HAFTALIK BÜLTEN - 09.07.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde geçtiğimiz hafta enflasyon verisi ön plana çıktı. TÜFE Haziran ayında bir önceki aya göre %4.95 artış kaydetti. Beklentilerin altında gerçekleşen veri sonrası manşet enflasyon %78.62 oldu. Alt gruplar bazında ayın başında yapılan zamların etkili olduğu görülürken bir önceki aya göre ulaştırma grubu enflasyonu %10.59 olurken konut grubu enflasyonu %8.34 oldu. Asgari ücret zammının talep tarafından enflasyon üzerinde beklenen etkisinin yılbaşındakine göre daha kısıtlı kalmasını bekliyoruz. Yine maliyet tarafında enflasyon üzerinde olabilecek yukarı yönlü risklerin son dönemdeki emtia fiyatlarının sert düşüşü ile dengeleneceğini düşünüyoruz. Veri sonrası yılsonu enflasyon beklentimiz %66.4 seviyesine işaret ediyor. Hafta içinde yayınlanan cari denge verisine göre Mayıs ayında 6.47 milyar dolar cari açık verildi. Portföy yatırımları tarafında sert çıkış sürerken cari açığın finansmanının resmi rezervler kanadından karşılandığı görülüyor. Yılın 40 milyar dolar seviyesinin bir miktarda altında kalacak bir cari açık ile kapanmasını bekliyoruz.

Küresel tarafta kuvvetli dolar ile beraber resesyon beklentisinin fiyatlara yansıdığı görülüyor. Merkez bankalarının şahin duruşu sonrası küresel talepte düşüş beklentileri emtia fiyatlarında sert satış getirdi. Brent petrol hafta içinde 100 dolar seviyesinin altını test ederken baz metallerin tamamında haftalık bazda düşüş görüldü. Avrupa tarafında hem Fransa hem de Almanya'nın sanayi üretimi Mayıs ayında daraldı. Almanya'nın Mayıs ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış bazda 1991 yılından veri ilk kez dış ticaret açığı vermiş olması Euro tarafında negatif yönlü baskının artmasına sebep oldu.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimlerinde genel olarak kuvvetli doların etkisi hissedildi. Ruble %15'e yakın değer kaybı ile negatif ayrışırken TL'de de son alınan likidite önlemlerin önceki seviyelere geri dönüldü. TL'nin zımni oynaklığı da haftalık bazda artış kaydetti.

G10 para birimlerinin tümü bir haftayı daha ABD dolarına karşı satış baskısıyla geçirirken EUR/USD paritesinde 1.01 seviyesinin altı test ediliyor. Dolar endeksi 2002 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi test ediyor. Enerji bağımlılığının Avrupa tarafındaki ilave riskleri arttırması ve bunun Almanya dış ticaret verisinde de kendisini göstermesi Euro'yu zayıflatmaya devam ediyor. Bununla beraber FED'in diğer merkez bankalarına göre daha şahin bir duruşta kalması diğer merkez bankalarından bir hamle gelmediği sürece mevcut fiyatlamaların devam edebileceğine işaret ediyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Son yapılan düzenlemeler sonrası bankaların tahvil talebi sürerken Hazine plandan yüksek seviyede borçlansa da 10 yıllık tahvil getirisinde düşüş eğilimi sürdü. 10 yıllık gösterge tahvil faizi haftayı %19 seviyesinin altında kapatırken 2 yıllık gösterge tahvil faizi de %24 seviyesinin altında fiyatlandı. Son atılan likidite konusunda sınırlandırıcı adımlar OIS piyasası üzerinde etkisini gösterirken tüm tenorlarda faiz yükselişi görüldü. 1 yıllık OIS faizi %33.7 seviyesinde fiyatlanıyor.

Avrupa tarafında tahvil faizlerinde düşüş devam etse de bir önceki haftaya göre daha sınırlı kaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise bir miktar yükseliş kaydederek %3 seviyesini test ediyor. Vadeli piyasada FED yılsonu politika faizi için ima edilen seviyede de 5 baz puanlık yukarı yönlü değişim görüldü.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

Hafta başında satıcılı bir seyir izleyen BİST100 endeksi sonrasında kayıplarının bir kısmını telafi etti. Bankacılık endeksinde de benzer bir seyir hakim olurken Haziran ayındaki tepe noktasının %12 altında fiyatlanmalar sürüyor. MSCI Türkiye ETF'i düşüş seyrini devam ettiriyor. ETF Nisan'daki tepe noktasının %22 altında fiyatlanıyor.

Küresel tarafta bir miktar toparlanma görülse de Avrupa tarafında getiriler sınırlı kaldı. Japonya ve ABD tarafında hisse senedi endeksleri %2'nin üzerinde yükseliş kaydederken Euro Stoxx 50 endeksindeki yükseliş %1'in altında kaldı. Euro'daki sert değer kaybı ile bakıldığında Avrupa'daki endekslerin USD cinsinden düşüş seyrini sürdürdüğü görülüyor.

Aktif Bank

Emtia:

Talepte gerileme beklentileri ile emtia fiyatları sert geri çekilirken Brent petrol Nisan ayından bu yana ilk kez 100 dolar seviyesinin altını test etti. Ancak yılbaşına göre enerji emtiaları oldukça yüksek seviyelerde fiyatlanmaya devam ediyor. Doğalgazdaki yılbaşına göre yükseliş %65 seviyesinde olurken benzin tarafındaki artış da %50 ila %70 arasında değişiyor. Metaller ve tarımsal emtialarda ise daha karışık bir seyir hakim. Haftalık bazdaysa doğalgaz dışında tüm emtialarda sert geri çekilme görüldü. Ons altın ve gümüş %4'ten fazla değer kaybederken dolar endeksindeki yükseliş ile satış baskısı sürüyor.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde istihdam ve sanayi üretimi ön plana çıkıyor. Küresel tarafta en güncel veri Almanya'dan gelecek olan ZEW beklenti endeksleri olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber Çin ikinci çeyrek büyümesi önemli olacaktır.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X