HAFTALIK BÜLTEN - 09.04.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde bu hafta enflasyon verisi ön plana çıktı. Tüketici fiyat endeksi Mart ayında aylık %5,46 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon %61,14 seviyesine yükseldi. Üretici fiyat endeksinin yıllık artışı ise %114.97 seviyesine yükseldi. ÜFE tarafında artış ivmesinin kırılmamış olması TÜFE üzerinde yakın dönem yukarı yönlü geçişkenliğin devam edeceğine işaret ediyor. TCMB piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi %46.44 seviyesine yükseldi. Bununla beraber 2022 yıl sonu için cari denge beklentisi de 27.5 milyar dolar açık yönünde oluştu. Haftaya Şubat ayı için açıklanacak veri öncesi bizim beklentimiz enerji fiyatlarına ilave bir yukarı yönlü şok gelmediği durumda yıllık 34 milyar dolar cari açığa işaret ediyor. Yılın kalan 3 çeyreğinde 54.8 milyar dolar dış ticaret açığı bekliyoruz.

Küresel tarafta ise veri yoğunluğu zayıf seyretse de hem FED hem de ECB toplantı tutanakları daha şahin bir duruşa işaret ediyor. FED tutanaklarında Mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımı için mutabık kalındığı ancak Rusya-Ukrayna savaşı ile artan risklerin 25 baz puanlık bir faiz artırımı tercihine sebep olduğu yer aldı. Ayrıca FED'in bilanço küçültme takvimi de tutanaklar sonrası bir miktar netlik kazandı. Buna göre ilk etapta bilanço küçültme tavanı aylık 95 milyar dolar olarak belirlendi. Bu hızın korunması halinde 2020 yaz ayındaki bilançoya inilmesi yaklaşık 18 ay sürecektir. Pandemiden önceki büyüklüğe dönülmesi ise 4 yıllık bir süreç istiyor. ECB tarafında da son toplantı tutanakları üyelerin çoğunluğunun yüksek enflasyondan rahatsız olduğuna işaret ediyor. Buna karşın Avrupa tarafında bölgesel risklerin daha belirgin olması para politikası üzerindeki belirsizliğin devam etmesine sebep oluyor. Cari görünüm dolar endeksini desteklemeye devam ederken Euro ve Yen tarafındaki zayıf seyir devam ediyor.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri için genel olarak negatif bir hafta geride kalırken FED ve ECB tutanakları bunun temel sebebi olarak görülebilir. Buna karşın Ruble değer kazanmaya devam etti ve savaş öncesi seviyelerine döndü. Rusya Merkez Bankası %20'ye çıkardığı politika faizinde 300 baz puan indirime gitti. TL diğer gelişen ekonomi para birimlerinin performansına göre ortalamaya yakınsarken düşük oynaklık devam ediyor. TL'de zımni oynaklık gerilemeye devam ederken KKM'de toplam miktarın yükselişe devam etmesi görünümü desteklemeye devam ediyor.

Küresel tarafta hafta boyunca kuvvetli dolar ön plana çıktı. G10 para birimleri arasında Euro negatif ayrışırken bölgesel risklerden etkilenmeye devam ediyor. Bununla beraber Fransa'da Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılacak. Macron anketlerde favori olsa da Le Pen lehine bir sonuç Euro'da negatif yönlü baskıyı artıracaktır. Dolar endeksi kuvvetli yükselişine devam ederken 2020 Mayıs ayından beri ilk kez 100 direncini test ediyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık tahvil faizi hafta içinde gerileyerek %24 seviyesine geldi. Enflasyon verisinin beklentilerin bir miktar altında kalması ve TL varlıklardaki oynaklığın gerilemeye devam etmesi faizler üzerinde de aşağı yönlü harekete destek veriyor. OIS piyasasında ise haftalık bazda tüm tenorlarda yükseliş görüldü. Yükseliş genel olarak 50 baz puan seviyesinde sınırlı kalsa da kredi faizleri üzerindeki yukarı yönlü baskının ve yüksek enflasyon beklentilerinin devam ettiğine işaret ediyor.

Küresel tarafta faizlerin sert yükseldiği bir hafta oldu. Son toplantıların tutanakları merkez bankalarının görünenden daha şahin olduğuna işaret ederken Avrupa'da 20 ila 30 baz puan arasında 10 yıllık tahvil faizlerinde artış görüldü. Almanya 10 yıllık tahvili %0.7 ile 2018'den beri en yüksek seviyesine yükseldi. ABD'de de 10 yıllık tahvil faizi 30 baz puan yükselirken %2.65 seviyesine geldi. 2 yıl ile 10 yıl arasındaki tenorlarda yataylaşırken piyasada resesyon konuşmalarını tetikleyen 2 yıllık faizin 10 yılı geçmesi hali de bir miktar normalize oldu. ABD getiri eğrisindeki yükseliş dolar endeksini desteklemeye devam ediyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi bir haftayı daha yükseliş seyriyle geçirdi ve 2400 seviyesini test etti. Banka endeksi %10'a yakın değer kazancı ile endeksi yukarı çekerken pozitif karlılık görünümü sürüyor. Banka endeksi Aralık ayındaki tepe noktasının %2 altında seyrediyor. BİST100 endeksi de benzer bir şekilde zirvesini yeniden test ediyor. Endeks dolar cinsinden bakıldığında 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlanarak pozitif sinyal veriyor.

Küresel tarafta haftalık bazda satıcılı bir seyir hakim oldu. NIKKEI endeksi negatif ayrışırken Avrupa tarafında Euro Stoxx 50 endeksinin %2'ye yakın değer kaybettiği görülüyor. VIX endeksi hafif artışla yeniden 20 seviyesinin üzerine çıktı. S&P 500 endeksinde 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalar sıkışırken 200 günlük hareketli ortalamaya yakın fiyatlamalar sürüyor. Yükselen nominal faizler hisse senetleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratırken yüksek enflasyon verileri önceki dönemlerde olduğu gibi alış baskısı yaratmak yerine ters yönde etki edebilir.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller karışık bir seyir izlerken paladyum %7'lik değer kazancı ile haftayı pozitif ayrışarak tamamladı. Altın/gümüş rasyosu bir miktar yukarı gelirken hareketin çoğu son işlem gününde oldu. Metal fiyatları da yükselen nominal faizler ve agresif merkez bankası görünümden dolayı aşağı yönlü baskı altında kalırken Rusya-Ukrayna savaşında anlaşmadan uzak olunduğuna yönelik haber akışları fiyatlara yukarı yönde destek oluyor. Petrol fiyatları 100 dolar seviyesinde fiyatlanmaya devam ederken Hollanda TTF borsasında vadeli doğalgaz kontratları 100 Euro'nun üstünde kalmaya devam ediyor.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Hafta hem yurt içi hem de yurt dışında merkez bankası toplantıları ön plana çıkıyor. Bununla beraber yurt içinde ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri önemli olacak. Küresel tarafta ise piyasa fiyatlamaları için en önemli veri ABD enflasyon verisi olacaktır.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X