HAFTALIK BÜLTEN - 30.04.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Yurt içinde TCMB Enflasyon Raporu sunumu ön plana çıktı. TCMB yılsonu için enflasyon tahminini %23.2 seviyesinden %42.8 seviyesine revize etti. Revizyonda petrol fiyatlarının da dahil olduğu ithalat fiyatları etkili olurken enflasyonun ana eğilimindeki değişimin revizyona en yüksek katkıyı yaptığı görülüyor. Bu da enflasyondaki atalet riskinin arttığına ve beklentilerdeki bozulmanın ilk çeyrek itibariyle devam ettiğine işaret ediyor. TCMB'nin 2023 yılı tahminine bakıldığında ise beklentiler tarafındaki olumsuz etkilerin azalmasını varsaydığı görülüyor. Bununla beraber toplantıda cari politika setinin devam edeceğine yönelik sinyaller korundu.

Küresel tarafta ABD ilk çeyrek büyüme verisi ön plana çıktı. Bir önceki çeyreğe göre %1 büyüme beklentilerine karşın %1.4 daralma görüldü. Hane halkı harcamaları beklentilerin bir miktar altında kalsa da verideki zayıflığı net ihracat ve kamu harcamaları oluşturdu. Diğer ekonomik aktivite verileri ile beraber bakıldığında ABD'de pozitif görünümün sürdüğü görülüyor. Büyüme verisinde kullanılan fiyat endeksinin de %8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi şahin FED beklentilerinin devam etmesine sebep oldu. Haftanın son işlem gününe kadar oldukça kuvvetli bir dolar endeksi performansı hakim oldu. Hafta içinde Rusya Merkez Bankası politika faizinde 300 baz puan indirime giderek, politika faizini %17'den %14'e düşürdü.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Kuvvetli dolar endeksi ile gelişen ekonomi para birimleri üzerinde satış baskısı hakim oldu. Lira haftayı yatay geçirerek diğer para birimlerine göre daha iyi performans sergilerken Ruble'de pozitif ayrışma devam etti. Ruble 24 Şubat tarihine göre %5 değer kazanmış durumda bulunuyor. TL'nin 1 aylık ima edilen oynaklığında da yatay bir seyir hakim oldu. Önümüzdeki hafta içinde hem piyasaların kapalı olmasından hem de küresel tarafta veri yoğunluğunun yüksek olmasından kaynaklı oynaklıkta artış görülebilir.

Küresel tarafta dolar rallisi sürdü ve dolar endeksi 104 seviyesini test etti. Tüm G10 para birimleri ABD dolarına karşı değer kaybı yaşadı. Norveç Kronu ve Sterlin negatif ayrışırken oynaklığın da G10 para birimleri nezdinde yükseldiği görüldü. FED tarafındaki faiz artırım beklentilerinin çoğunlukla fiyatlamalara yansıdığı görülüyor. Bu noktada FED tarafından verilecek sinyaller para birimlerinin kısa vadeli geleceğini belirleyecek. Piyasadaki beklentiler büyük ölçüde 50 baz puanlık faiz artırımına işaret ediyor. Fakat dolar endeksindeki rallinin devam etmesi için Powell'ın toplantıdaki tutumu takip edilecektir.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık tahvil faizi gerilemeyi sürdürdü ve %%21.5 seviyesine geldi. OIS piyasasında ise hemen hemen tüm tenorlarda yükseliş görüldü. OIS piyasasındaki faizin yükselişinde hem TL'nin bir miktar değer kaybetmesinin hem de zorunlu karşılık kararının etkili olduğunu düşünüyoruz. Yabancılar 22 Nisan ile biten haftada net 22 milyon dolar tahvil sattı. Geçtiğimiz hafta ise yabancıların tahvillere ilgisinin pozitif olduğunu görüyoruz.

Küresel tarafta faizler artış kaydetmeye devam etti. Almanya 10 yıllık tahvil getirisi %1 seviyesini test etti. Bu seviyeler 2015 yılından beri en yüksek faizlere işaret ediyor. ABD'de 10 yıllık tahvil getirisi bir miktar daha yatay kalırken %2.85 seviyesinin çevresinde fiyatlanıyor. FED toplantısında ilerideki politika faizine yönelik verilecek sinyaller buradaki fiyatlamaları etkileyecektir. Daha hızlı bir şekilde faiz artıracak agresif bir FED, enflasyon beklentilerini de aşağı çekeceği için 10 yıllık tahvil faizlerinde gerilemeye sebep olabilir. FED'in nötr faiz oranının daha yukarıda olabileceğine dair vereceği bir sinyal ise rallinin devam etmesine sebep olacaktır.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi kuvveti dolar endeksi ve düşük risk iştahı ile hafta içinde yatay bir seyir izledi ve bir miktar düşüş kaydetti. 22 Nisan haftasında yabancı net hareketinin hisse senedi tarafında da negatif olduğu görülüyor. BİST100 endeksi USD cinsinden bakıldığında zayıflama daha fazla olurken hala 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlanmayı sürdürüyor.

Küresel tarafta ise geçtiğimiz hafta da satıcılı seyir devam etti. S&P 500 endeksi hafta başında sert satış görürken sonrasında bir miktar toplandı. Bilanço açıklamaları fiyatlamalar üzerinde etkili olurken Facebook beklentilerden daha olumlu bilanço sonrasında %19'a yakın değer kazandı. Apple bilançosu beklentilerden iyi gelse de Amazon bilançosunda beklentilerin oldukça altında kalınması sert satış getirdi. NASDAQ tarafında son 1 aydır düşüş seyri devam ediyor. Endeks 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının aşağısında işlem görüyor.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller için oynaklığın yüksek olduğu bir hafta geride kaldı. Genel olarak satıcılı bir seyir hakim olsa da haftanın son işlem günündeki dolar endeksi düşüşünden metallerin de yararlandığı görüldü. Yükselen reel faiz beklentilerinin etkisiyle 2000 dolar seviyesinden hızlı bir şekilde düşüş yaşayan altın 1875 dolar seviyesini test etti. Gümüş ons fiyatında da 23 dolar seviyesi test edildi. Hareketli ortalamalara bakıldığında gümüş tarafında altına göre daha zayıf bir görünüm hakim. Altın gümüş rasyosu da son 2 haftada %7 yükselerek 2021 Aralık ayındaki seviyesini test etti. Petrol fiyatları hafta içinde yükseliş kaydederek yeniden 110 dolar seviyesine yaklaştı.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Haftaya yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıkıyor. Piyasa beklentisi yıllık manşet enflasyonun %69 seviyesine yükseleceğine işaret ediyor. Bununla beraber küresel tarafta veri yoğunluğunun oldukça yüksek olduğu bir hafta olacak. Hem ABD hem de İngiltere tarafında merkez bankası faiz kararları takip edilecek. İki merkez bankasının da politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor. ABD'de Nisan ayı istihdam verileri açıklanacak.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X