldu. Dün ayrıca altın madenciliği hisselerinde de yükseliş sonrası belirgin kârsatışı vardı. Satışların öne çıktığı gündemde petrokimya ve holding hisseleri nispeten direnç göstererek olumlu ayrıştı. Dün yurt dışı hisse senedi piyasaları, Çin’in Kovid sonrası açılma sürecinin turizm nedeniyle pandemide yeni bir küresel yayılıma yol açabileceği endişesi ile satıcılıydı. Kapanış sonrası vadeli piyasa eğilimine baktığımızda BIST’in bugün bir miktar toparlanma çabası içinde olacağınıdüşünüyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün gün başından itibaren satış baskısı altındaydı. Kapanış 5346 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5 günlük ortalama bölgesinin aşağı geçilmesi sonrasında nispeten düşük hacimle satış baskısı devam ediyor. Kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5300 seviyesi gün içerisinde test edilirken, kapanış bu bölge üzerinde. Endekste 5300-5250 bandı altını kısa periyotiçin zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bu bandın/üzerinin tepki-tutunma bölgesi olmasını beklemekle birlikte, beklentimizin aksine bandın altına yaşanacak sarkma ilk aşamada 21 günlük ortalamanın da bulunduğu 5200-5180 bandını gündeme getirebilir. BIST’te 5425 seviyesi üzerini güçlü seyre geri dönüş olarak değerlendiriyor olacağız.

Şirket Haberleri Devamı 

ARD Grup Bilişim ;

Tesis yönetim sistemi yazılımları geliştiren Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim Anonim Şirketi'nin %100’ünü 1,1 milyon USD karşılığında satın aldığını duyurdu. Satın alınan şirketin değeri ARD Yazılım mevcut piyasa değerinin %1,2’sine denk gelmektedir. Değerleme sonucu ise şirketin ederi 3 milyon $ bulunmuştur. Pazarlık usulü ile çok ciddi bir iskonto alındığı görülmektedir (%63). Ödeme koşulları ise şu şekildedir: İlk ödeme Ocak 2023 tarihinde 0,2 milyon USD, ikinci ödeme Temmuz 2023 tarihinde 0,1 milyon USD, üçüncü ödeme Şubat 2024 tarihinde 0,1 milyon USD, dördüncü ödeme Şubat 2025 tarihinde 0,3 milyon USD, beşinci ve son ödeme Şubat 2026 tarihinde 0,4 milyon USD şeklinde yapılacaktır. Şirketin inorganik büyümesini destekleyecekbu satın alımısınırlıolumlu şeklinde değerlendiriyoruz.

 Koza Altın ;

daha önce 29.11.2022 tarihinde açıkladığı Nevşehir ili Avanos ilçesindeki 56086 ruhsat ve 2443897 erişim sayılı IV. Grup işletme ruhsatının Invictus Madencilik’den bedelsiz olarak ve aşağıdaki şartlar ile aldığını açıkladı. i) Sözleşme tarihinden itibaren sahada arama geliştirme faaliyetlerine başlanacak olup; en geç 3 yıl içerisinde söz konusu sahada arama faaliyetleri tamamlanacaktır. Eğer 3 yıl içinde üretime başlanmaz ise, üç yıldan sonraki dönem için üretime geçinceye kadar Invictus Madencilik’e ruhsat için tanımlı vadede yıllık 30bin dolar ödenecektir. ii) Üretime geçildiği takdirde şirkete satış tutarından %2 rödovans ödenecektir. Satış tutarı, tüm altın ve diğer metaller için ödenecek devlet hakkı düşüldükten sonra kalan satış tutarını üzerinden hesaplanacaktır. Şirket, ileriki zamanlarda, yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmaları sonrası toplam kaynak ve rezerv rakamlarındaki gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı. Açıklamadan ve sözleşme şartlarından ruhsat alanında halihazırda belirlenmiş ve çıkarmaya hazır bir rezerv olmadığı sonucunu çıkartıyoruz.

● Yataş ilişkili tarafı olan Süntaş Sünger ve Yatak’ın satışa konu edilen iki adet taşınmazının (Kayseri Yıldız evler, 2411 ada 2 parselde 28.950m2 arsa + fabrikası binası ve 6923 ada 15 parselde 1.457m2 tarla) toplam 85,250 milyon TL bedel ile satın alındığını açıkladı. Tasviye sürecinde bulunan şirketin taşınmazları ihale yolu ile satıldı. Şirket aynı zamanda alınan taşınmalar için bağımsız değerleme raporu da düzenletti. Emsal karşılaştırma yöntemi kullanılan değerleme raporunda taşınmazların değeri 164,300 milyon TL olarak belirlendi.

 Bankacılık Sektörü:

Merkez Bankası’nın yeni düzenlemesiyle kur korumalı mevduat (KKM) hesapları türev işlemlere konu olamayacak. Basında yer alan haberlere göre bankalar, TL mevduat payına ilişkin hedeflerine dönük olarak müşterilerine daha cazip getiri sağlayan opsiyonlu KKM ürünleri sunuyordu. Bu konudaki mevzuat değişikliği önümüzdeki günlerde TL mevduatta daha rekabetçi fiyatlama getirebilir.

● Bankacılık Sektörü:

BDDK verilerine göre 23 Aralık haftasında bankalardaki döviz mevduatı (öncelikle ticari taraf kaynaklı olarak) 3,2 milyar dolar azalarak 221,4 milyar dolara geriledi. Böylece, Kasım ortasından bu yana döviz mevduatlarındaki toplam düşüş 16,2 milyar dolar oldu. Aynı haftada, TL mevduat, ağırlıklı olarak kurumsal tarafta olmak üzere 141,1 milyar TL arttı. 23 Aralık haftasında haftalık bazda YP krediler %0,4 daralırken, TL krediler %1,7 büyüdü.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X