Günlük Bülten 11 Aralık 2023

Resim

 

Yurt içinde veri yoğun bir güne başlıyoruz

 

● Ekim ayı ödemeler dengesi, sanayi üretimi ve işgücü istatistikleri açıklanacak

 

● ABD’de tarım dışı istihdam kasımda aylık 199 bin arttı

 

● Michigan Üniversitesi Tüketici Eğilimi Endeksi aralıkta 69,4’e yükseldi ABD’de hisse senedi piyasaları, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen günü yükselişle tamamladı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü %0,4’er getirilerle noktaladı. Böylelikle S&P500 endeksi üst üste altıncı haftayı da kazançla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri haftanın son işlem gününü %0,5 ilâ %1,3 kazançlarla sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında satıcılı bir seyir hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi günü 13 bps artışla %4,72, 10 yıllık tahvil getirisi 8bps artışla %4,23’ten tamamladı. Böylece 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -45bps’ten -50bps’e geldi. Dolar endeksi %0,5 artışla 104,0 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, günü %2,4 artışla 75,8$/bbl’den tamamladı. Bununla birlikte haftalık bazda %3,9 düştü; böylece art arda yedinci haftada da düşüş kaydetmiş oldu. Altının ons fiyatı ise %1,2 düşüşle günü 2005$/ons’tan bitirdi.

 

● ABD’de tarım dışı istihdam (TDİ) kasımda aylık bazda 199 bin (beklenti: 185 bin) arttı. Ekim ayında revizyon görülmezken, eylül rakamı 35 bin aşağı yönlü güncellendi. İşgücüne katılım oranı %62,8’e (ekim: %62,7) yükselirken, işsizlik oranı %3,9’dan %3,7’ye geriledi. İstihdam, sağlık hizmetleri, kamu sektörü ve imalat sektöründe artarken, perakende ticaret sektöründe azaldı. Ortalama saatlik kazanç aylık bazda %0,4 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık artış ise %4,0 ile yatay gerçekleşti.

 

● ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Eğilimi Endeksi aralıkta öncü veriye göre 61,3’ten 69,4’e yükseldi (beklenti: 62,0); bu gelişmede enflasyon beklentilerinin düşüşü etkili oldu. Mevcut durum endeksi 9,6 puan artışla 66,4’e, beklenti endeksi ise 5,7 puan artışla 74,0’a yükseldi. Enflasyon beklentilerinde azalış görüldü. Medyan 12 aylık enflasyon beklentisi %4,5‘ten %3,1’e, beş yıl sonrasına ilişkin beklentiler ise %3,2'den %2,8’e geriledi.

 

● Almanya’da enflasyon kasımda aylık bazda %0,4 azalırken, yıllık artış %3,2 ile öncü verilere paralel gerçekleşti; Haziran 2021’den bu yana en düşük seviye. TÜFE’de yıllık artış enerji fiyatlarının öncülüğünde ivme kaybetmeye devam ediyor. Gıda fiyatları enflasyonun itici gücü olmaya devam etti ve yıllık bazda %5,5 arttı. Gıda ve enerji hariç yıllık enflasyon %3,8 oldu. Çin’de tüketici enflasyonu kasımda yıllık -%0,5 ile son 3 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Üretici fiyatları ise %3,0 azaldı;son 14 aydır negatif bölgede.

 

● Yurt dışında bu hafta merkez bankaları faiz kararları takip edilecek; Çarşamba günü Fed, Perşembe ECB ve BoE’nin politika faizlerini sabit tutmaları bekleniyor. Fed ve ECB ayrıca makro projeksiyonlarını da yayımlayacak.

 

● Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi kasımda aylık 1,0 puan yükselerek 49,5 olarak gerçekleşti. Ancak endeks son dört aydır 50 eşik seviyesinin altında bulunuyor. Yurt içinde bugün ekim ayı ödemeler dengesi, sanayi üretimi ve işgücü istatistikleri açıklanacak. Cari denge eylülde 1,88 milyar $ fazla vermişti. Ekimde ihracat yıllık bazda %7,4, ithalat ise %0,6 arttı ve dış ticaret dengesi 6,5 milyar $ açık verdi. Hizmet gelirlerindeki olumlu seyrin ekim ayında da devam ettiğini değerlendiriyoruz. Bu veriler ışığında cari dengenin mevsimsel etkilerle 1,0 milyar $ fazla vereceğini öngörüyoruz. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış eylülde aylık bazda %0,1 gerilemişti. Ekim ayına ilişkin İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi azalmıştı. Dış ticaret verileri de altın ve enerji hariç ara malı ithalatında son dönemde yavaşlamaya işaret ediyor. Bu çerçevede SÜE’nin ana eğiliminde yavaşlamanın ekim ayında da sürmüş olduğunu tahmin ediyoruz.

