HAFTALIK BÜLTEN - 29.04.2022

Resim

ABD’de ilk çeyrekte büyüme beklentilerin aksine daraldı

● TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti

● Ekonomik güven endeksi aylık %1,1 azalışla 94,7’ye geriledi

● Yurt içinde bugün dış denge ve yabancı turist verileri açıklanacak TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %23,2’den %42,8’e yükseltti. Enflasyon tahminindeki yükselişte; yılın ilk çeyreğinde enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışın ana belirleyici. TCMB, iktisadi faaliyetin kompozisyonundaki iyileşme eğiliminin devam ettiğini, büyüme kompozisyonunda makine-teçhizat ve net ihracat gibi sürdürülebilir bileşenlerin katkısının arttığını belirtiyor. Sürdürülebilir cari dengenin ise fiyat istikrarı için kritik önemde olduğunu, 2021 yılında ihracat miktarının ithalat miktarına göre belirgin iyileşme sağladığına işaret ediyor. Liralaşma stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri ise kredilerin iktisadi faaliyetle uyumlu olarak hareket etmesi olarak belirtiliyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir cari dengenin tesis edilmesi için uzun vadeli ve uygun maliyetli TL kredilerin ihracat ve yatırım artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemesi önem arz ediyor.

● ABD ekonomisi 2022 ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak piyasa beklentilerin aksine %1,4 daralma gösterdi; 2020 covid kapanma döneminden sonra görülen ilk daralma. 2021 4. çeyrek büyümesi ise %6,9 idi. Hane halkı tüketim harcamaları artmaya devam etmekle beraber, dış ticaret açığında gelinen rekor yüksek seviyeler büyümeyi baskılayan unsur oldu. Net mal ve hizmet ihracatı büyümeyi %3,2 puan aşağı çekti. Veri, yüksek enflasyon koşullarında Fed’den hızlı faiz artırımlarının durgunluğu tetikleyebileceği endişelerinin arttığı ve 2 yıl ile 10 yıllık devlet tahvili getiri eğrisi farkının yataylaştığı bir ortamda açıklandı. Veri sonrasında ABD 2 yıllık tahvillerinde getirinin artmaya devam ettiği 10 yıllıkların ise yatay seyrettiği görüldü.

● Küresel piyasalarda, ABD hisse senedi endeksleri dün teknoloji hisseleri ve bilançolar kaynaklı %1,8 ilâ %3,1 arasında arttı. Artışta özellikle Apple ve Amazon’a yönelik beklentilerdeki iyimserlik hakimdi. Dolar endeksinde ise son dönemde Fed’den daha hızlı faiz artırımları yapılması ve Euro Bölgesinde büyümeye yönelik endişelerin ağır basması sebebiyle son yirmi yılın en yüksek seviyesi görülmeye devam ediyor.

● Yurt içinde ekonomik güven endeksi Nisan’da aylık %1,1 azalışla 94,7’ye geriledi. Endeksteki bu düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksinin 100'den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

