HAFTALIK BÜLTEN - 07.05.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde enflasyon verisi takip edildi. Aylık TÜFE Nisan ayında 7,25% artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık Tüfe ise 70% sınırının hemen altında oluştu. Çekirdek enflasyon beklentileri karşılarken manşet rakamın artışında gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artış etkili oldu. Enflasyon gelişmeleri raporunda yönlendirilmiş fiyat gelişmeleri üzerindeki yukarı yönlü risklere vurgu yapıldı. Enflasyonun Eylül-Ekim aylarında tepe yaptıktan sonra yılı 60% seviyesine yakın bitirmesini bekliyoruz.

Küresel tarafta Merkez Bankalarının faiz kararları gündemdeydi. ABD MB, politika faizini 50bps artırarak 1% seviyesine çekerken, varlık alım programının azaltılmasına dair takvimini de yayımladı. Toplantı sonrası açıklamalarda 75bps artışların masada yer almadığı ifade edilse de, jeopolitik gelişmelerin gölgesinde arz kaynaklı enflasyonist sıkıntıların bertaraf edilmesi için atılan bu faiz adımlarının ekonomik durgunluğa açık bir çağrı olduğunu düşünen piyasalar sert satışlara maruz kaldı. Nasdaq endeksi yıl başından bugüne 20% üzerinde satılarak ayı piyasasına girdi. FED dışında, İngiltere MB de politika faizinde 25bps artışa gitti. Banka, 2022 yılı içerisinde enflasyonun çift haneye çıkmasını beklediğini dile getirdi.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Dolar endeksi yataya yakın bir görüntü sergilerken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde dolara karşı değer kayıpları devam etti. Pound, enflasyona karşı yetersiz faiz artışının gölgesinde 2% civarında değer kaybederken Ruble savaş sonrası kapanan dış ticaret hadlerinin de etkisiyle cari fazlaya adım adım yaklaşan bir görünüm sergileyerek 6% değer kazandı.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Türkiye gösterge tahvil faizlerinde yataya yakın bir seyir hakimdi. Verim eğrisinin uzun uçta daha fazla satıldığını gözlemlediğimiz kısa haftada faiz swapları da 3-6 ay bölgesi dışında yatay seyretti. Ülke risk primimiz 660bps seviyesinin de üzerine çıkarken, Avrupa yüksek getirili tahvil sigortası olarak tabir edebileceğimiz iTraxx Xover endeksi de 2020 yılından beri ilk defa 440bps seviyesinin üzerini test etti.

Küresel tarafta MB kararlarının da tetiklemesiyle tahvil faizleri artışına devam etti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri 3% psikolojik sınırını kırarak haftayı 3,12% seviyelerinde tamamladı. Gelişmiş ülke ekonomilerinde verim eğrilerinde dikleşme eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi kar sezonunu geride bırakırken selektif sektörlerde görülen artışlarla denge aradı. Buna karşın 30 endeksindeki bir çok hisse senedinde kar satışları hakim olurken, yabancı menkul kıymet yatırım verilerini alamadğımız kısa haftada yerli yatırımcının yine belirleyici rolü üstlendiğini düşünüyoruz.

Küresel tarafta ise başta teknoloji endeksleri ve hisseleri olmak üzere satış baskısı hakimdi. Ana endekslerde en çok değer kaybı EuroStoxx50'de yaşanırken, Avrupa'daki endekslerin ortalama haftalık performansı -3% seviyesinde seyretti. DJI ve Nasdaq gibi ABD borsalarında ise gelinen seviyeler teknik olarak kırılganlığın ve riskin çok arttığına işaret ediyor.

Aktif Bank

Emtia:

Enerj fiyatları hafta boyunca artış eğilimini sürdürürken, Demir cevheri dışındaki metallerde FED sonrası reel faizlerde görülen seyre bağlı olarak satış baskısı hakimdi. Altın onz fiyatı hafta kapanışında 1875 seviyelerinde tutunmaya çalışırken brent petrolün varil fiyatı 112 dolar üzerinde seyrediyordu. Altın ve diğer kıymetli madenlerin resesyon fiyatlaması içselleştirilinceye kadar baskı altında kalmasını bekleyebiliriz. Özellikle teknoloji hisseleriyle güçlü bir korelasyona sahip olan bitcoin (BTC) fiyatı da satış ağırlıklı bir seyir izledi. Daha önce kabul gören 33bin dolar destek seviyesine ilişkin inancın "sıfır faiz politikasından çıkış" sekansında oldukça zayıfladığını gözlemliyoruz.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Haftaya yurt içinde açıklanacak önemli bir veri bulunmazken Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarını sürdürdüğünü bildiğimiz enflasyona endeksli mevduat ürürüne dair detayları görmeyi bekleyebiliriz. Yurtdışında ise haftanın en önemli gelişmesi şüphesiz Çarşamba günü ABD'de açıklanacak olan Nisan ayı enflasyonu olacak. Manşet verinin 8,5% seviyesinden 8% seviyesine düşmesi bekleniyor. Beklenti gerçekleşirse global risk varlıklarında hızlı ancak kısa süreli bir toparlanma görebiliriz.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X