HAFTALIK BÜLTEN - 05.02.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem


Geçtiğimiz hafta yurt içinde Ocak ayı enflasyon verisi ön plana çıktı. Yılın ilk ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre %11.1 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon piyasa beklentileriyle uyumlu olarak %48,69 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayı enflasyonunda yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ön plana çıktı. Dönemsel yapılan fiyat artışları (elektrik, tütün, ulaşım vb. ) etkisini gösterirken, ÜFE yıllık %93.53 seviyesine yükseldi. Ulaştırma grubunun yıllık enflasyonu %68,9 ; gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ise %55,6 oldu. Yıl içinde TÜFE yıllık değişiminin Mayıs ayında %55.3 ile zirve yapmasını ve Kasım ayına kadar %50'nin üzerinde seyretmesini öngörüyoruz. Buna karşın hem emtia hem de döviz kuru kaynaklı yaşanabilecek ilave şoklar görünüm üzerinde yukarı yönlü risk oluşturacaktır. Momentumun oldukça yükseldiği veride üretici fiyatlarındaki yüksek seyrin tüketici fiyatları üzerindeki baskısı da aşağı yönlü riskleri oldukça sınırlıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü Ocak ayı dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığı yaklaşık 10.4 milyar dolar oldu. İhracatta bir önceki yılın aynı ayına göre %17 artış yaşanmasına karşın yüksek enerji fiyatları ithalatı oldukça negatif etkiledi. Ayın son haftasında resmi veri TÜİK tarafından yayınlanacak.

Küresel tarafta ise ECB (Avrupa Merkez Bankası) ve BOE (İngiltere Merkez Bankası) toplantıları ile ABD istihdam verileri ön plana çıktı. BOE faiz kararını açıkladı ve beklentilerle paralel olarak 25 baz puan artırıma gitti. Böylece politika faizini %0.5 seviyesine çekmiş oldu. 9 üye tarafından alınan kararda 4 kişi 50 baz puanlık artırım isterken 5 kişi 25 baz puanlık artış istedi. Ayrıca beklentilerde yer almayan bir şekilde aylık 20 milyar sterlin seviyesinde olan kurumsal tahvil alımını sonlandırdığını açıkladı. BOE'nin beklentilerde göre oldukça şahin kalan bu duruşu sterlinde değer kazancı getirdi. Fakat sonrasında yapılan ECB toplantısında Lagarde'ın tüm üyelerin enflasyon konusunda endişeli olduklarını dile getirmesi ve faiz artırımına kapıları kapamaması Euro'da sert değer kazancına sebep oldu. Bununla beraber Avrupa tarafındaki tahvil faizleri de yükselirken vadeli piyasalarda ECB'nın bu sene negatif faizi bırakması fiyatlanıyor. ABD'de tarım dışı istihdam verisi oldukça zayıf beklentilere karşın 467 bin artış olarak açıklandı. Aralık ayında 199 bin gelen veri 510 bine revize edildi. Veri sonrası dolar endeksinin hareketi manşet işsizlik oranının %3.9'dan %4'e çıkmasından dolayı kısıtlı kaldı.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri için genel olarak pozitif bir hafta oldu. ABD dolarına karşı en yüksek getiri elde eden 10 gelişen ekonomi para biriminin kazançları %1 ile %3 arasında değişti. Lira ise hem enflasyon hem de Ocak ayı dış ticaret verisinin etkisiyle negatif ayrıştı ve haftayı başladığı seviyelere yakın bir noktada kapattı. TL'deki son dönem görülen düşük oynaklık ile 1 aylık zımni volatilite 80 seviyesinden 20 seviyesine kadar geriledi. Kasım başında da bu veri 18 seviyesinde bulunuyordu.

