GÜNLÜK BÜLTEN - 07.12.2022

Resim

Piyasalarda ekonomik görünüme ilişkin endişeler fiyatlandı

● Yurt içinde reel efektif döviz kuru endeksi Kasım’da 55,65 oldu

● Kasım Hazine nakit dengesi verisi açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,63 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında önemli şirketl erin CEO’larının (JPMorgan, Goldman Sachs, vs.) önümüzdeki dönem ekonomik görünüme dair yaptı kları değerl endirmeler, Fed’in pa ra politikası faizinde tepe noktadan u zak olmasının da etki siyle satış baskı sı yarattı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,4 ve %2,0 kayıplarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde büyümeye ilişkin endişelerin satışları beraberinde g etirdiği görüldü. Endekslerdeki günlük kayıplar %0,1 ilâ %1,3 arasındaydı. Günlük ba zda %0,6 gerileyen Euro Stoxx 600’de ise BT, sağlık ve enerji sektörlerindeki %1’in üzerindeki düşüşl er ön plana çıktı. ABD tahvil pi yasasında gelec ek döneme ilişkin endişelerle tüm vadelerde alımlar gözlendi. 2 yıllık tahvil getirileri günü %4,37’ye, 10 yıllıklar ise %3,53’e g erileyerek sonlandırdı. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -81bps’den -84bps’e yükseldi. Dolar endeksi (DXY ) günü %0,3 artışla 105,6’dan kapattı. Brent p etrol aktif vadeli kontrat fiyatı 3 Ocak’tan beri ilk kez günü 80$/bbl’nin altında tamamladı: %4,0 düşüşle 70,4$/bbl. Bu g elişmede, Ru sya’ya tavan fiyat uygulamasının da etkili olduğu gözlendi. Altının ons fiyatı günü %0,1 artarak 1.771$/ons’tan sonlandırdı.

● Çin’de ihracat ve ithalat son iki aydır azalış gösteriyor; dolar bazında kasım ayında ihracat yıllık %8,7, ithalat ise %10,6 ile beklentilerin üzerinde daraldı. Bunda küresel ve iç talepteki yavaşlama etkili oluyor.

● ABD‘de dı ş tic aret açığı e kim ayında yükseldi; aylık bazda 4 milyar $ artarak 78,2 milyar $ oldu. İhracat aylık bazda %0,7 azalırken, ithalat %0,6 arttı. Almanya’da fabri ka siparişleri eylülde aylık bazda %2,9 düşüş göstermesinin ardından, ekimde %0,8 arttı; yurt içi siparişler %1,9 azalırken, yurt dışı siparişler %2,5 arttı. Mal grupları bazında sermaye malları siparişleri artarken, tüketim mallarında %6,3 ile sert düşüş görüldü.

● Avustralya Merkez Bankası (RBA ) politika faizini 25 baz puan artırarak %3,1'e yükseltti; böylece Mayıs ayından bu yana 300 baz puan faiz artırmış oldu. RBA ayrıca faiz artırımlarının devam edeceğini, artırımın zamanlaması ve boyutunun gelen verilere bağlı olacağını belirtti. Hindistan Merkez Bankası da repo faiz oranını 35 baz puan artırarak %6,25’e yükseltti.

● Yurt içinde TCMB Kasım ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayıml adı. Raporda; tüketici enflasyonundaki yıllık gerilemede enerji ve temel mal gruplarının sürükleyici olduğu, aylık bazda artışta ise gıda grubu fiyat gelişmelerinin öne çıktığı belirtildi.

● Hazine dün gerçekleştirdi ği ihalelerde ROT dahil toplam 33,9 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %10,52 seviyesinde gerçekleşti. Hazine iki günde gerçekleştirdiği ihalelerde toplam 35,9 milyar TL borçlanmış oldu.