● BDDK sermaye yeterlilik hesaplamasında, yabancı para kalemler için 252 günlük kur ortalaması yerine 31 Aralık 2021 TCMB alış kuru kullanılacağını açıkladı. Bazı ticari kredilerde %200 risk ağırlığı uygulanmasına karar verildi. Yurt içinde bugün Mart dış denge ve yabancı turist girişleri verisi açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre; dış ticaret Mart’ta 8,2 milyar $ açık verdi. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 14,79 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yurtdışı tarafta dün ABD endekslerinde uzun zaman sonra oldukça güçlü alımlar vardı. Dünkü alıcılı seyrin ardından ABD endeks vadelileri Amazon ve Apple’daki zayıf kar açıklamaları sonrası hafif aşağıda. Asya borsaları bugün de artıda işlem görüyor. Global gelişmelere bağlı BIST tarafında hafif alıcı bir açılış bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışla test ettiği 2480 civarından geri çekilme yaşadı. Kapanış 2428 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 21 günlük ortalamanın da bulunduğu 2400 civarından başlayan tepki çabası geçerli durumda. BIST’te bu bölgeyi kısa periyot için tutunma-tepki bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte yaşanan tepkinin de şimdilik oldukça sınırlı kaldığını belirtebiliriz. Endekste kısa periyottaki zayıflığın giderilmesi ve yukarı eğilimin yeniden güç kazanabilmesi için ise 2475-2510 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bant altındaki hareket konsolidasyon süreci olarak değerlendirilebilecekken, 2400 seviyesi altına yaşanacak sarkmanın düzeltme eğilimini daha da belirgin duruma getirebileceğini, olası bu tür bir harekette satışların devamıyla ilk aşamada 2350-2280 bandının gündeme geleceğini de belirtmek gerekiyor. BIST100 için 2400-2380/65-2350/25 destek, 2475/90- 2510-2525 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Tekfen Holding 1Ç22’de beklentilerin oldukça altında 105 milyon TL net kar açıkladı (Ak Yat: 782mn TL & Piyasa: 725mn TL net kar). Şirketin taahhüt iş kolunda 33mn dolar negatif FAVÖK açıklaması net karı olumsuz etkiledi. Biz 10 milyon USD FAVÖK öngörüyorduk. Sonuçlarla beraber taahhüt iş kolunun son iki çeyrek FAVÖK’ü negatif 153mn dolar oldu. Suudi Arabistan'daki Haradh Satellite projesinde ayrılan 60 milyon USD tutarındaki karşılık, taahhüt tarafının kârlılığını olumsuz etkileyen unsur oldu. Şirket 4Ç21’de aynı proje için 96 milyon USD karşılık ayırmıştı. Projeden beklenen toplam zarar 1Ç22 itibariyle 149 milyon USD olarak tahmin ediliyor ve mevcut finansallara yansıtılmış durumda. Toplam proje büyüklüğünün 627mn USD olduğu düşünüldüğünde zarar miktarı oldukça yüksek. Şirket, maliyet aşımlarının ana nedeninin işveren kaynaklı nedenlerle proje süresinin uzaması olduğunu düşündüğünü ifade etmiş ve maliyet artışlarının tahsili için çalışmaların devam ettiğini belirtmiş. Gübre iş kolunda 1Ç22’de önce çıkan temel konu satış hacimlerinde yıllık %39’luk düşüş oldu. Bunun temel sebepleri olarak; i) 4Ç21'deki güçlü satışlar, ii) Rusya-Ukrayna krizini başlangıcına kadar ürün fiyatlarında düşüş beklentisi, iii) artan fiyatlara bağlı olarak çiftçilerin azalan alım gücü ve iv) Ekim 2021'den bu yana devam eden ihracat yasağı, ön plana çıkıyor. Şirket gübre tarafında yılsonu satış beklentilerinde bir revizyona gitmedi. Zayıf hacimlere rağmen gübre iş kolunun 1Ç22 satışları yıllık %95 artışla 3044 milyon TL oldu. Bunun temel sebebi ortalama satış fiyatlarındaki USD bazlı yıllık %58’lik artış. Gübre fiyatlarındaki hızlı yükseliş artan küresel doğal gaz fiyatları nedeniyle 2021’in ikinci yarısında başlamıştı. Segmentin 1Ç22 FAVÖK’ü yıllık %37 artışla 535mn TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı 1Ç21'deki %25,0 seviyesinden %17,6'ya geriledi. Artan girdi maliyetleri ve azalan kapasite kullanımı karlılık üzerinde baskı yapan temel unsurlar. Gübre iş kolunun 1Ç22 gerçekleşmeleri tahminlerimizle büyük ölçüde uyumlu. 2022 hedefleri: Tekfen, taahhüt iş kolu için 2022’de gelir ve FAVÖK projeksiyonu paylaşmadı. Gübre iş kolunda mevcut tahminlerinde bir değişikliğe gitmedi. Şirket 2022’de 1,75 milyon ton satış hacmi (2021: 2,0 milyon ton) ve %70 kapasite kullanımı (2021: %88) öngörüyor. Yorum: Sonuçlara piyasa tepkisinin taahhüt iş kolunda devam eden olumsuz görünüm nedeniyle negatif olmasını bekliyoruz. Şirket bugün saat 16.30’da bir telekonferans düzenleyecek. Taahhüt iş kolunun görünümüyle alakalı yönetimden görüş alabilmeyi umut ediyoruz.

