GÜNLÜK BÜLTEN - 30.06.2022

Resim

Yurt içinde bugün Mayıs dış ticaret dengesi verisi açıklanacak

● Fed Başkanı Powell şahin açıklamalarda bulundu

● Almanya’da enflasyon %7,6’ya geriledi

● Yurt içinde güven endeksi 5 aydır eşik seviyesinin bir miktar altında ABD borsalarında dün, Fed Başkanı Powell’ın enfla syonla mücadele konusun da sergilediği duruşun ekonomik aktivitede yaratabileceği aşağı yönlü risklerin etki siyle ha fif satıcılı bir seyir görüldü. S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü %0,1’e yakın kayıpla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde EC B yıllık panelinde Merkez Başkanlarının şahin duruşlarını korumaları ve Çin’in sıfır Kovid politikasını sürdürmeye devam edeceğini belirtmesinin ardından düşüşler görüldü. Bölge g enelinde end eksler günlük %0,3 ila %1,7 oranında geriledi. Libya’da yaşanan gelişmeler sonrası ülkenin doğusundaki iki önemli limandan sevkiyat yapılamaması ve Ekvator’da devam eden protestoların petrol arzında yarattığı olumsu zluklar sonrası Brent petrolün spot fiyatı dün gün içinde 113 $/bbl seviyesine kadar yükseldi. Sabah saatlerinde ise 112,2 $/bbl seviyesinde. Büyümeye ilişkin endişelerin devam etmesi yle DXY’nin 105 seviyesinin üzerine yükselmesi altının günü 1818$/ons seviyelerinden sonlandırmasına yol açtı. Öte yandan ABD tahvil g etirilerinde büyümeye ilişkin endişeler, çeyrek sonunun gelmiş olması ve 11 Temmu z’a kadar başka hazine ihalesi olmaması dolayısıyla portföy d engelemesi yapılması gibi sebeplerle dü şüşler görüldü. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri sırasıyla 5,5 ve 7,5 bps gerilediler.

● Fed Başkanı Powell, dün ECB’nin yıllık politika forumunda düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, büyümenin pozitif kalmaya devam etmesini beklediklerini belirtti. ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu ve son dönemde zorlaşsa da Fed’in güçlü bir iş piyasasını sürdürürken, enflasyonu %2'ye indirebileceğini belirtti.

● Almanya’da enflasyon Haziran’da %7,6’ya gerilerken düşüşün daha çok ulaştırma kaleminden kaynaklandı ğı görüldü. Alman hükümetinin ulaşım ücretlerini 9 €’ya düşürmesi ve akaryakıttaki vergide indirim yapması, yıllık bazda tarihsel ortalamasının üzerinde bulunan enerji ve gıda fiyatlarındaki seyri baskıladı.

● Euro Böl gesi e konomik güven endeksi 104 ile Haziran’da M art 2021’den beri en düşük seviye sine geriledi. Veride özellikle tüketici güveni, perakende satış ve inşaat sektörleri endekslerinde görülen olumsuz seyrin etkili olduğu görüldü. Sanayi ve hizmet sektörlerindeki olumlu seyirde ise enflasyonist baskıların ECB’nin politika faizinde görülecek artışla hafiflemesi ve yaz döneminin bitmesiyle gelecek dönemde düşüş görülmesi riski devam ediyor.

● Yurt içinde ekonomik güven endeksi Haziran’da aylık %3,3 azalarak 93,6’ya geriledi. Böylece endeks 5 aydır 100’ün altındaki seyrine devam etti. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

● Hazine bugün Temmuz-Eylül iç borçlanma stratejisini açıklayacak. Ayrıca Mayıs Dış Ticaret Dengesi verisi yayımlayacak. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre Mayıs’ta ihracat %15,2 artışla 19,0 milyar $, ithalat ise %43,8 artışla 29,7 milyar $ olmuştu.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün BIST-100’de yabancı yatırımcı ve kredili işlem yapanların hesap kapatmaları ile %3,6 düzeyinde sert bir düşüş yaşandı. Böylece ana endeksteki gerileme ay başına göre %6’ya ulaştı. Hafta başından beri süren sert gerilemenin ardından bugün BIST’de yatay ve sakin bir görünüm olmasını bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün zayıf açılış sonrası yatay seyirdeydi. Gün sonuna doğru artan satış baskısıyla kapanış 2402 seviyesinde gerçekleşti. Endekste destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2490/60 bandının aşağı geçilmesiyle satış baskısı güçlenmiş durumda. Mart ayı başından bu yana üzerinde hareket izlediğimiz 50 günlük ortalama bölgesinin de aşağı geçilmiş olması zayıflamanın belirgin hale geldiğine işaret ediyor. Endekste son dönem dip bölgesi 2360 seviyesinde bulunurken, 100 günlük ortalama da 2330 civarında bulunuyor. Dolayısıyla son yorumumuzda da belirttiğimiz gibi 2320/30 destek bölgesi gündemde. 2275-2230 ise bir alt destek bölgesi. BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik için 2500/30 bandı üzerine geri dönüş gerekiyor. BIST100 için 2395-2370-2350/30-2300 destek, 2430- 2460-2490-2530 direnç olarakbelirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● MLP Sağlık (MPARK TI), Azerbaycan Bakü'de Bona Dea International Hospital'ın işletmesi için Bona Dea ile yönetim hizmeti sözleşmesi imzaladı. Sözleşme 10 yıl geçerli ve MLP Sağlık’ın 5 yıl daha uzatma opsiyonu bulunmaktadır. Bu anlaşma ile ilgili olarak, MLP Sağlık, Bona Dea şirketinin ve hastanenin yönetimini devralmaktadır. Bu anlaşmaya göre hastane en geç 1 Ağustos 2022 tarihinde faaliyete geçecektir. Hastanenin adı LivBona Dea Hospital olarak güncellenecektir. LivBona Dea Hastanesi 156 yatak kapasitesine sahiptir. Yorum: Bu, MLP Sağlık’ın Türkiye dışındaki ilk hastanesi olacaktır. Daha önce 4Ç21 analist konferansında yönetim, yabancı ülkelerdeki hastanelere olan ilgilerinden bahsetmişti. Bu, MLP Sağlık’ın dördüncü yönetim hizmeti sözleşmesi olacak. Bona Dea, diğer 3 yönetim hizmeti sözleşmesi gibi konsolide edilmeyecek, sözleşmeden doğan gelirleri diğer gelirler altında kaydedilecektir. Bona Dea'nin yabancısağlık turizm potansiyelini düşündüğümüzde 3Ç22'den itibaren bu sözleşmenin FAVÖK marjını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Bunun bir satın alma olmadığı düşünüldüğünde MLP Sağlık’tan nakit çıkışı olmayacaktır. Sonuç olarak, bu haberi “Olumlu” olarak değerlendiriyoruz.

