HAFTALIK BÜLTEN - 10.12.2022

Resim

Önümüzdeki hafta piyasalar merkez bankaları faiz kararlarını takip edecek

 

  • Geride bıraktığımız haftada, S&P küresel hizmet sektörü ve bileşi k PMI endekslerinin büyümeye ilişkin verdiği sinyaller etkiliydi. ABD tarafında ISM hizmet sektörü verisi istihdamdaki güçlü seyrin devam ettiğine işaret ederken, konut kredi faizlerinde 4 haftadır yaşanan düşüşe rağmen konut kredisi başvurularındaki gerileme konut sektörüne ilişkin olumsuz seyrin sürdüğünü gösterdi. İşsizlik maaşı başvuruları, piyasa beklentilerine paralel ve geçtiğimiz haftanın bir miktar üzerinde gerçekleşerek Fed’in para politikası patikasındaki adımlarını destekleyen bir görünüm sergiledi. Ayrıca, Çin’in dış ticaret verilerinde kasımda yaşanan yıllık bazda sert düşüşler (dolar bazında ihracat: %-8,7, ithalat: %-10,6) de küresel büyümeye ilişkin endişeleri destekleyen bir unsur oldu.
  • ABD’de bugün açıkl anac ak kasım ÜFE ve aralı k ayı öncü Michigan Üniversitesi verileri öncesinde piyasada enflasyona yönelik seyre ve geleceğe ilişkin beklentilere yönelik yön bulma arayışı sürüyor. Dün gerçekleşen kapanış sonrasında S&P500 endeksi geçtiğimiz hafta kapanış seviyesinin %2,7,Nasdaq bileşik endeksi ise %3,3 altında bulunuyor.
  • Haftanın en önemli gelişmelerinden biri i se geçtiğimiz hafta kapanışında Rusya’ya uygul anan petrol tavan limiti kısıtlamalarının Brent petrol fiyatları üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskılayıcı etki oldu. Hatırlanacağı üzere Polonya’nın çekimser kalması sonrasında Avrupa Komisyonu Rusya’ya uygulanması düşünülen petrol tavan fiyatının 65-70$/bbl seviyesinde olması gerektiğini önermişti. Ancak daha sonra varılan uzlaşma sonrası Euro Bölgesi’nde birlik sağlanması ile G7 ülkeleri ve Avustralya arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde Batılı şirketler Rus petrolünün 60$/bbl’nin altında satılmaması durumunda sigortalama, finansman ve taşıma faaliyetlerini gerçekleştirmeyecek.
  • PMI verilerinde görülen yavaşl amanın da beraberinde getirdiği küresel büyüme endişelerinin petrol talebini aşağı yönlü baskılayacağı beklentisi emtiada görülen düşüşün diğer bir sebebi ol arak ön pl ana çıkıyor. Brent petrolün aktif kontrat fiyatı halihazırda 76,3 $/bbl seviyesinden işlem görüyor. Bu seviye geçtiğimiz Cuma günü kapanışının %11 altında bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşının başları olan mart ayında görülen 127,98$/bbl’lik kapanışın ise %40 aşağısında.
  • Çin’de kasım dışticaret verilerinin kötü gerçekleşmesi sonrasında büyümeyi 5 yıllık planlarında önceliklendiren polit büronun Kovid-19 tedbirlerini gevşetiyor olması ve konut sektörünü desteklemek adına birtakım tedbirler alması bakır ve demir cevherinde fiyat artışlarını beraberinde getirdi. Bakır’ın COMEX’te işlem gören aktif kontrat fiyatı haftalık %1 artarken, demir cevheri %5,5 artış gösterdi.
  • Yurt içinde kasım ayında yıllık enflasyonda tepeden dönüş başladı. Tüketici fiyatları aylık %2,88 arttı, yıllık artış ise %85,51’den %84,39’a geriledi. Çekirdek B endeksi yıllık artış oranı %77,01’den %76,18’e geldi. Yİ-ÜFE’de aylık artış %0,74 ile Haziran 2020’den beri en düşük seviyede gerçekleşirken, yıllık enflasyon da baz etkisiyle %157,69’dan %136,0’a geriledi. Hazine nakit dengesi kasımda 99,6 milyar TL, faiz dışı denge 121,3 milyar TL fazla verdi. Hazine bu hafta gerçekleştirdiği tahvil ihalelerinde ROT dahil toplam 35,9 milyar TL borçlandı.
  • Yurt dışında önümüzdeki hafta FED, ECB ve BoE fai z kararları ile enfl asyon verileri takip edilecek. Fed’in politika faizini 50 bps artırarak %4,25-4,50 bandına, BoE’nin 50 bps artırımla %3,50’ye yükseltmesi bekleniyor. ECB’nin de kısa vadeli faizleri 50 bps artırması bekleniyor. Yurt içinde ise cari denge, işsizlik oranı, sanayi üretimi, sektörel ciro ve bütçe dengesi verileri açıklanacak.