● Turkcell 1Ç22’de beklentilerin altında yıllık %27 düşüşle 803 milyon TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: 922mn TL; Piyasa: 900mn TL). Beklentimizin altında gerçekleşen net karın temel sebebi beklentimizin üzerinde gerçekleşen net kur farkı zararları oldu. Operasyonel sonuçlar ise beklentilere büyük ölçüde paralel gerçekleşti. 1Ç22 satış gelirleri yıllık %37 artışla 10,69 milyar TL oldu (Ak Yatırım: 10,44mlyr TL; Piyasa: 10,48mlyr TL). Şirketin Türkiye satış gelirleri yıllık %33 artış gösterdi. Son 4 çeyrekte güçlü artış gösteren mobil abone sayısı ve kademeli fiyat geçişleri ciro artışını destekledi. Mobil tarafta abone başına gelir artışı yıllık %19 oldu. Kurdan olumlu etkilenen yurtdışı faaliyetleri (+101% YoY) ve güçlü kurumsal segment gelirleri (+%46 YoY) büyüme tarafında olumlu katkı yaptı. Mevcut koşulların Ukrayna operasyonları üzerindeki etkisinin birinci çeyrekte sınırlı kalması burada önemli bir etken. 2Ç22 itibariyle Ukrayna kaynaklı olumsuzluğun finansallara yansımasını bekliyoruz. 1Ç22 FAVÖK beklentilere büyük ölçüde paralel %31 artışla 4,38 milyar TL oldu (Ak Yatırım: 4.34mlyr TL; Piyasa: 4.26mlyr TL). FAVÖK marjı enflasyon kaynaklı maliyet artışları ve artan enerji maliyetlerinin etkisiyle yıllık bazda 1,9 puan düşüşle %40,9 oldu. Turkcell’in net borcu, kur etkisi nedeniyle 18,1 milyar TL seviyesinden 22,2 milyar TL seviyesine yükseldi. Net borç / FAVÖK oranı da ise 1,1x’den, 1,2x’e yükseldi. 2022 temettü teklifi görece düşük dağıtım oranına işaret ediyor: Turkcell Yönetim Kurulu, 26.07.2022’de ödenmek üzere, brüt 1258mn TL (DPS: 0,5717 TL) brüt temettü dağıtmayı teklif etti. Temettü teklifi %25 dağıtım oranı ve %2,5 temettü verimine işaret ediyor. Şirket normal şartlarda %50 dağıtım oranını hedefliyor. Ukrayna kaynaklı riskler ve yüksek hedge maliyetlerinin, şirketi temettü dağıtımı konusunda daha ihtiyatlı davranmaya yönlendirmiş olabileceğini düşünüyoruz. 2022 beklentilerinde revizyon yok: Turkcell, %30 civarında gelir artışı, yaklaşık 19,0 milyar TL FAVÖK (+%27 YoY) ve %20-21% operasyonel yatırım harcaması / satış oranı (2021: %21,2) öngörüyor. Şirket, Ukrayna'daki zorlu koşullara rağmen güçlü Türkiye faaliyetleri nedeniyle beklentilerinde değişikliğe gitmediğini not etti. Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak şirket 2Ç21’de beklenti revizyonunu değerlendirilecek. Yorum ve değerleme: Sonuçlara hafif olumsuz piyasa tepkisi bekliyoruz. Turkcell için mevut beklentilerimizde bir değişikliğe gitmedik ve 20.6 TL hedef fiyatla “Nötr” önerimizi koruyoruz. Türkiye’de enflasyon kaynaklı abone başına gelir artışı tahminlerimizde yukarı yönlü potansiyel olduğunu düşünüyoruz ancak Ukrayna ile ilgili belirsizlikler nedeniyle tahminlerimizde revizyona gitmedik. Ukrayna operasyonlarında potansiyel değer düşüklüğü ve ek nakit sermaye ihtiyacını en yakın vadeli riskler olarak görüyoruz. İleriye yönelik olarak, bilançodaki değerli şirketlerin halka arz veya stratejik ortaklık için değerlendirilmesi, nakit yaratımında iyileşme ve abone başına gelir artışında reel büyüme sağlanmasının tavsiyemizde yukarı yönlü revizyon getirebileceğini düşünüyoruz.

