GÜNLÜK BÜLTEN - 31.05.2022

Resim

Yurt içinde bugün ilk çeyrek büyüme verisi takip edilecek

● Ayrıca Nisan dış denge verisi açıklanacak

● Almanya’da enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

● Çin’de imalat sanayi PMI endeksi beklentilerin üzerinde ABD hisse senedi piyasalarında dün tatil nedeniyle işlem yapılmazken, S&P500 ve Nasdaq vadelilerde ise yatay alıcılı bir seyir hakimdi. Euro Bölgesi’nde (EB) Çin’in Kovid tedbirlerini gevşetmesi sonrası risk algısında yaşanan iyileşmenin etkisiyle endekslerdeki olumlu seyir devam etti. EB önemli endekslerinde günlük +%0,1 ila %0,9 oranında yükselişler hakimdi. Çin’deki Kovid tedbirlerinde görülen gevşeme ile Brent petrolün spot varil fiyatı 118,9$/bbl’den işlem görüyor. Altında işlemler 14 günlük hareketli ortalama olan 1.840 $/ons üzerinde gerçekleşiyor: 1.854$/ons.

● Çin’de imalat sektöründe toparlanma görülüyor. İmalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin PMI beklenti endeksleri sırasıyla 49,6 ve 47,8 ile önceki veri ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti; bununla birlikte 50 eşik seviyenin altında kalmaya devam etti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin’in 2022 yılı büyüme tahminini %5,2'den %4,5'e indirdi.

● Almanya’da enflasyon özellikle enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle, Mayıs’ta öncü veriye göre aylık %0,9, yıllık %7,9 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Enerji fiyatlarındaki yıllık artış %38,3, gıda fiyatlarında ise %11,1 oldu. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı öncü enflasyon verisi takip edilecek. Enflasyondaki yıllık artışın %7,5’den %7,8’e yükselmesi bekleniyor. ABD’de ise konut ve tüketici güven endeksi verileri açıklanacak.

● Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Lane, para politikasında normalleşmenin kademeli olacağını, negatif faizin üçüncü çeyrek sonuna kadar bitirileceğini belirtti. Temmuz ve Eylül aylarında yapılacak toplantılarda 25'er baz puanlık faiz artırımlarının para politikasının normalleştirilmesinde referans hız olacağını belirtti.

● Yurt içinde veri yoğun bir güne başlıyoruz; ilk çeyrek büyüme rakamı ile Nisan dış denge verisi açıklanacak. Ekonomi, yılın dördüncü çeyreğinde %9,1, yılın tamamında ise %11 büyüdü.. 2022 yılı ilk çeyreğine ilişkin öncü verilere göre, sanayi üretimi ardındırılmamış verilere göre yıllık %10 artış gösterdi. 2021 yıl genelinde büyümeye pozitif yönde katkı sağlayan net ihracatın (ihracat eksi ithalat) ise, yılın ilk çeyreğinde hizmet gelirlerinde görülen olumlu seyre rağmen, ithalatın ihracatın üzerinde artış göstermesi neticesinde negatif katkı yapmasını bekliyoruz. İlk çeyrek büyüme beklentisi yıllık %7,2.

● Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre Nisan ayında da emtia fiyatlarındaki yüksek artış kaynaklı ithalatta yüksek artış devam etti. İthalat yıllık %35, ihracat %24,6 arttı. Bunların neticesinde dış denge 6,1 milyar $ açık verdi. Ocak-Nisan döneminde ihracattaki yıllık artış %21,7 ile ithalat (%40,1) artışının altında kaldı.

● Yurt içinde bugün ayrıca Hazine üç aylık borçlanma stratejisini açıklayacak. $/TL bu sabah 16,36 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Haftanın ilk iş günü yurtdışı tarafında ılımlı olmasının etkisiyle BIST100 endeksi günü %3,6 artışla tarihi kapanış rekorunun hafif altında kapattı. Havacılık ve demir çelik hisseleri bu yükselişte en yüksek paya sahip olurken, banka hisselerinde de Cuma günü açıklanacak Nisan ayı kâr verisi öncesi, daha önceden işaret ettiğimiz olumlu eğilim gözlendi. Piyasa bugün haber akışı açısından 2022 ilk çeyrek büyüme verisine odaklanacak. Ayıca Cuma günü gelecek enflasyon verisi de finansal piyasa öngörülerinde belirleyici olacak. Hafta başındaki tatilin ardından bugün ABD piyasaları açılacak. Yurtdışı iyimserliğin korunmasını ve yurtiçi dinamiklerin de eşlik etmesiyle BIST’teki yukarı eğilimin bugün de devam etmesini bekliyoruz.

● BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde alıcılı seyirdeydi. Kapanış 2527 seviyesinde gerçekleşti. Endekste geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2430-2450 bandının aşılmasıyla yukarı hareket belirgin şekilde hız kazanmış durumda. Dolayısıyla kısa periyot için yeni bir iyimserlik geliştiğini belirtebiliriz. Bu aşamada yakın direnç olarak değerlendirdiğimiz 2490-2555 bandının üst sınırına yakın gerçekleşen kapanış iyimserliği ve yükseliş yönlü beklentiyi desteklemeye devam ediyor. 2555 seviyesinin aşılması durumda yeni ve daha belirgin bir hareket yaşanabileceğini bu durumda 2720-2825 bandının da gündeme gelebileceğini belirtebiliriz. Endekste kısa periyot için destek olarak takip edebileceğimiz 2475-2420 bandı üzerindeki hareket korunduğu sürece yükseliş yönlü eğilimin geçerliliğinden bahsedebiliriz. BIST100 için 2510-2475-2420-2390 destek, 2555-2580- 2600/20-2650 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Koç Holding tarafından Yapı Kredi Bankası paylarına ilişkin olarak gerçekleştirilen zorunlu pay alım teklifi süreci 30 Mayıs tarihinde sona erdi. Zorunlu Pay Alım Teklifi sürecinde pay alım teklifine karşılık veren yatırımcı olmadı.

● Bankacılık Sektörü: BDDK döviz cinsinden ticari kredilerin risk ağırlığını yeniden %100 olarak tanımladı. Geçtiğimiz ay ticari kredilerin risk ağırlığı kredilerde istikrarlı büyüme sağlanmasına dönük olarak %200’e çıkarılmıştı. Risk ağırlıklarındaki artış sonrası TL ticari kredi faizlerinde bir miktar artış gözlendi (TCMB haftalık bülten verilerine göre 250 baz puana kadar). Döviz cinsiden ticari kredi risk ağırlığının yeniden %100’e çekilmesi özellikle kurumsal tarafta döviz talebinin yumuşamasına imkan sağlayabilir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X