HAFTALIK BÜLTEN - 02.07.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde geçtiğimiz hafta veri yoğunluğu zayıf seyrederken TL fiyatlamasında da 16.6-16.7 bandı ön plana çıktı. Mayıs ayına dair öncü dış ticaret verisi ayın başında duyurulurken TÜİK tarafından da dış ticaret haber bülteni yayınlandı. Buna göre Mayıs ayı dış ticaret açığı 10.6 milyar dolar oldu. Ekonomik aktiviteye dair en güncel verilerden biri olan ISO imalat sanayi PMI verisi Haziran ayında 48.1 seviyesine gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Veri ayrıca son 4 aydır 50 eşik değerinin altında kalarak ekonomik küçülmeye işaret ediyor. Siparişler tarafında da Haziran ayında giyim dışında tüm sektörlerde gerileme kaydedildi. Veride enflasyon baskılar yüksek seyrini korumaya devam ederken istihdam tarafında ise pozitif seyir devam ediyor.

Küresel tarafta majör merkez bankası başkanlarının katıldığı forum takip edilirken Powell artık gevşek para politikasının terk edileceğine dönük mesaj verdi. Üç büyük merkez bankası başkanının da enflasyonu önceleyen ve sıkı para politikasına yönelik mesajlar vermesi küresel risk iştahını düşürürken dolar endeksinin kuvvetlendiği bir hafta oldu. Küresel tarafta veri yoğunluğu zayıf kalırken İspanya'da Haziran ayı enflasyonu yıllık değişimi %10'u geçti. Almanya tarafında beklentilerden daha iyimser bir gerçekleşme görülürken yıllık enflasyon %7.9'dan %7.6'ya geriledi.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimlerinde de genel olarak kuvvetli dolar endeksinin etkisi hissedildi. Birçoğu ABD dolarına karşı haftayı kayıpla kapatırken Güney Afrika Randı %3.5 değer kaybı ile negatif ayrıştı. TL ise tüzellerin bulundurdukları döviz mevduatına göre krediye erişimlerinin kısıtlanması kararı ile döviz satışı beklentileri dahilinde düşüş kaydettikten sonra haftayı yatay bir seyirle geçirdi. Buna karşın 5 yıllık CDS primi hafta içinde artan küresel risklerin de etkisiyle yükselerek 850 baz puan seviyesini test etti.

G10 para birimlerinin tümü haftayı ABD dolarına karşı kayıpla geçirirken dolar endeksi 105 seviyesinin üzerine yükseldi. Haftanın sonuna doğru dolardaki güçlenme daha ön plana çıktı. Merkez bankalarından gelen mesajlar doğrultusunda FED'in şahin duruşu bu fiyatlamaları desteklemeye devam ediyor. EUR/USD paritesi 50 günlük hareketli ortalamasının altında fiyatlanıyor ve hafta içinde 1.04 seviyesinin altını test etti.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

TL OIS piyasasında faizler gevşemeye devam etti. Düşüş genel olarak 50 baz puan seviyesinde olurken 2 yıllık tenorda OIS faizi %35 seviyesinde fiyatlanmaya devam ediyor. 10 yıllık tahvil faizi TCMB düzenlemesinin etkisiyle düşük seviyelerini sürdürürken %20 seviyesinin altında fiyatlandı. Buradaki talebin ve nakit akışındaki zayıflamanın da etkisiyle enflasyon endeksli tahvillerde bir miktar satış görüldü. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon verisi faiz tarafındaki fiyatlamaları da etkileyecektir.

Küresel tarafta tahvil faizlerinde düşüş devam etti. İsviçre 10 yıllık tahvil faizi 40 baz puan gerilerken Almanya tarafında da 25 baz puan gerileme görüldü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeniden %3 seviyesinin altına geriledi. ABD'de gecelik ters REPO miktarı 2.3 trilyon USD seviyesine gelerek yükselmeye devam etti.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi haftayı satıcılı geçirirken 2500 seviyesinin ve 50 günlük hareketli ortalamasının altına geriledi. Hem küresel risk iştahı hem de uzun döviz pozisyonu bulunan bankaların likidite anlamında sorun yaşama ihtimali hisse senetlerini aşağı yönlü baskılıyor. Bu seyrin devam etmesi halinde 2317 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalama önemli olacaktır.

Küresel tarafta düşük risk iştahının da etkisiyle satıcılı seyir hakim olmaya devam ediyor. Haftalık bazda Avrupa tarafı bir miktar daha negatif ayrıştı. İlk yarının bittiği dönemde yılbaşından bu yana performanslara bakıldığında Euro Stoxx 50 endeksi %20 düşüş kaydederken S&P 500 endeksi de %20.6 düşüş kaydetti.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller de diğer varlık grupları gibi haftayı ABD dolarına karşı kayıpla geçirdi. Gümüş diğer değerli metallere göre oldukça negatif ayrışırken CRB tüm emtialar endeksinde sert düşüş görülüyor. Merkez bankalarının sıkılaşacağı ve enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler hem enflasyon koruması olarak kullanılan emtiaların (değerli metaller) hem de muhtemel talep düşüşünden dolayı endüstriyel emtiaların sert gerilemesine sebep oluyor. CRS ham endüstriyel emtia endeksi yılbaşındaki seviyesine göre %5 tepe noktasına göreyse %11 gerilemiş durumda bulunuyor. Petrol tarafında da hafta içinde düşüş görülürken WTI tipi ham petrol varili 110 dolar seviyesinin altına geriledi.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıkıyor. Medyan beklenti %5.7 aylık yükselişe işaret ederken bizim beklentimiz %5.15 düzeyinde bir artış yaşanması yönünde bulunuyor. Bununla beraber cari dengede Mayıs ayı için 6.8 milyar dolar açık verilmesini bekliyoruz. Küresel tarafta da veri yoğunluğu artarken en önemli veri ABD istihdamı olacak. Tarım dışı istihdamda Haziran ayında 250 bin kişilik bir artış olduğu tahmin ediliyor.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X