● THY 1Ç22’de beklentilerin oldukça üzerinde bir net kar açıkladı. (Olumlu). THY 1Ç22’de beklentimiz olan 75 milyon dolar ve konsensüs beklentisi olan 88 milyon doların oldukça üzerinde 161 milyon dolar net kar açıkladı. Beklentimizden 75 milyon dolar daha yüksek gelen operasyonel olmayan giderlere rağmen, beklentimizden 112 milyon dolar daha yukarıda gelen faaliyet karı ve beklentimizden 48 milyon dolar daha yüksek gerçekleşen vergi gelirleri sayesinde THY, beklentimizde 86 milyon dolar daha yukarıda bir sonuç açıkladı. 1Ç22’de THY’nin net satışları beklentimizin %5 üzerinde, yıllık %70 artarak 3,051 milyon dolar seviyesine yükseldi. Yurtiçi yolcu gelirleri yıllık 69 milyon dolar tutarında artarken, uluslararası yolcu gelirleri yıllık 1,020 milyon dolar tutarında arttı. Kargo gelirleri 1Ç22’de yıllık 156 milyon dolar tutarında arttı. 1Ç22’de net satışlardaki yıllık büyümeye en yüksek nominal katkı yapan kalem uluslararası yolcu gelirleri oldu. THY’nin net satışları 1Ç22’de 1Ç19’a göre %10 arttı. Birim yolcu gelirleri yıllık %15 artarak 5.12 dolar seviyesine yükseldi. Toplam yolcu sayısı yıllık %96 artarak 2019 yılının aynı döneminin %76’sı olan 12.7 milyona yükseldi. 1Ç22’ed kargo hacmi yıllık %10 daralırken, kargo fiyatı yıllık %32 arttı. 1Ç22’de birim giderler yıllık %19 daralırken 1Ç19’a göre %7 artarak 7.49 dolar oldu. Birim yakıt giderleri 1Ç19’a göre %23 artarak 2.46 dolar seviyesine yükseldi. Yakıt giderleri hariç birim giderler 1Ç19’a göre %1 arttı. Birim personel giderleri 1Ç19’a göre %6 daraldı. 1Ç22’de 1Ç19’a göre birim giderler içerisinde en yüksek artış gösteren faktör birim yakıt giderleridir. 1Ç22’de FAVÖK beklentimizin %22 üzerinde, yıllık %70 artarak 591 milyon dolar oldu. 1Ç22’de FAVÖK marjı, beklentimiz olan %16.7’den 266 baz puan daha yüksek, %19.4 seviyesinde gerçekleşti. 1Ç20’de pandemi sebebiyle öngörü paylaşmayı durduran THY, 1Ç22 sonuçlarıyla yeni bir resmi öngörü paylaşmadı. 1Ç22’de THY’nin net borcu çeyreklik %3 azalarak 11,389 milyon dolar oldu. 1Ç22’de filoya 3 yeni uçak girmesine rağmen, THY’nin güçlü FAVÖK yaratımı ve işletme sermayesinin çeyreklik 540 milyon dolar azalmasıyla net borç, 1Ç22’de çeyreklik %3 daralmıştır. 4Ç21’de 3.88x olan net borç/FAVÖK oranı 1Ç22’de 3.50x seviyesine gerilemiştir. 4Ç21’de -1,985 milyon dolar seviyesinde olan net nakit rezervi, 1Ç22’de -1,359 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. Net nakit rezervine göre THY’nin 1Ç22’de geçmiş 1Ç’lerle karşılaştırıldığında rekor bir seviye olan 626 milyon dolar tutarında nakit yarattığını hesaplamaktayız. 4Ç21’de 7,993 milyon dolar olan net kısa YP pozisyonu, 1Ç22’de 7,293 milyon dolar net kısa pozisyonu seviyesine gerilemiştir. Yorum ve Tavsiye: 1Ç22’de THY güçlü faaliyet sonuçlarıyla birlikte beklentimizin oldukça üzerinde sonuçlar açıkladı. Gelir tablosundaki güçlü sonuçlara paralel olarak THY, geçmiş 1Ç’lerle karşılaştırıldığında rekor bir seviyede nakit yaratımı gerçekleştirdi. Söz konusu gelişmeleri ve makro varsayımlarımızdaki revizyonlarla beraber THY tahminlerimizi güncelledik. THY’ için hedef fiyatımızı 52 TL seviyesinden 66 TL seviyesine yükseltiyoruz. THY için “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz. 1Ç22 sonuçlarının hisse fiyatı üzerindeki etkisinin olumlu olacağını düşünüyoruz.

● THY SPK’ya %100 hissedarı olduğu THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım şirketi ile devralma suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme için başvuruda bulundu. (Nötr).

