HAFTALIK BÜLTEN - 31.12.2021

Resim



Haftalık Genel Gündem

Veri yoğunluğunun zayıf seyrettiği haftada yurt içinde döviz kuru üzerindeki satış baskısı artış kaydederken TL'nin zımni oynaklığı yüksek seyretmeye devam etti. Aralık ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı 0.6 puan artış kaydederek %78.7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel sektör güven endeksi Aralık ayında 112 seviyesinden 110.1 seviyesine geriledi. Böylece ekonomik güven endeksi Aralık ayında 99.3 seviyesinden 97.6 seviyesine gerilemiş oldu. Yabancıların net hisse senedi hareketi 24 Aralık haftasında 570 milyon dolar satış yönünde olurken net tahvil hareketi de aynı haftada 94 milyon dolar satış yönünde oldu.

Küresel tarafta Noel tatilinin de etkisiyle sakin seyir devam ederken dolar endeksinin hafif gerilediği bir hafta oldu. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 206 bin seviyesindeki beklentilere karşın 198 bin seviyesinde gerçekleşti ve Aralık ayında istihdam piyasasındaki toparlanma hızının arttığına dair sinyal verdi. OIS ve vadeli piyasa fiyatlamalarından türetilen hesaplamalar FED'in Mart ayında faiz artırma ihtimalinin %60 oranında fiyatlara dahil olduğuna işaret ediyor.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Lira haftayı %15'e yakın değer kaybı ile geçirirken yeniden 13 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görüldü. TCMB net uluslararası rezervi 28 Ekim'deki 32.6 milyar dolar seviyesinden 8.6 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak bu gerilemenin önemli bir kısmı TCMB'nin Swap fonlamasındaki ağırlığı azaltmasından kaynaklanıyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 24 Aralık ile biten haftada da artış kaydetti. Yılın son haftasında gelişen ekonomi para birimlerine bakıldığında genel olarak dengeli bir düzey görünüyor. Yeni yıl ile birlikte aşağı yönlü risklerin fiyatlamalarını görebiliriz.

Küresel tarafta G10 para birimleri ABD dolarına karşı pozitif bir hafta geçirirken sadece Japon yeni haftayı kayıpla geçirdi. Dolar endeksi Aralık ayını yatay bir seyirde geçirse de 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kalmaya devam ediyor. Omicron varyantı ile pandemi başından bu yana en yüksek günlük vaka sayılarının kaydedilmesi G10 para birimi fiyatlamalarında etkili olmaya devam edebilir.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

TL OIS piyasasında geçtiğimiz hafta tüm tenorlarda yatay bir seyir hakim oldu. Kredi maliyetleri sebebiyle faizlerde aşağı yönlü alan sınırlı kalmaya devam ederken kaynak tarafında mevduat faizlerinde artış görülüyor. 2 yıllık gösterge tahvil faizi %14.55 seviyesinden başladığı 2021 yılını %22.75 seviyesinden tamamladı. Yabancıların net tahvil hareketi 24 Aralık ile biten haftada 94 milyon dolar satış yönünde olurken böylece 6 hafta arka arkaya çıkış kaydedilmiş oldu.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri haftalık bazda artış kaydetmeye devam ederken ECB'den Knot, 2023 yılı başlarında faiz artırımının düşünülebileceğine dair açıklamada bulundu. Enflasyonda yeni tepe seviyeler 2022 yılı içinde görülebilir. Bu durum tahvil getirilerini desteklemeye devam ediyor. Bununla beraber merkez bankalarının aksiyon almasına yönelik beklentiler de kısa vadeli faizleri destekliyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 yılı %26 yükselişle kapatırken hareketli ortalamalarının da üzerinde kalmayı sürdürdü. Fakat buradaki yükseliş büyük ölçüde son çeyrekte yaşanan enflasyon beklentilerindeki bozulmadan kaynaklandı. USD cinsinden yılı %30 düşüş ile kapatan endeks zayıf bir yıl geçirdi. Geçtiğimiz hafta yabancıların net hisse senedi hareketi 570 milyon dolar satış yönünde oldu. Bu veri piyasa ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak sunuluyor. Buna göre kümülatifte TCMB verilerine göre yabancılar 2021 yılında 932 milyon USD net alım yaptılar. Majör merkez bankalarının sıkılaşmaya gitmesi ve varlık alım programlarını sonlandırmaları portföy akımlarının 2022'de gelişen ekonomiler için daha kısıtlı kalacağına işaret ediyor.

Küresel tarafta risk iştahının pozitif olduğu bir hafta yaşanırken S&P 500 endeksi %1.75 değer kazancı elde etti. Avrupa tarafında da genel olarak ana endekslerin haftayı kazançlı kapattığı görüldü. Asya'da Nikkei endeksi değer kaybederken Hang Seng endeksi hafif artıda kalmayı başardı. VIX endeksi ortalaması 2021 yılında 2021 yılına göre düşüş kaydetmiş olsa da geçmiş yıllar ortalamalarının üzerinde kaldı. Özellikle oynaklıktaki artışın son çeyrekte daha fazla hissedildiği görüldü.

Aktif Bank

Emtia:

Metal fiyatları için 2021 yılı önemli derecede yukarı yönlü beklentilere karşın oldukça zayıf geçti. Altın %4 gümüş ise %12'lik kayıp ile yılı kapatmaya hazırlanıyor. Altın Ocak ayında gördüğü 1960 dolar seviyesini yıl içinde test edemedi ve iki kez daha gördüğü tepe seviyelerinin de alçaldığı görüldü. Buna karşın 1650-1700 dolar bandının 3 kez test edildiği görüldü. Merkez bankalarının sıkılaşma sinyalli metal fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskının 2022 yılında da sürmesine sebep olabilir. Petrol fiyatları ise pandemi sonrası ekonomik aktivitedeki toparlanma ve yüksek talep ortamında 50 dolar seviyesinden 80 dolar seviyesine kadar yükseldi. Son çeyrek itibariyle petrol fiyatlarında da ivmenin kırıldığı görülse de güçlü talep ve yüksek enflasyon verileri fiyatları desteklemeye devam edebilir.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Yılın ilk haftası veri yoğunluğu artıyor. Yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıkacak. TÜFE'nin Aralık ayında Kasım ayına göre %8 oranında artış kaydetmesi bekleniyor. Buna karşın ekonomist beklentileri %5 ila %15 arasında değişiyor. Manşet veride gıda fiyatlarının belirleyici olmasını bekliyoruz. Küresel tarafta ABD istihdam verileri takip edilecek. Beklentiler Aralık ayında tarım dışı istihdamda 400 bin seviyesinde bir artışa işaret ediyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda dolar endeksinde kuvvetli bir seyir görebiliriz.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X