GÜNLÜK BÜLTEN - 02.08.2023

Resim

 

ABD’de Cuma günkü TDİ verisi öncesi bugün ADP istihdamı takip edilecek

 

● ADP özel sektör istihdamının temmuzda aylık 190 bin artması bekleniyor

 

● Yurt içinde imalat sanayi PMI endeksi temmuzda 49,9’a geriledi

 

● Finansal kesim dışındaki firmaların açık pozisyon verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, Cuma günü gelecek Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi öncesinde gerçekleşen makro ekonomik verilerin imalat sanayiinde büyümenin yavaşladığına, fiyatlarda düşüşün hız kaybederek devam ettiğine ve istihdam koşullarında negatif seyrin sürdüğüne işaret etmesi sonrasında satıcılı bir seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,3 ve %0,4 düşüşle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Çin özel sektör imalat sanayi PMI verisinin talep koşullarındaki bozulmayı derinleştireceği beklentisiyle satıcılı seyrederek günü %0,1 ilâ %1,4 düşüşlerle noktaladı. ABD tahvil piyasası 2 yıl ve daha uzun vadelerde satıcılı bir seyir izlerken, hazinenin bütçe açığı finansmanı için uzun vadeli tahvil ihracını artıracağına dair borçlanma programı öngörüsü satışları destekledi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,90’a, 10 yıllık tahvil getirisi %4,02’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -92bps’ten -88bps’e geldi. Dolar endeksi %0,4 değerlenerek günü temmuz başlarından beri en yüksek seviye olan 102,3’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, API’nin haftalık ham petrol stoklarında 15,4mn varil düşüş raporlamasına rağmen, Çin PMI verisinin aşağı yönlü etkisinin öne çıkmasıyla günü %0,8 kayıpla 84,9$/bbl’den bitirdi. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki yükselişin de etkisiyle günü %1,1 düşüşle 1944$/ons’tan tamamladı.

 

● Küresel çapta imalat sanayiinde zayıf seyir sürüyor. Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi temmuzda nihai veriye göre 42,7 ile öncü veriye paralel gerçekleşti. Endeks 38 ayın en düşük seviyesinde. Üçüncü çeyreğin başında üretim, yeni siparişler ve satın alma hacimlerinde güçlü düşüş görüldü. İşsizlik oranı ise haziranda %6,4 ile yatay gerçekleşti. İngiltere’de ise imalat sanayi endeksi nihai veriye göre hafif yukarı yönlü revize edilmekle birlikte daralma bölgesinde kalmaya devam etti; 45,3 (öncü veri: 45,0) ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede ve endeks Ağustos 2022’den beri eşik seviyenin altında. Üretim, ocak ayından bu yana en hızlı düşüşü gösterdi. İç ve dış talep zayıflarken, enflasyonda düşüş görülüyor.

 

● ABD’de ISM imalat sanayi endeksinde zayıf seyir sürdü. Endeks, temmuzda aylık 0,4 puan artışla 46,4 seviyesinde gerçekleşirken, kasımdan bu yana daralma bölgesinde. İstihdam ve yeni ihracat siparişleri dışında tüm alt endeksler artarken, fiyat endeksinin 42,6 ile eşik seviye altındaki seyri fiyatlarda düşüşe işaret ediyor. ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ise haziranda aylık bazda 34 bin azaldı ve 9,58 milyon ile beklentilerin (9,60 milyon) hafif altında gerçekleşti. İşe alma oranı %4'ten %3,8'e, işten ayrılma oranı ise %2,6'dan %2,4'e geriledi. ABD’de bugün haftalık konut kredisi başvuruları ile ADP özel sektör istihdamı verileri açıklanacak. ADP özel sektör istihdamı haziranda 497 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti.

 

● Yurt içi PMI verileri imalat sanayiinde kur gelişmeleri kaynaklı duraklamaya işaret etti. PMI temmuz ayında 51,5’ten 49,9’a geriledi. Bu dönemde, Türk lirasında belirginleşen değer kaybı ve ücret ayarlamalarının girdi ve dolayısıyla nihai ürün fiyatlarında neden olduğu keskin artışlar hem iç hem dış talebin ivme kaybetmesine yol açtı. Buna bağlı olarak üretim de zayıfladı. İstihdam ise olumlu seyrini sürdürüyor.