● THY Analist Konferans Notları: 2022 yılında THY konsolide satışların 2019 yılına göre %10-15 artarak 14.5-15.0 milyar dolar seviyesine yükselmesini bekliyor. THY güçlü kargo fiyatlarının 2Ç22’de de devam etmesini, 2Y22’de kargo fiyatlarının hafif gevşemesini bekliyor. 2022 yılının ilerleyen çeyreklerinde THY, AKK konusunda 2019 yılının aynı dönemlerini geçmeyi hedefliyor. Yönetim 2022’de FAVKÖK marjının %22-25 seviyelerinde normalleşmesini bekliyor. THY 2022 yıl sonunda net borcun 13.0-14.0 milyar dolar seviyelerinde olmasını bekliyor. Yönetim 2022’de net 30 uçak alımı planlıyor. 2022’de yakıt dışı birim giderlerin 2019 yılının altında olması bekleniyor. 2022’de 4.0-4.5 milyar dolar seviyesinde yatırım harcaması yapılması öngörülüyor.

● Galata Wind 1Ç22 finansallarında halka arzdan beri en yüksek satış, FAVÖK marjı, serbest nakit akışı ve en düşük borçluluk seviyesine ulaştı: Galata Wind 1Ç22 finansallarında 182 milyon TL net kar açıkladı. Geçtiğimiz yıl aynı dönem 8 milyon TL, 2021 yılının tamamında 171 milyon TL net kar açıklamıştı. Net kardaki büyüme güçlü operasyonel sonuçlar ve kısmen de finansal ve diğer giderlerdeki düşüşten kaynaklandı. Satışlar yıllık bazda %220 büyüme ile 290 milyon TL’ye yükseldi. Elektrik satış hacimlerindeki artış, yüksek spot piyasa elektrik fiyatları ve ortalama TL/dolar kurundaki yıllık bazda %89’luk yükseliş gelirlerdeki büyümenin ana nedenleri olarak öne çıktı. Şirket’in elektrik üretim hacmi Taşpınar RES’in bu çeyrek tam kapasite katkı vermesi ile yıllık bazda %20 yükseliş ile 205GWh’a ulaştı. Spot elektrik fiyatları yılın ilk çeyreğinde ortalama 102 dolar/MWh seviyesinde oluşurken, geçen sene ilk çeyrek ortalaması 41 dolar/MWh ve 2021 yılı ortalaması 55 dolar/MWh seviyesindeydi. Şirket ayrıca 6- 7€/ton ortalama satış fiyatı (2021 ortalaması: 2€/ton) ve yaklaşık 50bin ton hacim ile 5.2 milyon TL karbon satış geliri elde etti. Geçen sene aynı dönem 2.3 milyon TL karbon geliri elde edilmişti. Karbon satış gelirleri toplam satışların yaklaşık %2’sini oluşturdu. FAVÖK yıllık bazda %260 artış ile 257 milyon TL’ye ulaşırken operasyonel kaldıraç sayesinde gelirlerden daha yüksek büyüme gösterdi. FAVÖK marjı halka arzdan beri en yüksek seviyesi olan %88.5’e ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönem %78.8 seviyesindeydi. Şirket ortalama 102 dolar/MWh elektrik satış fiyatına ulaşırken, nakit maliyet kalemleri 12 dolar/MWh seviyesinde gerçekleşti. Yorum: Şirket’in satış ve FAVÖK’ü sırasıyla beklentimizin %6 ve %15 üzerinde gerçekleşti. Pozitif sapma kısmen hacimlerin daha yüksek gerçekleşmesi, kısmen de operasyonel giderlerin tahminlerimizden daha düşük gerçekleşmesinden kaynaklandı. Her ne kadar dünkü seansta hisse endeksi %6 oranında yenmiş olmasına rağmen, güçlü büyüme, marj iyileşmesi ve borçluluğun gerilemesi nedeniyle piyasanın sonuçlara güçlü olumlu tepki vermesini bekliyoruz. Güçlü sonuçların ardından 2022 FAVÖK beklentimizi %6 yukarı yönlü revizyon ile 60 milyon dolara yükseltiyoruz. Hisse 2022 tahminlerimize göre oldukça cazip 4.7x FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görüyor. Borçluluk iyileşmeye devam ediyor: TL’nin değer kaybına rağmen güçlü nakit akışı sayesinde Şirket’in net borcu 2021 sonu 489 milyon TL seviyesinden 1Ç22 sonu itibari ile 263 milyon TL seviyesine düştü. Net borç/G12A FAVÖK ise 0.4x olarak gerçekleşti (2021: 1.1x, 1Q21:2.1). Şirket’in döviz açık pozisyonu ise 52 milyon TL’ye geriledi.

