HAFTALIK BÜLTEN - 08.01.2022

Resim



Haftalık Genel Gündem

Yılın ilk haftasında yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıktı. Aralık ayı tüketici fiyat endeksi Kasım ayına göre %13.58 artış kaydetti. Böylece 2021 yılının enflasyonu %36.1 oldu. Üretici fiyatları aylık %19 yıllık ise %80 arttı. Yeni yılda yapılan zamların etkileri Ocak ayı enflasyonunda görülecek. Sadece bu zamlar ile asgari ücret zammının kümülatif etkisinin Ocak ayında %5-6 puan seviyesinde oluşacağını tahmin ediyoruz. Bununla beraber ÜFE geçişkenliği ve döviz kuruna bağlı riskler Ocak ayı için yukarı yönlü olmaya devam ediyor. Aralık ayında imalat sanayi PMI verisi 0.1 puan artış ile 52.1 seviyesinde gerçekleşti. Buna göre son çeyrekte de güçlü büyüme görünümünün devam ettiği sinyali alınıyor.

Küresel tarafta ise ABD'den gelen veriler takip edilirken ISM endeksleri Aralık ayında ekonomik aktivitede ivmenin kaybolduğunu ancak büyümenin devam ettiğini gösterdiler. Hem ISM istihdam endeksi hem de ADP özel sektör istihdam değişimi verisi beklentilerin üzerinde açıklandılar. Buna karşın Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi 447 bin seviyesindeki beklentilere karşın 199 bin seviyesinde açıklandı. Bir önceki ayda yukarı yönlü revizyon yapılsa da manşet veri 2 aydır beklentilerin oldukça altında kalıyor. Öte yandan saatlik ortalama kazançlar kuvvetli bir görünüm sergileyerek yıllık bazda %4.7 artış kaydetti. İşsizlik oranı %4.2 seviyesinden %3.9 seviyesine geriledi.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Lira haftayı %4e yakın değer kaybı ile geçirirken 14 seviyesinin de test edildiği görüldü. Gelişen ekonomi para birimlerinde karışık bir seyir izlenirken Şili pezosu ile Macar forinti pozitif ayrıştılar. Türkiye 5 yıllık CDS primi 570 ile yüksek seviyelerde kalmayı sürdürürken Lira'nın 1 aylık zımni oynaklığında 80 seviyelerinden 55 seviyesine gerileme yaşandı. Mevcut seviyeler tarihsel ortalamalara göre oldukça yüksek olsa da son dönemde oynaklık bir miktar durulmuş görünüyor.

Küresel tarafta dolar endeksinin kazançlı olduğu bir hafta yaşanırken yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu görünümü desteklemeye devam ediyor. OIS ve vadeli piyasalar ile FED tutanakları 2022 yılında FED'ten erken bir faiz indirimi gelme ihtimaline işaret ediyor. Bununla beraber FED'in bilanço küçültmeye yakın zamanda başlayabileceği ihtimali de dolar endeksini güçlendiriyor. EUR/GBP paritesinde zayıf görünüm devam ederken Sterlin tarafında Aralık ayı faiz artırımının destekleyici olduğunu görüyoruz.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

TL OIS piyasasında geçtiğimiz hafta 3 aydan daha uzun tüm tenorlarda faiz yükselişi görüldü. OIS eğrisinin 2 yıllık tenoru %28 seviyesine ulaştı. Yıllık gösterge tahvil faizi %22.75 seviyesinden %23.45 seviyesine yükseldi. Yabancıların net tahvil hareketi 31 Aralık ile biten haftada 41 milyon dolar alım yönünde gerçekleşti. 2021 yılında yabancıların net tahvil hareketi 973 milyon dolar alım yönünde gerçekleşmiş oldu.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri haftalık bazda artış kaydetmeye devam ederken İsviçre'de gösterge faizindeki artış 10 baz puanı buldu. 10 yıllık tenorda negatif faiz ortamının da azaldığı görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1.7 seviyesini aşarken Nisan ayındaki seviyesini test ediyor. Yılın başında beklenen %2 seviyesine doğru bir hareket önümüzdeki dönemde de beklentilerin merkezinde bulunuyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi toparlanma eğilimi sürdürürken 2000 seviyesinin üzerine çıktı. Öte yandan USD cinsinden yatay bir seyir hakim oluyor ve 50,100,200 günlük hareketli ortalamaların altındaki fiyat hareketleri sürüyor. Yabancıların 31 Aralık ile biten haftada net hisse senedi hareketi 231 milyon USD çıkış yönünde oldu. Bir önceki hafta da 570 milyon dolar çıkış görülmüştü.

Küresel tarafta risk iştahının negatif olduğu bir hafta yaşandı. Yükselen tahvil getirileri hisse senedi fiyatlarını aşağı yönde baskılarken ABD tarafında kayıplar görüldü. Avrupa tarafı daha karışık bir seyir izlese de Euro Stoxx 50 endeksi kur hareketlerinden ayrıştırılmış olarak bakıldığında kayıp yaşadı.

Aktif Bank

Emtia:

Metal fiyatları da yükselen faiz ortamında baskı altında kalırken özellikle gümüşün negatif ayrıştığı görüldü. Bununla beraber altın fiyatları da yukarı yön bulmakta zorlanıyor. Brent petrol 80 doların üzerinde kalırken WTI tipi ham petrol de 80 doların üzerini test ediyor. Bloomberg emtia endeksi ise haftayı yükselişle geçirdi. Kazakistan'daki gösteriler uranyum fiyatlarında artışa sebep olurken Uranyum ETF'inde kaydedilen (2014'ten beri) en yüksek hacim görüldü.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde Kasım ayına dair işsizlik oranı, ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Küresel tarafta ise ABD enflasyon verisi ön plana çıkıyor. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda ABD'de manşet enflasyon %7 seviyesini de geçmiş olacak.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X