GÜNLÜK BÜLTEN - 03.04.2023

Resim

Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz

● Yurt içinde bugün enflasyon ve PMI beklenti endeksi verileri açıklanacak

● Dış denge şubatta öncü veriye yakın 12,1 milyar $ açık verdi

● Yurt dışında bugün imalat sanayi PMI nihai rakamları açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, Fed’in favori göstergelerinden kişisel tüketim harcaması enflasyonunun (PCE) ve çekirdek enflasyonun piyasa beklentilerinin altında artış göstermesi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven anketinde 1 yıl sonrasına yönelik enflasyon beklentisindeki düşüşün pozitif etkisiyle ilk çeyreğinin son gününü pozitif kapattı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %1,4 ve %1,7 artışlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, EB TÜFE’sinin yıllık artış hızında görülen yavaşlamanın etkisiyle yükselişine devam etti. Endeksler genel olarak haftayı %0,3 ila %1,1 arası kazanımlarla tamamladı. ABD tahvil piyasasında, PCE verisi sonrasında Fed’in şahin politikasında ılımlılaşma beklentisiyle alışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,03’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,47’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -57bps’den -56bps’e geldi. Dolar endeksinde alışlar hakimdi: %0,4102,5. Brent petrol aktif vadeli kontratı, yükselişini haftanın son işlem gününde de sürdürdü: %0,679,8$/bbl. Bugün Suudi Arabistan’ın OPEC+ toplantısı sonrası petrolde mayıstan itibaren günlük 500bin varil üretim kısıntısına gideceğini duyurmasının ardından arz sıkıntısına yönelik endişelerle sert yükseliş görülüyor. Altının ons fiyatı DXY’deki artış sonrası Cuma gününü %0,6 düşüşle 1.969$/ons’tan tamamladı.

● ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonunda (PCE) kademeli düşüş devam etti; şubatta aylık %0,3 artarken, yıllık artış ocakta %5,3 iken şubatta %5,0 oldu. Fed’in önem verdiği çekirdek PCE ise aylık %0,3 arttı; yıllık artış ise %4,6’ya geriledi. Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu martta öncü veriye göre, aylık %0,9 artarken, yıllık artış ise %8,5'ten %6,9‘a geriledi. Bunda enerji enflasyonundaki düşüş etkili olmaya devam etti. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise %5,7 olarak gerçekleşti; önceki veri %5,6 idi. Çin’de Caixin imalat sanayi PMI endeksi mart ayında 51,6’dan 50,0’a geriledi.

● Yurt dışında bugün imalat sanayi PMI endeksinin nihai verileri açıklanacak. Euro Bölgesi ve İngiltere’de endeksler mart ayında öncü veriye göre sırasıyla 47,1’e ve 48,0’a geriledi. ABD’de ise 47,3’ten 49,3’e yükselmekle birlikte 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam etti. ABD’de ayrıca ISM imalat sanayi endeksi ve inşaat harcamaları verileri de takip edilecek.

● Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan geçici veriyle büyük ölçüde uyumlu şekilde 12,08 milyar $ seviyesinde gerçekleşti (öncü veri: 12,2 milyar $). İhracat yıllık %6,4 azalışla 18,6 milyar $, ithalat ise %10 artışla 30,7 milyar $ oldu. Bugün Ticaret Bakanlığı’nın mart ayı dış denge verisini açıklanabilir.

● Yurt içinde bugün ayrıca mart enflasyon ve PMI endeksi verileri açıklanacak. Enflasyon şubatta aylık %3,15 artmış, yıllık olarak ise artış %57,7’den %55,2’ye gerilemiş idi. TÜFE’nin martta aylık %2,9 artmasını ve yıllık enflasyonun %51,4’e gerilemesini bekliyoruz. İmalat sanayi PMI endeksi, şubat ayında 50,1 ile yatay gerçekleşmiş idi. Mart ayına ilişkin öncü göstergelerden reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 1,7 puan arttı. PMI beklenti endeksinde de benzer eğilim görülebilir.

