HAFTALIK BÜLTEN - 23.07.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde geçtiğimiz hafta TCMB'nin PPK toplantısı ön plana çıktı. TCMB politika faizini %14 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metnine bakıldığında, para politikası seti ile ilgili bir değişiklik vurgusu yapılmadığı görülüyor. Metindeki göze çarpan farklılık ise küresel tarafta resesyon ihtimalinin artması olarak okunabilir. Dış talebin düşecek olması yüksek emtia fiyatlarıyla beraber cari denge üzerinde ilave bir negatif yönlü şok ihtimalini artırıyor. Bununla beraber Temmuz ayında tüketici güven endeksi 63.4 seviyesinden 68 seviyesine yükseldi.

Küresel tarafta ECB toplantısı ön plana çıktı. Beklentiler 25 baz puan artışa işaret ederken ECB politika faizinde 50 baz puanlık artırıma gitmeyi tercih etti ve böylece negatif faiz bölgesinden çıkmış oldu. Karar sonrası yapılan basın toplantısında ECB Başkanı Lagarde, Eylül ayındaki toplantıda bir kez daha 50 baz puan faiz artırımı geleceği yönündeki beklentileri bir miktar törpüledi. Ayrıca Euro bölgesindeki tahvil faizi farklılaşmalarına müdahale edebilmek amacıyla tanıtılan yeni ürün de Euro tarafında satış getirdi. Öncü PMI verileri Avrupa'da ekonomik aktivitenin Temmuz ayı itibariyle oldukça yavaşladığına işaret ediyor. Almanya'nın bileşik PMI verisinin 48 seviyesinde gerçekleşmesi ve daralma bölgesine işaret etmesi yine Euro'nun satıcılı fiyatlanmasına sebep oldu.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimlerinde karışık bir seyir hakim olurken Ruble ve TL negatif ayrıştı. Ruble'deki değer kaybı politika faizinde yapılan 150 baz puanlık artış sonrası belirginleşirken beklentiler 100 baz puanlık bir faiz indirimine işaret ediyordu. TL düşük oynaklık ile beraber kademeli değer kaybı yaşarken 17.75 seviyesi test edildi.

G10 para birimlerinde ise dolar endeksinin değer kaybettiği bir hafta geride kaldı. 10 para birimi de ABD dolarına karşı değer kazanırken İsveç Kronu pozitif ayrıştı. Euro faiz artırım kararı sonrası sert değer kazancı elde ederken 1.0280 seviyesini test etti. Sonrasında tanıtılan yeni ürünün para politikası setinin kalibrasyonu üzerine soru işareti yaratması neticesinde kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi. EUR/CHF paritesinde tarihi düşük fiyatlamalar devam ediyor. Parite tarihi en düşük haftalık kapanışının altında fiyatlanıyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

10 yıllık tahvil faizinde gerileme devam ederken %17.5 seviyesinin altı görüldü. 2 yıllık tahvil faizi ise %22.5 seviyesinde bulunuyor. 5 yıllık CDS primi 900 baz puan seviyesinden bir miktar gerilese de yüksek seviyelerini koruyor. Bununla beraber OIS eğrisinde 2 yıldan uzun tenorlarda haftalık bazda yükseliş görülürken kısa tenorlar bir miktar geriledi. 10 yıllık tenordaki OIS faizi %30.8 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş seyri bir hafta daha devam etti. ECB toplantıda sene sonu için tasarladıkları faiz oranında henüz bir değişiklik olmadığını vurguladı. Bunun sonucunda Almanya 2 yıllık tahvili 2008'den beri görülen en sert düşüşü kaydetti. ABD'de de tahvil getirileri gerilerken 10 yıllık tahvilleri 20 baz puan düştü. ABD getiri eğrisindeki bozulma ve resesyon fiyatlamaları devam ediyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi haftayı oldukça pozitif geçirirken USD cinsinden de değer kazandı. Endeks yeniden 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine gelerek pozitif bir sinyal verdi. Haziran ayında tepe noktasının ise %5 altında fiyatlanıyor. Negatif reel faiz ortamı karlılıkları desteklerken önümüzdeki dönemde açıklanan bilançolar endeksin yönünü tayin edecektir.

Küresel tarafta hisse senedi endeksleri düşen faizler ile beraber korelasyonlu olarak yukarı yönlü ralli yaptı. S%P 500 endesi haftalık abzda %5.5 değer kazanırken Avrupa tarafında da kuvvetli getiriler görüldü. Hem Çin hem de Japonya'da hisse senetleri haftayı pozitif geçirdi. S%P 500 endeksi bu yükseliş ile 50 günlük hareketli ortalamasını aşarken toparlanmaya yönelik olumlu bir sinyal vermiş oldu.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller de kuvvetsiz dolar ile beraber haftayı kazançla geçirirken altın ve gümüş tarafında getiriler kısıtlı kaldı. Ons altın hareketli ortalamalarının oldukça altında fiyatlanırken hafta içinde 1680 dolar seviyesini test etti. Son 1 yılın en düşük seviyesi olan bu seviye 2021'de 3 kez test edilmiş ama kırılmamıştı. Brent petrol ise 100 doların hemen üzerinde fiyatlanırken haftanın genelinde yatay bir seyir izledi.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde veri yoğunluğu zayıf seyredecek. Kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi verileri Temmuz ayı için takip edilecektir. Haftanın en önemli verisi FED toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. Analist beklentileri FED'in politika faizinde 75 baz puan artırıma gideceğine işaret ediyor. Vadeli piyasa fiyatlamaları da 75 baz puanlık artırımın fiyatlamalara tamamen yansıdığına işaret ediyor.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X