GÜNLÜK BÜLTEN - 30.05.2022

Resim

Küresel piyasalar uzun aradan sonra haftalık bazda pozitif kapattı

● Almanya’da bugün Mayıs ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak

● Brent petrol fiyatında yüksek seyir sürüyor

● Yurt içinde $/TL bu sabah 16,37 seviyesinde ABD hisse senedi piyasalarında Cuma günü Fed’in de takip ettiği yıllık kişisel tüketim harcamalarında yavaşlama görülmesi ve toptan eşya stoklarında beklentilerin üzerinde kalınması endeksleri destekledi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %2,5 ve %3,3 artışla kapadılar. Euro Bölgesi’nde (EB) risk algısında iyileşmenin etkisiyle endeksler Mart ortalarından beri en iyi haftalık kapanışlarını gerçekleştirdiler. EB önemli endekslerinde günlük +%0,4 ila %3,8 oranında yükselişler hakimdi. EB, Rusya’dan petrol ithalatına yaptırım konusunda görüşmelere devam ederken, Çin’in Şangay’da üretime Haziran’da tekrar başlanabileceğini belirtmesi sonrası Brent petrol fiyatı yükselişini sürdürdü. Brent petrolün varil fiyatı sabah saatlerinde 116,0$/bbl’den işlem görüyor. Petrolde bu seyrin devam etmesi durumunda üst üste altıncı ayını da yükselişle kapatmış olacak. Risk iştahında yaşanan artış güvenli limanlardan olan altının yatay seyretmesine yol açıyor. Altın fiyatı bu sabah 1.862$/onsseviyesinde.

● ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Mayıs’ta aşağı yönlü revize edilerek 58,4 ile Eylül 2011'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yıllık artış Nisanda %6,3’e geriledi. Almanya’da bugün Mayıs ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak.

● G7 enerji ve çevre bakanlarının toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının ham petrol fiyatlarını son on yılın en yüksek seviyelerine taşıdığı, OPEC'in kilit bir role sahip olduğu belirtilirken, yüksek petrol fiyatlarına karşı OPEC’e petrol arzını artırma çağrısında bulunuldu. Ayrıca, AB'nin Rus doğalgazına olan bağımlılığını azaltmasının özel bir aciliyet arz ettiği ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzının özellikle Avrupa pazarlarında boru hattındaki olası arz kesintilerini azaltmak için oynayabileceği önemli rol vurgulandı. Avrupa Birliği liderleri, bugün Brüksel’de başlayacak olan zirvede Ukrayna savaşı, AB’nin savunma ve güvenlik stratejileri, Rus fosil yakıtlarından bağımsızlaşma ve gıda krizi konu başlıklarını ele alacak.

● TCMB, Mayıs ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Çin’de artan vaka sayılarına karşı alınan karantina önlemleri, arz zincirindeki aksaklıklar, Rusya-Ukrayna çatışması ve Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımlar, küresel büyüme görünümünde ve finansal piyasalarda belirsizliğin artmasına neden olduğu vurgulandı. Yurt içinde hanehalkı finansal borcunun milli gelire oranı %15,5 ile gelişmiş ve GOÜ ortalamalarının altında olduğu, reel sektör borçluluğunun emsal ülkelere kıyasla ılımlı düzeyde kalmaya devam ettiği belirtildi. 2022 yılı itibarıyla hızlanan kredi büyümesinde TL firma kredisi kullanımı etkili olduğu, bireysel kredi büyümesinin firma kredilerine kıyasla daha ılımlı seyir izlediği belirtildi.

● Yurt içinde veri yoğun bir haftaya başlıyoruz. Yarın ilk çeyrek büyüme verisi, Çarşamba imalat sanayi PMI endeksi ve Cuma enflasyon verileri takip edilecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm  

● Geçtiğimiz hafta ABD piyasaları yedi haftalık düşüşün ardından kuvvetli toparlanma sinyali verdi. BIST-100’de ise havacılık, demir çelik ve beyaz eşya hisseleri öncülüğünde %3’e yakın yükseliş vardı. Ancak banka sektör endeksi zayıf seyrini sürdürdü. Yeni hafta veri akışı açısından oldukça yoğun görünüyor. Yarın açıklanacak ilk çeyrek büyüme ve Nisan ayı dış ticaret verileri ve Cuma günkü Mayıs ayı enflasyon verisi öne çıkan veriler arasında olacak. Ayrıca yine Cuma günü bankacılık sektörü Nisan ayı kâr rakamları, Mayıs ayını zayıf geçiren banka hisselerine yeni bir ivme sağlayabilir. BIST’in haftaya alıcılı başlamasını bekliyoruz.

