HAFTALIK BÜLTEN - 26.11.2022

Resim

Kısa haftada piyasalar Fed ve ECB tutanaklarına odaklandı…

  • Geride bıraktığımız hafta içerisindeki en önemli gelişmeler arasında Fed ve ECB’nin PPK toplantı tutanakları vardı. Fed’in toplantı tutanaklarında özellikle ekonomik aktivitenin Eylül ayında bir miktar güç kaybetmesi ve resesyon ihtimalinin geleceğe yönelik projeksiyonlarda yer bulması önemliydi. Bazı PPK üyelerinin ise gelecek dönemdeki faiz artırım hızının düşürülmesine yönelik fikir beyan etmeleri piyasaları destekleyen unsurların başında geldi. Dün ise ECB’nin PPK tutanaklarında Eylül ayında öngördükleri ekonomik aktiviteden daha olumlu bir Ekim ve Kasım ayını geride bırakmış olduklarına yönelik ima, yine hafta içinde açıklanan Euro Bölgesi PMI endekslerindeki yukarı yönlü seyirle birbirini teyit eder nitelikteydi. Alman IFO endeksinde geleceğe yönelik beklentilerin düzelmesi ise daha önce ZEW ekonomik beklenti ve mevcut durum endeksi rakamlarıyla uyumlu bir seyre işaret ediyor. Bugün açıklanan GfK Tüketici Güven Endeksi ise benzer iyimserliğin Aralık ayına da taşındığını gösteriyor. Ülkenin 3Ç22 nihai GSYH verisi de önceki çeyreğin %0,4 üzerinde gelerek ECB’nin beklentilerindeki güçlü seyri teyit etti.
  • Güçlü PMI verilerinin etkisi İngiltere’de de görüldü. Özellikle resesyon endişelerinin BoE tarafından daha sıkça dile getirildiği dönemde PMI verilerinin 50 eşik seviyesininaltında kalmasına rağmen artış göstermiş olmaları GBPUSD’yi destekledi. Paritede görülen haftalık artış %1,6 seviyesinde bulunuyor. Fed tutanakları ve 50 eşik seviyesinin altında gelerek Kasım için sürpriz anlamına gelen imalat sanayi PMI verisi (47,6) sonrası ABD tahvil getirilerinde düşüşler hakim. 2 yıllık tahvil getirileri haftalık 3,5bps gerilerken 10 yıllıklardaki düşüş 10,3bps oldu. İki tahvil getirisi arasındaki fark geçtiğimiz Cuma günü -70bps iken bugün -77bps seviyesinde bulunuyor. Benzer şekilde 10 yıllık ve 3 aylık tahvilbono getirileri farkı da artmaya devam ederek piyasalar için ABD’de resesyon olabileceğisinyalini veriyor.
  • Yurt içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre Ekim’de yabancı turist girişleri yıllık %38,4, Ocak-Ekim döneminde ise %88 artışla 39,6 milyona ulaştı. OECD, Kasım ayı EkonomikGörünüm Raporu’nda Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini Eylül ayındaki %5,4'ten %5,3'e revize ederken, 2023 büyüme tahminini ise %3’te sabit bıraktı. Tüketici güven endeksi (m.a.) Kasım’da aylık 0,5 puan artışla Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviye olan 76,6‘ya yükseldi. Alt endekslerden, hanenin mevcut dönem maddi durum, genel ekonomik duruma ilişkin mevcut dönem ve gelecek dönem beklentilerinde iyileşmenin devam ettiği görüldü.
  • TCMB politika faizini 150 bps indirerek %9’a çekti, indirim döngüsünü sonlandırdı. Yurt içi iktisadi faaliyette üçüncü çeyrekte gözlenen yavaşlamada dış talebin rolüne ilişkin yaptığı vurguyu, etkilerin daha belirgin hale geldiğini belirterek güçlendirdi. TCMB ayrıca parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini, ilave tedbirleri devreye alacağını ve uygulanacak politikaların Aralık’ta açıklanacak 2023 Yılı Para ve Kur Politikasımetninde kapsamlı olarak ilanedileceğini belirtti.
  • Kasım İktisadi Yönelim Anketi (İYA) verileri imalat sanayii üretiminde üçüncü çeyrekte belirginleşen zayıflama eğiliminin son çeyrekte de sürdüğüne işaret etti. Kapasite kullanım oranı (m.a.) ise Kasım’da aylık 0,7 puan azaldı ve %75,9 ile Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu seviye tarihsel ortalamasının da altında. Düşüş eğiliminin ara malı ve dayanıksız tüketim malı sektörleri ile büyük ölçekli ve ihracatçı sektörlerde daha kuvvetli olmak üzere sektörler geneline yayılması, yurt dışı talepteki zayıflamanın bu gelişmede etkili olduğuna dair sinyaller içeriyor. Reel sektör güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış olarak Ekim’de artış göstermesininardından Kasım’da aylık 0,7 puan azalarak 101,3 seviyesine geriledi. Aylık gerilemede son 3 ay siparişleri ile yatırım eğilimindeki azalış rol oynadı. Sektörel güven endekslerinde perakende sektöründe iyileşme devam ederken, hizmet sektöründe iki aylık yükselişin ardından düşüş görüldü.