Küresel tarafta G10 para birimlerinin tamamı ABD dolarına karşı değer kazandı. Merkez Bankaları toplantıları sonrasında oynaklığın sert bir şekilde yükseldiği görüldü. İlk toplantı İngiltere kanadında oldu ve karar sonrası Sterlin sert bir şekilde değer kazandı. EUR/GBP paritesi Brexit'ten bu yana 5 kez test ettiği koridorun alt bandı olan 0.8290 seviyesini bir kez daha test etti ancak sonrasında ECB toplantısında verilen mesajlar fiyatlamaların sert bir şekilde geri dönmesine sebep oldu. Böylece hızlı bir şekilde EUR/GBP 50 günlük ortalamasını kırarak 100 günlük ortalamasının bulunduğu 0.8450 seviyesine geldi. Dolar endeksi de 100 günlük hareketli ortalamasının olduğu 95 seviyesine çekildi.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

TL OIS piyasasında geçtiğimiz hafta 6 ay ve üzeri tenorlarda faizlerin gerilediği görüldü. 2 yıllık tenorda %28'e kadar çıkan faizler %22'nin altına geriledi. Bu noktada önümüzdeki dönem kredi faizlerinde de gerileme görülebilir. İki yıllık gösterge tahvil faizi de geriledi ve %20.8 seviyesine geldi. 10 yıllık tahvil getirisinde de gerileme yaşandı ancak 2 yıllığa göre daha kısıtlı kaldı.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri haftalık bazda sert yükseldi ve 10 ila 25 baz puan arasında yükselişler görüldü. Almanya'da 10 yıllıktan sonra 5 yıllık tahvil faizi de pozitif bölgeye çıktı. ECB'nin verdiği mesajlar sonrası fiyatlamalar sertleşirken, toplantı öncesi yıl içinde 10 baz puana işaret eden faiz artırım beklentileri 50 baz puana kadar yükseldi. ABD 10 yıllık tahvili ise %1.7-%1.9 bandında fiyatlanmayı sürdürüyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

Risk iştahının bir miktar daha arttığı haftada küresel taraftaki borsa endeksleri kayıplarının bir kısmını geri alırken BİST100 endeksi bu hafta da düşüş kaydetti. Hafta içinde endekste dar bir bantta, 2000 seviyesine yakın bölgelerde fiyatlamalar görüldü. Enflasyondaki yüksek beklentilere karşın yukarı yön bulmakta zorlanan endeks hafta ortasına kadar banka hisselerinden destek aldı. Bilançolar olumlu gelse de beklentilerin önceden fiyatlara girmiş olması açıklamalar sonrası kazançların geri alınmasına sebep oldu.

Küresel tarafta ise hisse senetleri için iki haftalık satış dalgasının ardından pozitif bir hafta yaşandı. S&P 500 endeksi %3.5e yakın değer kazancı yaşarken Euro Stoxx 50 endeksi de %32e yakın yükseliş kaydetti. Asya'da da kazançlar görüldü ancak Hang Seng endeksi bir önceki hafta %6'ya yakın değer kaybı yaşadıktan sonra kaybının çok az bir kısmını telafi edebildi. Küresel faizlerin yükselmesi ve Merkez Bankalarının varlık alımlarını sonlandırıyor olmaları hisse senetleri üzerindeki aşağı yönlü baskıların devam etmesine sebep olabilir.

Aktif Bank

Emtia:

Metal fiyatları dolar endeksinin gerilediği haftada kuvvetli bir performans gösteremedi. Altın nispeten daha pozitif tarafta kalırken paladyum %1'in üzerinde değer kaybı yaşadı. Petrol fiyatındaki yükseliş sürerken Brent petrol 92 doların ham petrol ise 91 doların üzerine yükseldi. Ham petrol spekülatif uzun pozisyonları yılbaşından beri yükseliş kaydediyor ancak net kontrat sayısı hala geçmiş dönemin altında bulunuyor. Bu da önümüzdeki dönem petrol fiyatlarında görülen yukarı yönlü hareketin devam edebileceğine işaret ediyor.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Haftaya yurt içinde Aralık ayı sanayi üretimi, işsizlik oranı ve cari denge verileri takip edilecek. Dış ticaret dengesinin de etkisiyle cari dengede 3.9 milyar dolar düzeyinde açık bekleniyor. Küresel tarafta veri yoğunluğunun nispeten zayıf seyredeceği haftada ABD enflasyon verisi ön planda olacak. Yıllık bazda manşet TÜFE'nin Ocak ayında %7.3 seviyesine ulaşması bekleniyor. Rusya'nın da politika faizinde 100 baz puanlık artışa gitmesi bekleniyor.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X