GÜNLÜK BÜLTEN - 1.06.2023

Resim

Küresel çapta imalat sanayi PMI beklenti endeksleri takip edilecek

● Yurt içinde GSYİH ilk çeyrekte yıllık %4,0, çeyreklik %0,3 büyüdü

● Almanya’da mayısta öncü veriye göre yıllık enflasyon %6,1’e geriledi

● Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde öncü enflasyon verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasalarında, açık iş pozisyonlarında görülen artış ve Bej Kitap’a göre ekonomik aktivitedeki ivme kaybının Fed’in istediği düzeyde olmaması faizlerin uzun süre yüksek seviyelerde kalacağına dair kanıyı güçlendirerek satış baskısı yarattı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü %0,6’şar kayıpla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, bölgede beklentilerin altında gelen enflasyon verilerine rağmen büyümeye ilişkin endişeler ve ABD makro verileri sonucu Fed’in faiz artırma olasılığının hala masada olmasının etkisiyle günü %0,6 ilâ %2,0 düşüşlerle noktaladı. ABD tahvil piyasası ABD istihdam sektörüne ilişkin gelişmelerin yanında Fed yöneticilerinden Philip Jefferson ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın haziran PPK toplantısında faizlerin sabit bırakılmasına ilişkin söylemleri sonrası günü genel olarak alıcılı sonlandırdı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,40’a, 10 yıllık tahvil getirisi %3,64’e geriledi. Dolar endeksi %0,2 artışla 104,3 seviyesine yükseldi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Çin’den gelen beklentilerin altındaki PMI verileri ve haftalık API petrol stoklarında görülen 5,2mn varillik artış sonrasında %1,2 düşüşle 72,7$/bbl’e geriledi. Altının ons fiyatı küresel büyümeye dair endişelerle %0,2 arttı: 1963$/ons.

● Almanya’da tüketici enflasyonu mayısta aylık %0,1 ile piyasa beklentilerinin (+%0,2) aksine daraldı. Böylece yıllık enflasyon %7,2’den %6,1’e geriledi. Enerji fiyatlarındaki yıllık artış bir önceki yılın yüksek bazıyla gerilemeye devam etti; nisanda %6,8 iken mayısta %2,6 oldu. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış da %17,2’den %14,9’a geriledi. Euro Bölgesi’nde bugün öncü mayıs enflasyon verisi açıklanacak; beklenti yıllık enflasyonun %7,0’dan %6,3’e gerileyeceği yönünde.

● ABD’de konut kredisi faiz oranları artmaya devam ederken, konut kredi başvuruları son üç haftadır azalıyor; başvurular bir önceki haftadaki %4,6 düşüşün ardından 26 Mayıs ile biten haftada %3,7 daraldı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı ilgili haftada 22 baz puan artışla %6,91’e yükseldi. ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ise nisanda aylık bazda 358 bin arttı ve 10,1 milyon ile beklentilerin (9,7 milyon) üzerinde gerçekleşti. Mart verisi de 9,59 milyondan 9,75 milyona revize edildi. Çin’de Caixin imalat sanayi PMI endeksi mayısta 49,5’ten 50,9’a yükseldi. Yurt dışında bugün imalat sanayi PMI beklenti endeksi verileri açıklanacak. Ayrıca ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ISM imalat sanayi endeksi, inşaat harcamaları ve ADP özel sektör istihdamı verileri takip edilecek.

● Yurt içinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), 2023 yılı ilk çeyreğinde yıllık bazda %4,0, mevsimsellikten arındırılmış olarak çeyreklik bazda %0,3 arttı. Üretim yöntemine göre GSYH’ya yıllık bazda en yüksek katkı hizmetler, finans sektörü ve inşaattan geldi. Harcamalar yöntemine göre ise yıllık ve çeyreklik büyümenin kaynağı yurt içi talep olurken, net ihracatın büyümeye katkısı negatif oldu.

● Yurt içinde bugün ise mayıs İmalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. PMI endeksi nisanda mevsimsellikten arındırılmış olarak 50,9’dan 51,5’e yükselmişti. Mayıs ayına ilişkin öncü göstergelerden kapasite kullanım oranı deprem öncesi seviyelere geri döndü. Bu çerçevede PMI’ın artış bölgesinde kalmaya devam etmesini bekliyoruz.

● Hazine Haziran-Ağustos dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Haziran ayında 57 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmakta. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 20,75 seviyelerinde.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Dün gün içerisinde 5.000 seviyesine ulaşmakta yetersiz kalan BIST100 endeksi öğleden sonra özellikle banka hisselerindeki satışların devam etmesiyle günü %1 aşan kayıpla tamamladı. Banka ve telekom hisselerindeki günlük kayıplar ise %3’ü geçti. Piyasa hafta sonuna kadar açıklanması beklenen yeni kabineye odaklanmış durumda. Endeksin son üç dört günlük alım satımların ardından bugün dengelenme arayışında olacağını ve gün içerisinde yatay seyredeceğini tahmin ediyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 4982 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 4887 seviyesinde gerçekleşti. Endekste direnç bölgesinden gelişen satış baskısı etkili olsa da geri çekilmenin bu aşamada sınırlı kaldığını ve olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu belirtebiliriz. BIST’te 4884 seviyesi üzerini yeni yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimizi yineliyoruz. Kapanışın bu bölge üzerinde olması olumlu görünümü destekliyor. Bununla birlikte hareketin teyit edilmesi için 4950/80 bandı üzerinde kapanış gerektiğini belirtebiliriz. 4884-4980 bandı üzerindeki kapanışların yatay kanal üst sınırı olan 5490-5661 seviyesini gündeme taşıyabileceğini düşünüyoruz. Bu bant öncesinde 5074-5233 ise ara dirençler olarak dikkate alınabilir.

Şirket Haberleri

● Bankacılık Sektörü:

                BDDK verisine göre bankaların Nisan ayı toplam net kârı önceki aya göre %5 gerileyerek 38,6 milyar TL oldu ve bizim kâr beklentimiz olan 27,5 milyar TL’yi %40 geçti. Bu sonuçla sektörün Ocak – Nisan dönemi net kârı da yıllık %47 artarak 144,7 milyar TL oldu. Nisan ayı net kârı önceki aya göre kamu bankalarında %6 azalarak 6,3 milyar TL, yerli özel mevduat bankalarında %21 azalarak 13,9 milyar TL ve yabancı mevduat bankalarında %4 azalarak 10,3 milyar TL oldu. Aslında sektörün net faiz geliri önceki aya göre beklentimizin de üzerinde %20’ye yakın azalmasına rağmen, net kârın beklentimizi geçmesi tüm banka gruplarında kur ve tahvil alım satım kazançlarının (Hazine geliri) önceki çeyreğin neredeyse iki katına ulaşarak sektör toplamında 24 milyar TL’yi bulmasından kaynaklandı. Diğer gelir tablosu kalemleri büyük ölçüde beklentimize paralel geldi. Sonuçlara bakıldığında bankalar üzerindeki artan marj baskısının Nisan ayında önemli ölçüde döviz alım/satım geliri ile dengelendiği söylenebilir. Nisan ayı verisi ayrıca sektörün 2Ç23 kârının mevcut %20-25 çeyreksel daralma beklentisine göre olumlu yönde potansiyel taşıdığına işaret ediyor

  • svg
    +90 850 308 61 00
X