İthalatta güçlü artış eğilimi sürüyor

  • Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre, Ekim ayında ihracat yıllık bazda %2,8 artışla 21,3 milyar $, ithalat ise %31,9 artarak 29,3 milyar $ düzeyinde gerçekleşti. Bunun neticesinde dış ticaret açığı 8,0 milyar $ oldu. Dış ticaret açığı Ocak-Ekim döneminde 91,1 milyar $’a, 12 aylık birikimli olarak ise 103,4 milyar $’a ulaştı. Dış ticaretaçığının yükselmesinde enerji başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki artış, altın ithalatındaki yüksek seyir, avro/dolar paritesindeki düşüş ve dış talepteki zayıflama etkili oluyor. Yılın ilk on ayında enerji ithalatı 80,6 milyar $, altın ithalatı ise 15,2 milyar $ olarak gerçekleşti.

Ekonomik aktivitenin 3Ç’debir miktar ivme kaybetmesi bekleniyor

  • Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde güçlü büyüme eğilimini sürdürdü ve yılık %7,6 büyüme kaydetti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak çeyreksel büyüme oranı ise ikinci çeyrekte %2,1 oldu. Özel tüketim harcamaları büyümeye en yüksek katkı sağlayan kalem olmaya devam etti. Net ihracat ve yatırımlar da büyümeye pozitif katkı sağladı. İmalatsanayi PMI endeksi 2Ç’de ortalama 48,8 iken, 3Ç ortalaması 47,1’e geriledi. Sanayi üretiminde yıllık artış arındırılmamış verilere göre aynı dönemde %10,7’den %2,5 düşüş gösterdi. İhracattaki ivme kaybı belirginleşti. İthalat güçlü artışını sürdürdü. Öncü veriler, ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret ediyor.3. çeyrekteyıllık büyümebeklentimiz %4,2.

İmalat sanayinde yavaşlama devam etti

  • İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi Ekim’de düşüş eğilimini sürdürdü ve 46,4 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Endeks, son sekiz aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak, imalat sanayiinde yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor. Alt endekslerden, yeni siparişlerde ivme kaybı devam ederken, bu durum üretim, istihdam ve yeni satın alma faaliyetlerini sınırlandırdı. Sektörel veriler; zayıflamanın sektörlerin büyük çoğunluğuna yayıldığını, en olumsuz görünümün ise tekstil sektöründe olduğunu gösteriyor. Kasım ayında endeksin mevcut seviyelerdeki eğiliminisürdüreceğini değerlendiriyoruz.

Endeksin gerilemeye devam etmesi bekleniyor

  • ABD’de ISM imalat sanayi endeksi düşüş eğilimini sürdürdü. Ekim’de 50,2 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilemekle birlikte, eşik seviye üzerinde gerçekleşti. Alt endekslerden; yeni siparişler, üretim ve istihdam alt endekslerinde iyileşme görüldü. Hafta içinde açıklanan S&P Global imalat sanayi PMI endeksinin Kasımayına ilişkin öncü verisine göre endeks üretim ve talepteki düşüşün etkisiyle 50,4’den 47,6’ya gerilerken, imalat sanayinde yavaşlamaya işaret etti. Hayat pahalılığı, finansal koşullardaki sıkılaşma, yüksek borçlanma maliyetleri, hem iç hem ihracat pazarlarında zayıf talep önemli zorluklar olarak belirtiliyor. ISM endeksinin de Kasım’da49,8’egerilemesi bekleniyor.

Tarım dışı istihdamda ılımlı artış görülüyor

  • ABD’de tarım dışı istihdam Ekim’de aylık 261bin kişi artarken, işsizlik oranı ise %3,5’ten %3,7’ye yükseldi. İşgücüne katılım oranı da %62,3’ten %62,2’ye geriledi. Enflasyon ve yüksek faiz oranları ekonomik aktivitede yavaşlamaya neden olacağı için istihdam piyasasında da yavaşlama görülebilir. Nitekim son dönemde işsizlik maaşı başvurularında bir miktar artış görülüyor. Kasım’da tarım dışı istihdamın aylık 200 bin kişi artması, işsizlik oranının ise %3,7’de sabit kalması bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların ise yıllık %4,6 artış göstereceğitahmin ediliyor.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X