● Hazine Nisan-Haziran dönemi iç borçlanma stratejisini yayınladı. Buna göre nisanda toplam 16,3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 30 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmakta.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BİST-100 Cuma gününü %1,7 kayıpla tamamladı ve haftalık düşüş %4’ü geçti. ABD temel hisse senedi endeksleri ise geçtiğimiz haftayı faiz beklentilerindeki yumuşama ve bankacılık sektörüne dair endişelerin yatışmasıyla %3 civarı artışlarla tamamladı. Yurt içinde yeni haftaya girerken ekonomi gündeminin başında bugün gelecek Mart enflasyonu verisi önem taşıyor. Ayrıca kamu destekli emeklilik fonlarındaki yükümlülükler çerçevesindeki aylık alımların endekse bir miktar desek vermesi beklenebilir. BİST’in güne yatay seviyelerde başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde aşağı eğilimi sürdürdü. Kapanış 4813 seviyesinde gerçekleşti. Endekste Salı günü yaşanan sarkma sonrasında tekrar 100 günlük ortalama altına inilmiş durumda. BIST’te zayıf seyir nispeten belirgin. Daha önce de belirttiğimiz gibi endekste kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5050-5100 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirilebilir. BIST’te 4778/50 bandı nispeten güçlü gördüğümüz destek bölgesi. Altına yaşanacak sarkma durumunda zayıf seyrin daha da belirginleşmesiyle Şubat ayı dip bölgesi de olan 4505-4404 bandı gündeme gelebilecektir.

Şirket Haberleri

● Koza Altın,

              2022 yılı Umrek bazlı rezerv rakamlarını yayınlandı. Buna göre şirketin 2022 yılsonunda görünür ve muhtemel altın rezervleri 2,03 milyon ons (1,93 g/t) seviyesinde gerçekleşti. 2022 üretim rakamlarına (194,4 bin ons) göre düzeltildiğinde altın rezervlerinde 142,8 bin ons artışa işaret ediyor. Çukuralan sahasındaki rezerv öngörülenindeki artış çok büyük ölçüde yıllık değişimi açıklıyor. Şirketin ölçülmüş ve belirlenmiş altın maden kaynakları toplamıysa 1.17 milyon ons seviyesinde gerçekleşti. (2021 yılı verisi: 1.22 milyon ons). Potansiyel maden kaynakları ise 4.04 milyon ons seviyesinde gerçekleşti. (2021 yılı verisi: 4.02 milyon ons). Rezervlerdeki artışı hafif olumlu olarak değerlendiriyoruz.

● Koza Altın,

               Orta Anadolu’da Kayseri ve Nevşehir illerinin il sınırının kesiştiği Kaşköy projesinde 614bin ons (4.24g/t) potansiyel (Inffered) altın kaynağı tespit ettiğini açıkladı. Potansiyel (Inffered) maden kaynak rakamları, rezerv olarak değerlendirilmiyor ve rezerve dönüşüm oranı en düşük kategoride. Şirketin açıklamasında da mevcut çalışma doğrultusunda henüz ekonomik finansal kapasite çalışmaları yürütülmediği belirtilmiş. Potansiyel Olumlu.

● Coca-Cola İçecek,

                Özgörkey Holding 610bin CCOLA hissesi için MKK’ya başvurdu: Özgörkey Holding’in 610bin CCOLA hissesini satışa konu edilebilmesi için Cuma günü (seans içerisinde) MKK’ya başvuru yaptığını açıklandı. Yaklaşık 124mn TL piyasa değerine sahip hisseler, ödenmiş sermayenin yaklaşık %0,2’sine, halka açıklık oranının %0,8’ine ve 1 aylık ortalama işlem hacminin 1.4 katına denk geliyor. Özgörkey Holding’in Coca-Cola İçecek’de ödenmiş sermayesinin %1,4’üne denk gelen toplam yaklaşık 3,57mn paya sahip olduğunu da hatırlatırız. Özgörkey Holding’in dönem dönem satışa gelmesi nedeniyle haberin sürpriz olmaması ve miktarın küçük olması nedeniyle haberi hafif negatif olarak değerlendiriyoruz.

● Bankacılık Sektörü:

               Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin iki yeni düzenleme yapıldı. İlk düzenleme ile en geç 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla açılan döviz mevduat hesaplarından KKM’ye geçiş yapılabilecek. Önceki uygulamada bu tarih 31 Aralık 2022’ydi. Ayrıca altın hesaplarından KKM’ye geçmek isteyenler için vade sınırlaması kaldırıldı. Vadeye TCMB karar verecek. Geçtiğimiz hafta içerisinde diğer tüzel kişi hesaplarda KKM vade sınırlaması ve TL’den KKM’ye geçişlerde uygulanan üst faiz limiti kaldırılmıştı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X