HAFTALIK BÜLTEN - 24.12.2021

Resim



Haftalık Genel Gündem

Veri yoğunluğunun zayıf seyrettiği haftada yurt içinde döviz korumalı mevduat ürününün tanıtımı ön plana çıktı. Haftaya 18 seviyesinin üstünü test ederek başlayan USD/TRY'de açıklama sonrası kuvvetli gerileme görüldü. Kur hafta içinde 10.30 seviyesine kadar geriledi. Bu süreçte oynaklık tarihi yüksek seviyelere çıkarken önümüzdeki dönem yurt dışı tatilin ve veri yoğunluğundaki azalmanın da etkisiyle gerileyebilir. Ekonomik veri tarafında ise tüketici güven endeksi ile yabancı turist verisi izlendi. Aralık ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre azalarak 68.9 seviyesinde gerçekleşti. Kasım ayında gelen yabancı turist sayısı 2020 yılının Kasım ayına göre %111.5 oranında artış kaydetti. 17 Aralık ile biten haftada yurt içi yerleşik gerçek kişilerin parite etkisinden arındırılmış net döviz hareketi 5.4 milyar dolar alım yönünde oldu.

Küresel tarafta nispeten sakin bir hafta olurken Macaristan Merkez Bankası politika faizinde artışa gitti. İngiltere üçüncü çeyrek büyümesi son revizyonda 0.2 puan yukarı yönde revize edildi ve %6.8 olarak açıklandı. ABD'de Kasım ayı PCE deflatörü bir önceki yılın aynı ayına göre %5.7 oranında yükseliş kaydetti. Yine ABD'de Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri %1.8 düzeyindeki beklentilere karşın %2.5 oranında artış kaydetti. İşsizlik maaşı başvuruları ise haftalık 205 bin artış ile pandemi öncesi seviyeleri işaret ediyor. Son açıklanan veriler FED tarafındaki sıkılaşma sinyallerini destekleyecek nitelikte gözüküyor. Bu durum yeni yılın başında dolar endeksini destekleyebilir.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Lira haftayı %40'a yakın değer kazancı ile tamamlarken Aralık ayındaki kayıplarının tamamını geri almış oldu. Diğer gelişen ekonomi para birimleri de haftayı pozitif bir seyir ile geçirirken Güney Afrika randı %2.25 kazanç ile pozitif ayrıştı. TL'deki değer kazancına karşın 5 yıllık CDS primi 562 baz puan ile yüksek seyrini koruyor. 17 Aralık haftası itibariyle yurt içi yerleşik gerçek kişilerin net döviz pozisyonu 5.4 milyar dolar seviyesinde artış kaydetmişti.

Küresel tarafta G10 para birimleri ABD dolarına karşı pozitif bir seyir izlerken sadece Japon yeninde değer kaybı görüldü. EUR/GBP paritesi 0.85 seviyesinin altına gerilerken EUR/USD yukarı yönlü trend bulmakta zorlanıyor. USD/JPY ise 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde bulunuyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

TL OIS piyasasında görülen yüksek seviyeler kurdaki hareket ile bir miktar gerileme kaydetti. Hafta içinde %28.4 seviyesine kadar yükselen 2 yıllık faiz haftayı %25.8 seviyesinden kapattı. Kredi faiz oranlarına bakıldığında taşıt ve ihtiyaç kredilerinde faizler yükselirken ticari ve konut kredi faizlerinde hafif gerileme görülüyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil getirisi %24 seviyesini test ettikten sonra %22.6 seviyesinden haftayı kapattı. 10 yıllık tahvil getirisinde ise yukarı seviyeler korunurken %23.8 seviyesinde getiri ile hafta kapanışı gerçekleşti.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri haftalık bazda 10 ila 15 baz puan seviyesinde artış kaydettiler. ABD 10 yıllık tahvil getirisi de 7 baz puan artış kaydetti. Ekonomik aktiviteye dair kuvvetli veriler gelişmiş ekonomi tahvil getirilerini yukarı yönde desteklemeye devam edebilir. ABD getiri eğrisi tüm tenorlarda yükseliş kaydederken aynı zamanda geçtiğimiz haftaya göre bir miktar dikleşti.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksinde hafta içi %10 seviyesinde düşüş görüldü. Yabancıların 17 Aralık ile biten haftada net hisse senedi hareketi 69 milyon dolar satış yönünde olurken böylece son 4 haftalık satış miktarı 400 milyon dolar oldu. BİST100 endeksi hafta içinde 50 günlük hareketli ortalamasından sekerken bu seviyesinin üstünde kalmayı başardı. Kur hareketinden dolayı USD cinsinden ciddi bir ralli yaşanırken orada da 200 günlük hareketli ortalama test edildi.

Küresel tarafta risk iştahının pozitif olduğu bir hafta yaşanırken S&P 500 endeksi %1.22 değer kazancı elde etti. Avrupa'da getiriler pozitif ayrışırken birçok borsanın %2'nin üstünde yükseldiği görülüyor. Asya'da ise getiriler kısıtlı kaldı.

Aktif Bank

Emtia:

Metal fiyatlarında oldukça kazançlı bir hafta görülürken ABD dolarına karşı paladyum %8.9 , platinyum %4.8 , gümüş %2.23 ve altın %0.68 değer kazancı elde ettiler. Brent petrol haftayı 76 dolar seviyesinden kapatırken hem zayıf ABD doları hem de yükselen enflasyon beklentileri fiyatları destekledi.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta veri yoğunluğu Noel sebebiyle düşük seyredecek. Yılın son haftasında yurt içinde reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranları ön plana çıkıyor. Küresel tarafta ise Rusya Aralık ayı enflasyonu ve Japonya Kasım ayı sanayi üretimi verileri takip edilebilir.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X