HAFTALIK BÜLTEN - 23.04.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde veri yoğunluğunun zayıf olduğu haftada varlık fiyatlamaları küresel risk iştahı ile paralel olarak ilerledi. Açıklanan verilere göre Şubat ayında konut fiyatlarının yıllık artışı %96.41 oldu. Nisan ayında tüketici güven endeksinde gerileme görülürken endeks 72.5 seviyesinden 67.3 seviyesine geriledi. Haftalık yabancı portföy hareketine bakıldığında 15 Nisan tarihi itibariyle hem hisse senedi hem de tahvil piyasasına net giriş olduğu görülüyor. Hissede Mart ayında görülen yüksek yabancı çıkışının Nisan ayı itibariyle devam etmediğini görüyoruz.

Küresel tarafta ise merkez bankalarından gelen sinyaller varlık fiyatlamalarına etkin rol oynadı. Hafta içinde FED tarafında 75 baz puanlık faiz artırımı dile getirilse de Powell'ın son mesajları 50 baz puanlık bir faiz artırımına işaret ediyor. Bununla beraber vadeli piyasalar FED'in gelecek 3 toplantıda 50'şer baz puanlık faiz artırışına gidebileceğine işaret ediyor. Bu gelişmelerle beraber dolar endeksinin 100 seviyesinin üzerinde kuvvetli bir seyir izlediğini görüyoruz. ECB tarafında son toplantıda verilen mesajların aksine 3 üyenin Temmuz ayında gelebilecek bir faiz artışını dillendirmesi Euro'yu bir miktar destekledi. Piyasa fiyatlamaları Euro faizinin sene sonunda pozitif seviyeye gelebileceğine işaret ediyor. Bununla beraber Nisan ayı PMI verileri takip edildi. Almanya'da bileşik PMI verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken İngiltere'de beklentilerin altında kaldı. ABD'de ise imalat sanayi PMI yükselse de hizmet sektörü PMI beklentilerin oldukça altında kaldı ve bileşik PMI verisini de aşağı çekti.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri için satıcılı bir hafta daha geride kaldı. Güney Afrika Randı haftalık bazda %6'ya yakın kayıp yaşarken Ruble %6'dan fazla kazanç ile pozitif ayrıştı. Haftaya Rusya Merkez Bankası'nın politika faizinde 200 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor. FED tarafında faiz artırım beklentileri gelişen ekonomi para birimleri üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor.

Küresel tarafta dolar rallisi sürdü ve dolar endeksi 100 seviyesinin üzerine çıktı. İsveç Kronu dışında tüm G10 para birimleri ABD dolarına karşı değer kaybı yaşadı. Yen negatif ayrışmaya devam ederken Sterlin 2020 Kasım'ından beri en düşük seviyesine geriledi. EUR/USD paritesinde 1.08 direnci devam ederken hafta sonu yapılacak seçimler de fiyatlamalarda etkili olacaktır. Son anketler Macron lehine farkın açıldığına işaret ediyor. Hem Macron'un seçilme ihtimalinin yükselmesi hem de ECB üyelerinden Temmuz'da faiz artırımına işaret eden açıklamalar Euro'nun nispeten pozitif ayrışmasına sebep oldu. Fakat dolar endeksindeki yükseliş paritede yukarı yön ihtimalini zorlaştırıyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık tahvil faizi gerilemeyi sürdürdü ve %22 seviyesinin altına geldi. Yabancıların tahvil tarafına da ilgisinin olduğu görülürken küresel faizlerdeki yükseliş yurt içi tahvillerde de negatif yönlü baskıyı artırabilir. OIS piyasasında ise eğrinin bir önceki haftaya göre neredeyse değişmediği görülüyor. Yılbaşına göreyse 2 yıl ve üstü vadelerde yüksek seviyeler sürüyor. Gelişen piyasalarda politika faizlerinin de kısa vadede artacağı fiyatlamalara dahil oldu. Para takas eğrilerinden türetilen seviyelere göre en fazla faiz artışı Kolombiya, Hindistan ve Meksika tarafında fiyatlanıyor.

Küresel tarafta faizler merkez bankalarından gelen açıklamaların da etkisiyle artış kaydetti. Almanya ve İngiltere 10 yıllık tahvil getirileri 10'ar baz puan yükselirken ABD 10 yıllık getirisinde de 7 baz puan yükseliş kaydedildi. Bununla beraber sene sonu için ima edilen politika faizleri bir önceki haftaya göre daha yüksek seviyeleri işaret ediyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi pozitif seyrine devam ediyor ve 2500 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. USD cinsinden bakıldığında da endekste yükseliş sürerken enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler ve son dönemdeki yabancı ilgisi endeksi destekliyor.

Küresel tarafta ise kayıpların öne çıktığı bir hafta oldu. Asya'da Hang Seng endeksi %3.5 değer kaybederken S&P 500 de haftayı değer kaybıyla geçirdi. Faizlerdeki yükseliş ile hem risk iştahı geriliyor hem de riskli varlıkların fırsat maliyeti yükseliyor. Avrupa tarafında ise endekslerin pozitif ayrıştığı görüldü.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller paladyum dışında haftayı kayıpla geçirirken yüksek reel faiz ortamından negatif etkileniyor. ABD'de çekirdek enflasyonun beklentilerin bir miktar altında kalması ve baz etkilerinin ön plana çıkacak olmasıyla enflasyonda tepeden dönüş konuşmaları hız kazandı. Bununla beraber oldukça agresif FED beklentileri de enflasyonun yakın zamanda düşüşe geçeceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Cari faizlerdeki artış ve enflasyon beklentilerindeki düşüş reel faizlerin yukarı gelmesine sebep oldu. Bu durum da metaller üzerinde baskı yaratıyor. Fakat hem tahvillerden hem de hisse senetlerinden aynı anda çıkış yaşanıyor olması önümüzdeki dönem metallerde uzun pozisyonlanmaları destekleyebilir. Petrol fiyatları ise ekonomik aktivite ve talepte gerileme beklentisi ile bir miktar düşüş kaydetti ve Brent petrol varili 110 doların altına geriledi.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Gelecek hafta yurt içinde zayıf veri yoğunluğu devam ediyor. Küresel tarafta ABD'de açıklanacak PCE verisi önemli olacaktır. Bununla beraber Avrupa'dan gelecek öncü büyüme verileri takip edilecek.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X