HAFTALIK BÜLTEN - 13.08.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde geçtiğimiz hafta Haziran ayına ait cari denge, işsizlik verileri, Sanayi üretimi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yurtiçi borçlanması takip edildi. Haziran ayında işsizlik oranı 0.3% puan azalarak Nisan 2018 yılından beri en düşük seviye olan %10.3 seviyesine geriledi. Cari açık tarafında ise Haziran ayı verisi takip edildi. Cari açık geçen yılın aynı ayına göre 2.3milyar USD genişleyerek 3.5milyar USD'ye yükseldi. 12 aylık kümülatif cari açık ise 32.7milyar USD oldu. Haziran'da arındırılmamış sanayi üretimi %8.4 artış kaydetti.

Küresel tarafta ise Amerika'dan gelen enflasyon verileri ve FED başkanlarının konuşmaları takip edildi. ABD'de enflasyonun beklentilerin altında 8.5% açıklanmasıyla birlikte küresel risk iştahında artış gerçekleşti. ÜFE'de beklentilerden bir miktar daha iyi gelerek 0.5% geriledi. Dataların sağladığı risk iştahındaki artışı FED başkanlarının konuşmaları törpüledi. San Francisco FED Başkanı Daly, enflasyon verisine soru işaretleriyle yaklaşarak enflasyonun kalıcı olarak düştüğünü görmek için erken olduğunu savundu. Minneapolis FED Başkanı Kashkari ise faiz artışlarına devam edilmesi konusundaki düşüncelerini yineledi.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişmekte olan para birimlerinin büyük çoğunluğu dolara karşı bu haftayı değer kazanarak kapattı. Şili Peso'su haftalık olarak %3.5 değer kazanırken; Arjantin Peso'su, Rus Rublesi ve Türk Lirası ise sınırlı değer kayıpları yaşadı.

Gelişen para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kazanırken GBP'de bu değer kazancı İngiltere'den gelen kış mevsiminde enerji kesintileri olabileceği haberleriyle sınırlı oldu. FED'in Eylül toplantısına kadar verilerle yön bulacak EUR/USD paritesi ECB'nin sürpriz 50bps faiz artışıyla güçlenmeye başlamıştı, ABD enflasyon verilerinin de beklentilerin altında gelmesiyle 1.03 seviyesinin üzerine çıktı.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Hazine İhalelerinin takip edildiği haftada TL cinsi DIBS'lerde ve Türk Eurobond'larında ralli devam etti. 10 yıllık TL cinsi tahviller 15.50% seviyelerine kadar geri çekildi. Yıl içerisinde Mart ayında gördüğü tepe noktası ise %26.50'tu. Bu harekette TCMB'nin teminatlar ile ilgili almış olduğu kararlar ve CDS'in 900'den 650'ye kadar gerilemesi etkili oldu. Gelecek hafta Hazine'nin borçlanması 10 yıllık sabit kupon ödemeli, 10 yıl enflasyon endeksli ve 10 yıl SUKUK satışlarıyla devam edecek.

Eurobond ise CDS'te ki son iki haftadaki güçlü geri çekilme ile birlikte tüm vadelerde ortalama 150bps düşerek çift haneli eurobond getirisi kalmamış oldu. ABD'de ise 2yıl 10yıl tahvil faizleri arasındaki getiri farkı 2000 yılındaki dip seviyesi -50bps'e kadar geriledikten sonra haftayı -30 seviyesinden kapatıyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi haftayı oldukça pozitif tamamlarken bankacılık endeksi bankacılık karlarının da beklentiler dahilinde yüksek gelmesiyle bu yükselişe öncülük etti. Böylelikle Temmuz ortasından başlayan yükseliş %20'ye ulaşmış oldu.

Küresel tarafta da hisse senedi piyasaları için pozitif bir seyir söz konusuydu. Dow Jones haftalık kazancı %2'ye gelirken Avrupa tarafında da hisse senedi borsalarının haftalık ortalama yükselişi %1 civarında.

Aktif Bank

Emtia:

Emtialardaki zayıf seyir bu hafta yerini yükselişe bıraktı. Bloomberg Emtia endeksi 110 seviyesine düştükten sonra bu haftaki yükselişiyle beraber 122 seviyesine yükseldi. ABD'deki enflasyon verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle beraber altın ve gümüşte yükseliş kaydetti.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde veri yoğunluğu zayıf seyredecek. Resesyon takibi açısından öncü veri olabilecek Amerika'da Sanayi Üretimi verisini takip edeceğiz. Türkiye'de ise Merkez Bankası toplantısı takip edilecek.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X