 

● İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, temmuzda aylık %9,84, yıllık bazda ise %63,76 artarak enflasyon ana eğiliminde kuvvetli bir artışa işaret etti. Yurt içinde bugün ise mayıs ayı reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu açıklanacak. Nisanda aylık 6,5 milyar $ azalarak 85,6 milyar $’a gerilemiş, kısa vadeli net döviz fazlası ise aylık 5,4 milyar $ artışla 66,8 milyar $ olarak gerçekleşmişti. Bugün ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın temmuz ayı geçici dış ticaret verilerini açıklaması bekleniyor.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 dün günü %1’e yaklaşan kayıpla tamamlarken, satış baskısının özellikle bankalar, altın madenciliği hisseleri, havacılık sektörü ve holdinglerde daha belirgin olması dikkat çekti. Dün endekse dahil 100 hisseden sadece 30’u günü artıda kapatmayı başardı. Olumlu ayrışan sektörler arasında uzun süredir endeksin gerisinde kalan sigorta hisseleri öne çıktı. Ayrıca petro/kimya, perakende ve banka tarafında hisse bazlı ayrışmalar gördük. BIST’in bugün hafif satıcılı açılış ardından yatay seyir izlemesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

           BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 7300 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 7169 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kapanış, geçiş bölgesi olduğunu düşündüğümüz 7110-7200 bandı içerisinde. Bu bölgeyi güçlü bir direnç olarak değerlendirdiğimizi yineliyoruz. Bununla birlikte alt sınır üzerindeki kapanışı iyimserliğin güçlü şekilde korunduğuna yönelik sinyal olarak değerlendiriyoruz. 7110-7200 bandının aşılması BIST100’de yeni yatay kanal bölgesine geçiş anlamına gelebilecektir ki bu kanal bölgesinin üst sınırının 7950-8155 seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. BIST’te bu aşamada olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 7000-6900 bandını ara destek, 6750 seviyesi altını saatlik periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Koç Holding,

 

            2Ç23’te 20.600 milyon TL net kar açıklarken piyasa beklentisi 18.239 milyon TL, Ak Yatırım’ın tahmini ise 18.036 milyon TL seviyesindeydi. Koç Holding’in net karı geçen seneye göre %33, 1Ç23’e göre ise %23 arttı. Net karın bizim tahminlerimizden sapmasında Tofaş, Ford Otosan, Tüpraş, Türk Traktör ve YKB net karlarının beklentimizden yüksek gelmesi etkili oldu. Ayrıca holdingin solo faaliyetlerini içeren “diğer” segmentindeki net finansal gelirlerin beklentimizden yüksek olması da net karı destekleyen başka bir unsurdu. 6 aylık dönemde Koç Holding’in net karı %69 artarak 37.372 milyon TL seviyesine ulaştı. Koç Holding’in konsolide net karı 2Ç23’te geçen senenin aynı dönemine göre %133 arttı. Net kardaki artış, otomotiv faaliyetlerindeki katkının %133 artması ve holding tarafındaki yüksek finansal gelirler sebebiyle gerçekleşti. Otomotivdeki yüksek büyüme, güçlü iç piyasa ve fiyatlama ortamı, ihracat pazarlarında toparlanma ve maliyet kontrolü sayesinde oldu. Öte yandan net karda en büyük katkısı olan finans sektörü faaliyetlerindeki kar geçen seneye göre yatay bir seviyedeydi. Dayanıklı tüketim grubundaki net karda güçlü iç pazar ve ham madde maliyetlerinin aşağıya gelmesiyle marj iyileşmesi yıllık %244’lük kar artışında önemli etkenlerdi. Enerji faaliyetlerinde ise savaş sebebiyle tarihi ortalamalarının üzerine çıkan ürün marjlarında normalleşmeden dolayı net karda %29’luk bir düşüş gerçekleşti. Öte yandan, doğalgaz maliyetlerindeki gerileme, ağır-hafif ham petrol makasındaki açılma ve yüksek stok karları ürün marjlarındaki bozulmanın bir kısmını telafi etti. 2Ç23’te, konsolide net kar içinde finans, otomotiv, enerji ve dayanıklı tüketim bölümlerinin payı sırasıyla %35, %34, %16 ve %3 seviyesinde oldu. Holding solo net nakit pozisyonu 2Ç23 sonunda 10,2 milyar TL (395 milyon dolar) olurken, 1Ç23 sonunda net nakit pozisyonu 6,7 milyar TL (352 milyon dolar) seviyesindeydi. Net nakit pozisyonundaki artış temettü gelirleri ve diğer finansman faaliyetlerinden kaynaklandı. Bilindiği gibi Koç Holding Temmuz ayında YKB hisselerinin %6,8’ini borsada kurumsal yatırımcılara satmıştı. Bu satıştan gelen 6.756 milyon TL’yi (252 milyon dolar) de eklediğimizde solo net nakit pozisyonu yaklaşık 645 milyon dolara ulaşıyor. Yorum ve Tavsiye: 2Ç23 sonuçlarının hisse performansı üzerinde hafif olumlu etki etmesini bekliyoruz. Koç Holding için değerlememizi son finansallara göre güncelleyerek hedef hisse fiyatımızı %6 artırıyoruz. Koç Holding için 176,2TL hedef hisse fiyatımızla beraber “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz. Koç Holding cari net aktif değerine göre %28 iskonto ile işlem görürken son 2 yıllık tarihi iskonto %32, son 5 yıllık ortalama ise %20 seviyesindedir. Yapı Kredi’deki hisse satışı sonrasında yaklaşık 650 milyon dolara çıkan solo net nakit pozisyonu ve Tat Gıda’daki satış süreci de göz önüne alındığında, piyasa önümüzdeki dönemde Koç Holding’in olası yeni yatırım planlarına odaklanacak.