● Enerjisa 1Ç22 finansallarında 193 milyon TL net kar açıkladı. Net kar yıllık bazda %64 düşüş gösterdi. Tek seferlik kalemlerden arındırılmış net kar 213 milyon TL gerçekleşirken yıllık bazda %59 daraldı ve Şirket tarafından toplanan piyasa beklentilerinden %51 daha düşük gerçekleşti. Operasyonel sonuçlar beklentilerin üzerinde olmasına rağmen net kardaki zayıf performans özellikle enflasyondaki yükseliş nedeni ile enflasyona endeksli tahvil faizlerinde ve depozitolardaki artıştan kaynaklandı. Şirket’in gelirler yıllık bazda %198 artış ile 17.5 milyar TL’ye yükseldi ve piyasa beklentisinin %47 üzerinde gerçekleşti. Operasyonel kar (FAVÖK + yatırım harcamaları geri ödemeleri) yıllık bazda %64 artış ile 2.7 milyar TL’ye ulaşırken, Şirket’in topladığı piyasa beklentisinin %15 üzerinde gerçekleşti. Operasyonel karlılıktaki iyileşmeye rağmen serbest nakit akışı oldukça zayıf negatif 3.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen sene aynı dönem 325 milyon TL pozitif serbest nakit akışı sağlanmıştı. Serbest nakit akışındaki zayıflama büyük ölçüde ulusal tarifelerin elektrik tedarik maliyetlerinde devam eden artışı karşılamaması, mesken ve tarımsal sulama tarifelerinde KDV indiriminin geçici etkisinden ve ulusal tarife hesaplamasında kullanılan düşük enflasyon varsayımından kaynaklandı. Sonuçların ardından, Şirket 2022 operasyonel kar (FAVÖK + yatırım harcamaları geri ödemeleri) büyüme beklentisini +%30’dan +%40’a yükseltti. Düzeltilmiş net kar beklentisini de +2 milyar TL’den +2.2 milyar TL’ye yükseltti. Yönetimin güncel öngörüleri operasyonel kar için Şirket tarafından toplanan piyasa beklentilerinin %4 üzerinde yer alırken, düzeltilmiş net kar öngörüsü piyasa beklentisinin %15 altında yer aldı.

● Ford Otosan Analist Toplantısı Notları: Yönetim Romanya’daki fabrika satın alımının 3Ç22’de tamamlanmasını bekliyor. Yönetim 2025 itibarıyla 900 bin adet araç üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor, güncel durumda kapasite 471 bin adet. Çin’de başlayan yeni kapanmalar mikroçip tedariki konusunda Ford Otosan’a risk oluşturuyor. 2022 yılındaki sorunlara rağmen yönetim 350-360 bin adet araçlık ihracat hacmi öngörüsünü koruyor. Rusya-Ukrayna savaşı FROTO için arz yönlü bir risk oluşturuyor. FROTO Ukrayna’dan örneğin neon gazı tedarik ediyor. Fakat yönetim Ukrayna’dan tedarik konusunda çeşitlendirmeye gidiyor. Daha önceden açıklanan yeni yatırımlara ek olarak araç portföyünün geriye kalan kısmının elektrifikasyon yatırımları FROTO için katalist olarak kalmaya devam ediyor. Romanya’daki fabrika Ford Otosan’ın Türkiye’deki fabrikalarına benzer şartlar altında çalışacak. (İhracatta maliyet artı kontratlar ve yurtiçi pazarda fiyatlama özgürlüğü).

● Tofaş Analist Toplantısı Notları: Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle 1Ç22’de Avrupa’daki yeni araç kayıtları geriledi. Tofaş’ın Avrupa’daki en önemli pazarı olan İtalya, Avrupa ortalamasından daha çok ivme kaybetti. Yönetim araç satışlarının 1Y22’de yavaş devam edeceğini, 2Y22’de ise yukarı yönlü normalize olacağını düşünüyor. Tofaş’ın arz konusunda Ukrayna’ya olan bağımlılığı düşük seviyede. Rusya-Ukrayna savaşının arz konusunda Tofaş üzerinde önemli bir etkisi yok. Çin’deki yeni kapanmalara mikroçip konusunda Tofaş’ı etkiliyor. Yeni elektrikli araçlar ve Doblo kontratı konularında herhangi bir güncellemeden bahsedilmedi. Yönetim yeni elektrikli araçları 2Y24’de üretmeye başlamayı bekliyor. Yönetim Doblo kontratının 2023, hatta belki de 2024 yılına kadar uzatılması konusunda çalışıyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X