HAFTALIK BÜLTEN - 15.10.2022

Resim

PiyasalardaABD ve İngiltere etkisi…

  • Geride bıraktığımız haftada ABD’de Üfe ve Tüfe verileri öne çıkarken, bugün açıklanan perakende satışlar, ithalat girdi fiyat endeksi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksleri (MU TGE) piyasanın yönünü belirlemede etkili oldu. Diğer yandan İngiltere’de ise geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın (BoE) hükümetin açıkladığı vergi teşvik paketinin piyasalarda yarattığı oynaklığı azaltmak adına geçici olarak yaptığı Tüfe’ye endeksli kağıtlar da dahil tahvil alımlarını genişletmesi ancak süreyi 14 Ekim olarak sabit tutması, Liz Truss’ın planında geri adım atması, maliye bakanının görevden ayrılması ve yeni bakanın atanması, piyasalar tarafından takip edilen gelişmeler oldu.
  • ABD’de MU TGE Ekim ayı öncü verisine göre; tüketici eğiliminin hem önceki ay (58,6) hem de piyasa beklentisinin (58,8) üzerinde 59,8 gerçekleşmesinin yanında 1 yıllık Tüfe beklentisinin de %4,7’den %5,1’e yükselmesi piyasalarda satış baskısını beraberinde getirdi. Uzun vadeli Tüfe beklentisi ise %2,7’den %2,9’a yükselerek enflasyonist baskıların daha uzun süre kalıcı olabileceğine işaret ediyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Fed’in bu verilere dayanarak şahin duruşunu uzun süre koruyacağı beklentisiyle günlük bazda sırasıyla %1,3 ve %1,2 aşağıda bulunuyor. Seyrin bu şekilde devam etmesi durumunda iki endeks de haftayı Cuma günkü kapanışlarının altında sonlandıracak.
  • ABD 10 yıllık tahvil getirileri tekrar %4 seviyelerine yaklaşırken, DXY’nin 113 seviyelerinin üzerinde tutunması da altının onsunda satış hareketinin hızlanmasına yol açtı. Altının onsunda kayıplar $ bazında %1’e ulaşmış durumda: 1650$/ons.
  • Yurt içinde işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak gerilemeye devam ediyor. İşsizlik oranı, Ağustos’ta %9,6 olarak gerçekleşti. İşgücü Ağustos’ta aylık 266 bin kişi artarken, istihdamdaki artış 366 bin kişi oldu. Buna bağlı olarak işsiz sayısı 100 bin azaldı. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinde atıl işgücü oranı ise Temmuz’da %22,4’den %19,8’e geriledi. Cari denge Ağustos’ta 3,11 milyar $ açık verdi. Hizmet gelirlerindeki artışa rağmen, dış ticaret açığındaki belirgin artış cari açıktaki bozulma eğiliminde etkili oluyor. 12 aylık birikimli cari açık ise 36,7 milyar $’dan 40,9 milyar $’a yükseldi. Cari işlemler açığındaki bozulma eğilimi mevsimsellikten arındırılmış verilere göre aylık bazdada devametti.
  • Sanayi üretiminde ise zayıf görünüm devam ediyor. Sanayi üretim endeksi Ağustos’ta aylık %2,4, yıllık %4,1 artış kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık artış ise %1,0 ile daha düşük seviyede. Ağustos’taki aylık artışın tamamının Temmuz’daki köprü günü etkisi kaynaklıdüşüşe bağlı teknik artıştan kaynaklanıyor. Dolayısıyla, köprü günü etkisi kaynaklı teknik hareket dışlandığında, Ağustos ayında sanayi üretimi ana eğiliminin manşet değerden daha zayıf ve yataya yakın seyrettiği görülüyor.
  • TCMB Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; 2022 cari yıl sonu enflasyon beklentisi %67,78’e sınırlı yükseldi. Yılsonu kur beklentilerinde 2013’ten beri en yüksek seviye olan 19,82 görüldü. TCMB’nin politika faizini önümüzdeki 3 ay sonunda %9,41’e düşürmesi öngörülüyor. Ay sonu politika faizinin ise Ekim’de %11,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu büyüme beklentisinde yükseliş devam ederek %5,08 olurken, 2023 yılı büyümesinde IMF ve OECD’nin yaptıkları aşağı yönlü revizyonların benzeri görüldü: Eylül’deki %4,46’dan %4,23’e. Cari açıkta yılsonu beklentilerinde Eylül 2018’den beri en yüksek seviyeye ulaşıldı:-49,2 milyar $.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X