● BIST100 haftanın son işlem gününde gün başındaki yükselişle test ettiği 2470 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 2439 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için 2430/50 bandını geçiş bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Kapanışın bant içerisinde olması sınırlı olumlu hareket olarak düşünülebilecekken yükseliş yönlü eğilimin güç kazanması ve saatlik periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için bandın üzerinde kapanışı gerekli görüyoruz. Bu durumda 2490-2555 bandının yeniden gündeme gelmesi de beklenebilir. Endekste 2390 seviyesi altındaki kapanışları ise zayıf seyre geri dönüş olarak değerlendirmek mümkün. Bu bölge altındaki kapanışlar 2360-2330 bandına yönelme sağlayabilir. BIST100 için 2420- 2390-2360-2330 destek, 2450-2475-2490-2510 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● EPDK piyasa takas tavan fiyatını 3200 TL’ye yükseltti: Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararı ile EPDK spot piyasa takas fiyatı tavanını (PTF) 1 Hazirandan itibaren geçerli olacak şekilde MWs başına 2750 liradan 3200 liraya yükseltti. Hatırlatmak gerekirse son değişiklik 19 Mayıs tarihi itibari ile 2500TL’den 2750TL’ye yükseltilerek yapılmıştı. Fiyat güncellemesinin arkasında yatan temel faktörler ithal enerji kaynaklarının fiyatlarının yüksek seyri, TL’nin değer kaybı ve yenilenebilir enerji santrallerinin üretimdeki payının mevsimsel olarak azalmaya başlaması olarak sıralayabiliriz. Diğer taraftan 1 Nisan itibari ile tüketiciyi ve yüksek maliyetli santralleri desteklemek için geçici olarak devreye sokulan üretim santrallerinin kaynaklarına göre belirlenen azami uzlaşma fiyatlarında henüz değişikliğe gidilmedi. Dolayısıyla doğalgaz ve ithal kömür santralleri 2500TL ve yerli kömür ve yenilenebilir enerji santralleri ise 1200TL uzlaşma fiyatı ile elektrik satmaya devam ediyorlar. Ancak azami uzlaşma fiyatlarının da 1 Haziran itibari ile güncellenmesini öngörüyoruz. Hatırlatmak gerekirse daha önce belirlenen ve açıklanan bir formülasyona göre aylık bazda azami uzlaşma fiyatların güncellenmesi gerekiyorken, Mayıs ayında değişikliğe gidilmemişti. Normal şartlar altında azami uzlaştırma fiyatları yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için %30 ÜFE , %60 kur ve %10 iletim bedeli artışı ile, ithal kömür santralleri için %3.1 ÜFE, %10.7 kur, %84.6 kömür fiyat endeksi, %1.6 iletim bedeli artışı ile ve doğalgaz santralleri için %1.6 ÜFE, %5.8kur, %90.2 BOTAS doğalgaz tarife artışı ve %0.3 ÖTV ve %2.1 iletim bedeli artışı ile güncellenmesi gerekiyor. Azami fiyat değişikliği olmadan PTF tavanının yükseltilmesinin elektrik santrallerinin satış fiyatı ve karlılığı üzerinde bir etkisi olmuyor. O nedenle haberi tüm enerji şirketleri için nötr olarak değerlendiriyoruz. Bugün yada yarın EPDK tarafından açıklanması beklenen azami fiyatların enerji şirketlerinin performansı açısından daha kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

● Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Habertürk gazetesinin aktardığı üzere basından gelen soruları cevapladı. Baştuğ, bankacılık sektörünün enflasyon görünümüne rağmen genel olarak güçlü performans gösterdiğini belirtti, ancak sektör için yaklaşık %40'lık özkaynak getirisi ve yıllık TÜFE'nin %70 olduğu mevcut ortamın sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Baştuğ, düzenleyici otoritelerin enflasyon muhasebesine geçiş konusunda henüz kesin bir karar vermediklerini sözlerine ekledi. Bastuğ, Garanti BBVA'nın Garanti Bankası'nın BİST'teki hisselerini kottan çıkarmak gibi bir niyetinin olmadığını da belirtti.

● Şirketin kurucularından Ali Nihat Gökyiğit, Cuma günü 19,14-19,33 TL fiyat aralığından 415 bin Tekfen Holding hissesini sattı. İşlemden sonra şirketteki payı %6,68’e geriledi. Ali Gökyiğit geçtiğimiz iki ayda toplam 5.43mn Tekfen hissesi sattı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X