Dış açık kaynaklı cari açık artmaya devam etti

 

  • Cari açık Eylül ayında 2,97 milyar $, yılın ilk 9 ayında ise 38,0 milyar $ olarak gerçekleşti. Hizmet gelirlerindeki olumlu seyre rağmen, dış ticaret dengesi kaynaklı açık kaynaklı cari açıktaki bozulma devam etti. Ekim ayında ithalat yıllık %31,4 artışla 29,2 milyar $, ihracatise %3 artışla 21,3 milyar $ olarak gerçekleşti ve dış denge 7,9 milyar $ açık verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre yabancı turist sayısı ise yıllık %38 artış gösterdi. Ekim ayında cari açığın, gücünü koruyan hizmet gelirleri ve mevsimselliğin etkisiyle 1,1 milyar $ ile önceki aylara kıyasla daha düşük olacağını tahmin ediyoruz.

Sanayi üretiminde yavaşlama görülüyor

 

  • Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış olarak Eylül ayında aylık bazda %1,6 geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış olarak ise yıllık %0,4 ile yataya yakın artış gösterdi. Öncü göstergeler, sanayi üretimi ana eğiliminin Ekim’de de zayıf seyredebileceğine işaret ediyor. PMI, Ekim’de 46,9’dan 46,4’e gerilerken, 50 eşik seviyesinin altında kalarak imalat sektöründeki yavaşlamanın devamına işaret etti. Kapasite kullanım oranı (m.a.) da Ekim’de 0,7 puan düşerek %76,6’a gerilemişti. Sanayi üretiminin Ekim’de yıllık %0,1 artış göstermesi bekleniyor.

Fed’den 50 baz puan faiz artırımı bekleniyor

 

  • Fed Kasım para politikası toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak %3,75-%4,00 aralığına çekti. Fed böylece Mart ayından bu yana politika faizini toplam 375 baz puan artırmış oldu. Karar metninde, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği, istihdam kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı belirtildi. Para Politikası Kurulu’nun uzun vadede %2 olan enflasyon hedefi ve yüksek istihdam hedefini yakalama amacının devam ettiğinin altı çizildi. Fed’in Aralık toplantısında politika faizini 50 baz puan artırarak %4,25-%4,50seviyesine çekmesi bekleniyor.

ECB’nin faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor

 

  • ECB Ekim toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını 75 baz puan artırdı ve 2009’dan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Yakın vadede büyümede aşağı yönlü ve enflasyon tarafında ise yukarı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi. Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ve uzun bir süre hedefin üzerinde kalacağı, faiz kararlarının verilere bağlı olmaya devam edeceği ve toplantı bazında alınacağı vurgulandı. Euro Bölgesi’nde enflasyon Kasımayında öncü açıklanan veriye göre %10’a gerilemekle birlikte halen yüksek seyrediyor. ECB’nin yılın son toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını 50 bps artırması bekleniyor.

BoE’nin politika faizini 50 baz puan artırması bekleniyor

 

  • İngiltere Merkez Bankası (BoE) Kasım toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak %3,0 seviyesine çekti; 2008 sonundan bu yana en yüksek seviye. BoE, enflasyonun bu yılın son çeyreğinde yaklaşık %11’e yükselmesinin beklendiğini, ülke ekonomisini zorlu iki yılın beklediğini belirtmişti. Merkez Bankası Başkanı Bailey, politika faiz oranının ilerleyen dönemde finansal piyasalarda şu anda fiyatlanandan daha az artması gerektiğini düşündüklerini belirtmiş idi. İngiltere Merkez Bankası’nın Aralık toplantısında da politika faizini 50baz puan artırması bekleniyor.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X