 

● Turkcell Yönetim Kurulu,

 

           Genel Kurul’un onayına 2,260 milyar TL brüt nakit temettü dağıtım teklifi sunacağını açıkladı (brüt 1.027/hisse). Temettü verimi %2,0’a, temettü dağıtım oranı ise dağıtılabilir karın %26’sına denk geliyor. Nakit kar payı dağıtımının 20 Aralık 2023 tarihinde yapılması planlanıyor.

 

● Doğuş Otomotiv,

 

              Doğuş GYO şirketinin %93,7’sini 9 Mart 2023’te Doğuş Holding’ten satın almıştı. Satın alınan payların hepsi B grubu hisseleriydi. Şimdi Doğuş Otomotiv, Doğuş GYO’nun %0,78’ini temsil eden A grubu hisselerinin tamamının Doğuş Holding’ten satın alımı için SPK’ya başvurmuştur. Anlaşma tamamlanırsa Doğuş Otomotiv, Doguş GYO’nun %94,4’üne sahip olacaktır. Geriye kalan %5,6’lık kısım ise halka açık B grubu hisselerinden oluşacaktır. Satın alım fiyatı SPK karar tarihinden önceki 10 iş günü boyunca B grubu hisselerin borsa ağırlıklı ortalama fiyatları ortalaması üzerinden % 10 iskonto oranı uygulanmasıyla belirlenecektir.

 

● Aselsan,

 

           Teknoloji odağını ve kurum içi koordinasyonu arttırmak amacıyla bazı iştiraklerindeki paylarını arttırdı. Devralmalar sermaye arttırım yoluyla nakit olarak yapılacak. Şirketin gelecek beklentilerine yönelik inancını göstermesi sebebiyle haberi olumlu değerlendiriyoruz. Dasal Havacılık Teknolojileri: Sahiplik oranı %40’tan %49’a yükseldi. Şirket kargo droneları üretiyor. Sivas Hassas Optik: Sahiplik oranı %50’den %80’e çıkarıldı. Şirket elektro optik sistem üretiminde yerel sektör lideri konumundadır, çeşitli silah dürbünleri ve termal objektiflerin üretimini alt parçaları dahil uçtan uca şirket bünyesinde yapmaktadır. Şirket TOBB’un düzenlediği 2017-2019 yılları arasında en hızlı büyüyen şirketler listesinde %339 büyüme ile en hızlı büyüyen 42. şirket olarak bilinmektedir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X