● Bankacılık Sektörü: BDDK bankaların Mayıs ayı net kârını önceki aya göre %3 gerilemeyle 34 milyar TL olarak açıkladı (Ak Yatırım beklentisi 30 milyar TL). Kârın önceki aya göre gerilemesi daha önce belirttiğimiz üzere Nisan ayında bankaların vergi aktifi sağlamalarından kaynaklanıyor. Vergi etkisi hariç tutulduğunda Mayıs ayı kârının önceki aya göre %13 arttığı görülüyor. Banka grupları bazında bakıldığında ise özellikle katılım bankalarının aylık bazda net kârının %45 arttığı dikkat çekiyor. Buna göre bankacılık sektörünün 2022 yılı ilk beş ayındaki net kârı %434 artarak 132,1 milyar TL’ye ulaştı ve özkaynak kârlılık oranı %37 oldu. Kâr artışında başı çeken kamu bankalarının ilk beşaylık net kârı geçen yıl 0,7 milyar TL 2022’de 29,3 milyar TL oldu. Özel bankaların net kârı da ilk beş ayda %352 artarak 85,0 milyar TL’ye ulaştı. Açıklanan sonuçlar özellikle TÜFE’ye endeksli tahvillerin faiz gelirlerine güçlü katkı verdiğini ve aynı zamanda özel bankaların Mayıs ayında Hazine işlemlerinden önceki aya göre oldukça güçlü gelir sağladığını ortaya koydu. Özel bankaların Mayıs ayı buna rağmen artan karşılık giderleri nedeniyle Nisan ayına yakın düzeyde 21.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Yukarıda bahsettiğimiz vergi etkisi ise en belirgin şekilde kamu bankalarında görüldü, kamu bankalarının Mayıs ayında önceki aya göre vergi öncesi net kârı %13 artarken, net kâr önceki aya göre %22 gerilemiş oldu. Kamu bankalarının karşılık gideri ise Mayıs ayında yaklaşık önceki ayki düzeyinde kaldı. Sonucun özellikle özel sektör bankaları açısından olumlu olduğunu ancak genel piyasadinamikleri açısından hisse fiyatınaetkisinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.

● Enerji Sektörü: EPDK piyasa takas tavan fiyatını 3750 TL’ye yükseltti - Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararı ile EPDK, spot piyasa takas fiyatı tavanını (PTF) 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde MWs başına 3200 liradan 3750 liraya yükseltti. Diğer taraftan 1 Nisan itibari ile tüketiciyi ve yüksek maliyetli santralleri desteklemek için geçici olarak devreye sokulan üretim santrallerinin kaynaklarına göre belirlenen azami uzlaşma fiyatlarındaki değişiklikler henüz açıklanmadı. Hatırlatmak gerekirse daha önce belirlenen ve açıklanan bir formülasyona göre aylık bazda azami uzlaşma fiyatların güncellenmesi gerekiyor. Azami uzlaştırma fiyatları yenilenebilir enerji ve yerli kömürsantralleri için %30 ÜFE , %60 kur ve %10 iletim bedeli artışıile,ithal kömürsantralleri için %3.1 ÜFE, %10.7 kur, %84.6 kömür fiyat endeksi, %1.6 iletim bedeli artışı ile ve doğalgazsantralleri için %1.6 ÜFE, %5.8 kur, %90.2 BOTAS doğalgaz tarife artışı ve %0.3 ÖTV ve %2.1 iletim bedeli artışı ile güncellenmesi gerekiyor. Azami fiyat değişikliği olmadan PTF tavanının yükseltilmesinin elektrik santrallerinin satış fiyatı ve karlılığı üzerinde marjinal bir etkisi olmuyor. O nedenle haberi tüm enerji üretim şirketleri için nötr olarak değerlendiriyoruz. Birkaç gün içerisinde EPDK tarafından açıklanması beklenen azami uzlaşma fiyatların enerji şirketlerinin performansıaçısından daha kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X