HAFTALIK BÜLTEN - 30.07.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

TCMB hafta içinde gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu toplantısında yılsonu enflasyon beklentisini %60.4 seviyesine revize etti. Nisan ayındaki raporda yılsonu enflasyon beklentisi %42.8 seviyesindeydi. Yukarı yönlü revizyonun 7.4 puanı ithalat fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanırken 4.1 puanı enflasyon ana eğilimindeki sapmadan kaynaklandı. Önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verisi öncesi bizim beklentimiz enflasyonun yılı %66.5 seviyesinde tamamlayacağı yönünde bulunuyor. Temmuz ayında enflasyonun %80.1 seviyesine ulaşmasını ve Ekim ayında %86 ile zirve yapmasını öngörüyoruz.

Küresel tarafta veri yoğunluğunun yüksek olduğu bir hafta geride kaldı. FED politika faizini 75 baz puan arttırdı. Böylece FED'in politika faizi 2.25-2.50% seviyesine yükseldi. Vadeli piyasalar, kalan 3 toplantıda FED'in toplamda 100 baz puanlık daha faiz artırımına gitmesini fiyatlanıyor. Bununla beraber ABD ekonomisi ikinci çeyrekte %0.4 oranındaki büyüme beklentilerine karşın %0.9 daraldı. İki çeyrek arka arkaya küçülmeye işaret eden veri ABD'nin teknik resesyona girdiğini gösteriyor. Almanya GSYH verisi ikinci çeyrekte değişmedi. Bununla beraber Almanya Temmuz ayı enflasyonu %8.5 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri 0.4 puan aştı.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri haftayı genel olarak pozitif geçirdiler. Brezilya Reali %6'nın üzerinde değer kazancıyla pozitif ayrışırken diğer Güney Amerika para birimlerinde de kuvvetli kazançlar görüldü. TL %1 değer kaybı negatif ayrışırken hafta içinde 17.95 seviyesinin üzerini test etti. Ruble %6'nın üzerinde kayıpla negatif ayrıştı.

G10 para birimlerinin tamamında ABD dolarına karşı değer kazancı görüldü. Norveç Kronu ve Japon Yeni %2'nin üzerinde kazançla pozitif ayrıştılar. FED faiz kararında beklentilerin içinde 100 baz puanlık artırımın da yer alması karar sonrası dolar endeksinin bir miktar zayıflamasına sebep oldu.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

10 yıllık tahvil faizi geçtiğimiz hafta bir miktar yükselerek %17.8 seviyesine geldi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi %22.8 seviyesinde fiyatlanıyor. Enflasyon raporu sonrası OIS eğrisinde faizlerin yükseldiği, yükselişin uzun vadelerde daha yüksek olduğu görülüyor. OIS eğrisinin tepe noktası 2 yıllık tenorda %3 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş seyri devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi de gerileyerek %2.7 seviyesine geldi. Böylece Haziran ayındaki zirvesine göre 80 baz puan gerilemiş oldu. Sene sonu FED faizi için ima edilen seviyenin de zirvesinin 50 baz puan altında olduğu görülüyor. ABD'de getiri eğrisi resesyon fiyatlamaya devam etse de 2 yıl ile 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark geçtiğimiz hafta bir miktar azaldı.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi USD cinsinden bakıldığında yatay kalarak döviz kuruyla paralel fiyatlanmayı sürdürüyor. 2600 seviyesini test eden endeks 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlanıyor. Enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmeye devam etmesi endekste yukarı yönlü fiyatlamalara destek olsa da küresel ekonomik aktivitede görülen düşüş negatif bir sinyal veriyor.

Küresel tarafta bir önceki hafta hisse senetlerinde görülen ralli bu hafta Avrupa ve ABD'de devam etti. Euro Stoxx 50 endeksi %2.95 oranında artış kaydederken S&P 500 endeksi %1.85 arttı. S&P 500 endeksi 50 günlük hareketli ortalamasını hızlıca kırarken 100 günlük hareketli ortalamasını test ediyor. Ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret eden veriler hisse senetleri için negatif olsa da bu veriler ışığında merkez bankalarının bir miktar frene basacağına yönelik beklentiler alımları destekliyor.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller tarafında da yükseliş sürerken gümüş %7'nin üzerinde kazançla pozitif ayrıştı. Altın tarafında kazançlar sınırlı kaldı. 1760 dolar seviyesini test eden Ons altında 50 günlük hareketli ortalaması 1800 dolar seviyesinde bulunuyor. Enerji tarafında yeniden yükseliş görülüyor. Brent petrol 110 doları test ederken ham petrol varili de 99 dolar seviyesine yükseldi. CRB ham endüstriyel emtia endeksi de yeniden yükselişe geçerek küresel enflasyon için negatif sinyal veriyor.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde enflasyon verisi küresel tarafta ise ABD istihdam verisi ön plana çıkıyor. TÜFE'de Temmuz ayı için medyan beklenti %2.7 seviyesine işaret ederken ABD'de Temmuz ayında tarım dışı istihdamın 250 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası'nın yapacağı toplantı Sterlin fiyatlamaları için oldukça önemli olacaktır. Toplantıda 50 baz puanlık faiz artırım kararına varılması bekleniyor.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X