GÜNLÜK BÜLTEN - 30.01.2023

Resim

Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz

● ABD’de PCE verisi beklentilere paralel gerçekleşti

● Yurt içinde bugün ekonomik güven endeksi açıklanacak

● Almanya’da son çeyrek büyüme verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasalarında kişisel tüketim verisinin aylık bazda düşmesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonunda (PCE) yıllık bazda bir yılı aşkın süredir en düşük seviyenin görülmesi ve Michigan Üniversitesi (MU ) Tüketici Güveni Anketi’nde (TGA) enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü seyri, Fed’in fai z artırım hı zında yavaşlama ve politika adımlarında yumuşama beklentisini güçlendirdi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri haftayı sırasıyla günlük %0,2 ve %0,9 kazanımlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde ö zellikle Fransa’da tüketici güven endeksinin beklentinin ve önceki verinin altında gelmesinin yarattığı olumsuzluk ve gün içerisindeki dalgalı seyre rağmen pozitif kapanışlar gözlendi. Endekslerde genel olarak günlük %0,02 ilâ %0,8 arasında artışlar vardı. ABD tahvil piyasasında yataya yakın hareketler gözlendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,20’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %3,50’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -69bps’ten -70bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 değerlenerek haftayı 101,9’dan sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı OPEC toplantısı öncesinde Chevron’un beklentilerin altında kalan bilançosunun da etkisiyle haftayı %0,9 gerileyerek 86,7$/bbl’den kapadı. Altının ons fiyatı yataya yakın hafif geriledi (%0,1) ve haftayı 1928$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de MU tüketici güven endeksi ocak ayında bir önceki aya kıyasl a 5,2 puan artarak 64,9 olarak gerçekleşti. Öncü veri 64,6 olarak açıklanmıştı. Aylık bazda, mevcut ekonomik durum beklenti endeksi 9 puan artışla 68,4'e, beklenti endeksi de 2,8 puan artarak 62,7'ye yükseldi. ABD'de bekleyen konut satışları ise, piyasa beklentisinin aksine (%1 düşüş) aralıkta aylık %2,5 artışla 76,9’a yükseldi. Mayıs 2022'den bu yana ilk kez artan satışlar, kasımda aylık bazda %2,6 azalmıştı. Satışlar yıllık bazda ise %33,8 geriledi.

● ABD’de kişisel gelirler aralıkta aylık bazda %0,2 artarken, kişisel harcamalar ise %0,2 azaldı. Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) ise aralıkta aylık %0,3, yıllık olarak ise %4,4 ile beklentilere paralel artış gösterdi. Yurt dışında bugün Almanya’da yılın son çeyreğine ilişkin öncül büyüme verisi açıklanacak. Yurt dışında bu hafta piyasalar üç büyük merkez bankasının faiz kararlarını, A BD’de istihdam verilerini ve küre sel çapta PMI verilerini takip edecek. Çarşamba günü Fed, Perşembe ise ECB ve BoE faiz kararları açıklanacak. Fed’in faizi 25 bps artışla %4,50-%4,75 aralığına çekmesi, ECB ve BoE’nin 50’şer bps faiz artımına gitmesi bekleniyor.

● Yurt içinde bugün ocak ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Aralık ayında endeks %0,7 artışla 97,6’ya yükselmişti. Ocak ayında ekonomik güven endeksini oluşturan alt endekslerini reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,8 oranında artarak 103,4, tüketici güven endeksi ise aylık %4,6 artışla 79,1’e yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksi ve perakende ticaret sektörü güven endeksi gerilerken, inşaat sektörü güven endeksi artış eğilimini sürdürdü.

● Yurt içinde bu hafta yarın aralık ayı dış ticaret istatistikleri ve yabancı turist sayısı, Çarşamba günü PMI verisi, Cuma günü ocak enflasyon verisi takip edilecek. Ayrıca Hazine yarın şubat ayı iç borçlanma programını açıklayacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 geçtiğimiz haftayı özellikle banka hisselerine gelen satışlarla %5,3 kayıpla tamamladı. Banka sektör endeksinin haftalık kaybı da %11,0 düzeyinde oldu. Cuma günü son yarım saatte gelen alımlar piyasa açısından dip seviyelerden dönüş sinyali olabilir şeklinde yorumlandı. Günün genelinde ise bankalarda zayıflığın devam ettiği, endekse alım yönünde en büyük katkıyı petrol/petrokimya hisselerinin sağladığı görülüyor. Haftalık bazda da petrokimya ve otomotiv sektör hisseleri ise BIST’in genelinden belirgin olumlu ayrıştı. Yeni hafta bilanço açıklamaları hız kazanacak. Özellikle özel sektör bankalarının bu hafta yoğun bir takvimi bulunuyor. Ekonomik haber akışı açısından piyasalar geçtiğimiz hafta bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerin etkilerini takip edecek. Bu hafta içinde ayrıca Ocak ayı güven endeksi, ve Ocak ayı öncü dış ticaret verileri takip edilecek. Bugünkü BIST’in Cuma günü seans sonunda gözlediğimiz toparlanma çabasının devamını getirme şeklinde bir başlangıç yapabileceğini düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde 5020 desteğine geri çekilme sonrasında tepki yaşadı. Kapanış 5192 seviyesinde gerçekleşti. Endekste satış baskısı devam ediyor. 5240 destek bölgesininaşağı geçilmesisonrası bir alt destek bölgesi olan 5020-4980 bandı hızlıca test edildi. Bu bölgeden gelişen tepki çabasının ise nispeten kuvvetli olduğunu belirtebiliriz. Bununla birlikte endekste kısa periyotta yeni bir toparlanma için 5300-5400 üzerinde kapanış gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu durumda ancak son yatay kanal bölgesi üst sınırı olan 5650/5660 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. Endekste 5020-4980 bandını nispeten güçlü destek-tutunma ve tepki bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Beklememekle birlikte bandın altına yaşanacak sarkmanın bir önceki dip bölgesi de olan 4770-4560 bandını gündeme getirebileceğini belirtmek mümkün.

Şirket Haberleri Devamı

 Çelik Sektörü:

Hükümet, bazı yassı çelik ürünlerinde ithalat vergisini artırdığını açıkladı. Buna göre, boru ve yeniden haddeleme şirketlerinin sıcak rulo ithalatına uygulanan vergi %6'dan %13'e, beyaz eşya üreticilerinin soğuk rulo ithalatına uygulanan vergi ise %7'den %15'e yükseldi. Erdemir'in 9A22 satışının %46'sını boru&profil ve haddeleme şirketleri oluşturuyordu. Gümrük vergisi muafiyeti sağlayan Dahilde İşleme Rejimi’nin boru ve yeniden haddeleme şirketleri arasında yoğun olarak kullanılan bir yöntem olduğuna dikkat çekerken, haberin Erdemir hisse performansını sınırlı olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X