● Yurt içinde Tüfe bazlı Reel Efekti f Döviz Kuru (REDK) kasım ayında 55,48’den 55,65’e yükseldi. Bugün kasım ayına ilişkin Hazine nakit dengesi veri si açıklanacak. Hazine nakit dengesi ekimde 72,2 milyar TL, ocak-ekim döneminde 160,3 milyar TL açık vermişti.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST’de dün son dönemde baskı altında kalmış hisselere dönük toparlanma çabası dikkat çekti. BIST-100 endeksi günü %0,9 artışla 5.000 seviyesinden kapattı. BIST’in son iki haftalık eğilimi dikkate alındığında hisselerin bir bölümünde güçlü getiri beklentisi bulmanın zorlaştığı, buna karşılık alternatif piyasalarda tatmin edici getiriler olmadığı için BIST’e yatırımcı ilgisinin sürdüğü düşünülebilir. Dün ABD hisse senedi endeksleri ise günlük üst üste dördüncü düşüşünü yaşadı. Böylece yakın dönem zirvesinden gerileme %4’e yaklaştı. ABD hisselerindeki satış baskısı 2023’e dönük zayıflama beklentisinin kurumlar tarafından artan sıklıkta dile getirilmesinden kaynaklanıyor. Buna karşılık bu sabah Asya piyasalara alıcılı başladı. BIST’in ise güne yatay seyirle başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 4910 seviyesine geri çekilme sonrasında tepki yaşadı. Kapanış 5000 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi korunuyor. Geri çekilmelerin yakın destek bölgesiyle sınırlı kalması sonrasında tepki çabası devam ediyor. Endekste kısa periyot için 4920-4850 bandı yakın destek, 4780 seviyesi altını ise zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamını destekleyici olacaktır. Altına yaşanacak sarkma düzeltmenin bir miktar daha belirgin hale gelmesini sağlayabilir. Bu aşamada dolar bazlı aylık grafikler açısından önemli gördüğümüz 5000 seviyesi üzerindeki kapanışların ise iyimserliği ve yukarı yönlü hareketi oldukça güçlü şekilde destekleyebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Olası bu tür bir harekette ara dirençler olmakla birlikte 5500/5700 bandı yeni hareket bölgesi olarak düşünülebilir. BIST100’de 4940/10-4880/50-4800 destek, 5000-5050/90-5120-5150-5200 direnç.

Şirket Haberleri Devamı 

Kontrolmatik (KONTR) ;

sermayenin %4’üne tekabül eden azami 8 milyon adet hisseyisatın almak üzere 1 milyar TL kaynak ile pay geri alım programıduyurmuştur.

Gıda Perakende Sektörü:

Gıda perakende şirketlerine mağaza ve ürün verileni paylaşma yükümlüğü getirildi - Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı 200’ü aşan zincir mağazalar, perakende ticaretin sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkân sağlanması amacıyla zincirmağazaların satışa sundukları ürünlerile şubelerine ilişkin verileri Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlü hale getirildiler. Bu verilerin ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabileceği belirtildi. Veri aktarımının usul ve esaslarının bakanlıkça belirleneceği belirtilirken hangi detayda paylaşılacağı henüz açıklanmadı. Haberin gıda perakende sektörü üzerinde hafif olumsuz piyasa tepkisi yaratabileceğini öngörüyoruz.

Aygaz (AYGAZ TI) ;

%55 iştiraki Sendeo kargo dağıtım operasyonlarına 137,5 milyon TL sermaye ekleyecek. (Nötr) Sendeo’nun mevcut sermayesi 503,5 milyon TL idi. Ancak, önce birikmiş ve cari dönem zararlarından mashup edilmek üzere sermaye 253,5milyon TL’ye düşürülecek,ardından 250milyon TL yeni sermaye eklenmesiyle tekrar 503,5 milyon TL’ye çıkarılacak. Buna göre Aygaz %55 payı doğrultusunda 137,5 milyon TL ile sermaye artırımına iştirak edecek.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X