 

● Hazine bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli, yarın 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100, Cuma günü özellikle banka, havacılık ve petro-kimya hisselerine gelen satışlarla günü %1’e yakın ekside tamamladı. Endeks haftalık bazda da %1,4 kayıp yaşadı. Böylece 8.000 endeks seviyesindeki sıkışma belirginleşmiş oldu. S&P’nin ülke notu görünüm artırımı ve yabancı kurum raporları ile bir önceki hafta güçlü alımlar gördüğümüz ve haftaya güçlü başlayan banka hisseleri ise endeks bazında geçen haftayı yatay seviyede kapattı. Yeni haftanın gündemine baktığımızda bugün gelecek sanayi üretim ve ödemeler dengesi rakamları önem taşıyor. Ayrıca TCMB Başkanı Erkan bugün DEİK ve Çarşamba günü TİM toplantılarına katılacak. Hafta başlangıcında BIST’de yatay yönlü seyrin devamını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

          BIST100 haftanın son işlem gününde 8000 seviyesi altındaki hareketini sürdürdü. Kapanış 7914 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te hafta genelinde 7750-8120 bandındaki hareket yaşandı. 7750 tepkisi sonrası 50 günlük ortalama bölgesi üzerindeki seyrin korunuyor olması bir miktar iyimserlik sağlasa da BIST’te yükseliş yönlü hareketin devamı için 8097-8150 bandı üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz. Bu durumda ilk aşamada, daha önce de belirttiğimiz 8256-8513 bandına yönelik hareketin gündeme gelebileceğini belirtebiliriz. Endekste kısa periyot için 7840-7750 bandının nispeten güçlü destek bölgesi olduğunu belirtebiliriz. Bu bölge altına inilmesi durumunda zayıflama bir miktar daha belirgin duruma gelebilecek ve ilk aşamada 7500-7400 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. Üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü denemelerin devamına yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Mavi,

 

            Endeks Üzerinde Getiri, HF: 177TL) 3Ç23 finansallarını bugün seans sonrası açıklayacak. Analistlerin medyan tahminleri 5,75 milyar TL satış, 1,35 milyar TL FAVÖK ve 815 milyon TL net kar seviyesinde yer alıyor. Şirketin topladığı güncel piyasa tahminleri, daha önce Ekim ayında Research Turkey tarafından toplanan piyasa tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiğini gösteriyor. Güncel piyasa tahminleri 3Ç23 için yıllık bazda %80-82 bandında satış, FAVÖK ve net kar büyümesine işaret ediyor. Ekim ayında paylaştığımız tahminlerde bir revizyona gitmemiş olmakla birlikte 3Ç23’ün hem bizim ekim ayında sağladığımız aşağıda yer alan tahminlerimizden hem de revize edilmiş piyasa tahminlerinden daha iyi gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Tüm kalemlerde yukarı yönlü sapma riski görmekle birlikte özellikle marj tarafında güçlü hacimlerin, hızlanan giyim enflasyonunun ve ticari borçlar üzerinden hesaplanan faizlerin artmış olmasından kaynaklı yukarı yönlü risklerin daha güçlü olduğunu düşünüyoruz. Sonuçların ardından şirketin +%80 olan satış büyüme öngörüsünde yukarı yönlü revizyonu çok olası görüyoruz. Bizim mevcut satış büyüme beklentimizin %87 seviyesinde olduğunu hatırlatırız. Marj tarafında ise mevcut FAVÖK marjı tahminlerimiz şirketin öngörülerinin orta bandını gösterse de 3Ç23’e ilişkin güncel düşüncemiz üst bandın yakalanabileceğine işaret ediyor. Mavi’nin 3Ç23’te ve genel olarak yılın ikinci yarısında tüm zamanların en yüksek dolar bazlı satış, FAVÖK ve net kar (tek seferlik etkiler hariç) rakamlarına ulaşacağını ve kuvvetle muhtemel tüm zamanların en yüksek FAVÖK ve net kar (tek seferlik etkiler hariç) marjlarını açıklayacağını öngörüyoruz. Sonuçların ardından hem piyasa tahminlerinde hem de bizim daha iyimser olan 2023 tahminlerimizde yukarı yönlü revizyonları olası görüyoruz. Hisse mevcut tahminlerimize göre 5.2x F/K ile uluslararası benzerlerine göre %50’ye yakın iskonto ile işlem görüyor.

 

● Oyak ve TCC,

 

           Oyak Denizli Çimento'nun %20 hissesinin Oyak'tan TCC'ye devri için görüşmeleri tamamlamış ve bağlayıcı sözleşmeleri imzalamıştır. Resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken izinler için süreç başlamıştır.

 

● Tekfen Holding,

 

             Endeks Üzerinde Getiri, HF: 67TL) Toros Tarım’daki stratejik ortaklık seçeneklerini değerlendirmek üzere Dome Grub’u yetkilendirdi. 

 

Piyasalar

 

  • Endeks dar bir bant içinde dalgalanıyor Emek piyasasının öngörülenden daha güçlü olduğunu gösteren tarım dışı istihdam verisi sonrası ABD piyasaları yeni yıla iyimser beklentilerle giriyor. Bloomberg Markets Live Pulse anketine göre 2024 yılında S&P 500’ün 4.800’i geçmesi, 10 yıllık tahvil faizinin %3,8’e gerilemesi bekleniyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin ekonomisinden karışık sinyaller geliyor. Tüketici fiyatlarının gerilediğini gösteren enflasyon verisi sonrası Şanghay bileşik endeksi kritik destek seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Borsa İstanbul dünya piyasalarınan bağımsız dalgalı bir seyir izliyor. 8000 direncini geçemeyen endeks kar satışlarıyla 7.900 desteğinin hemen üzerinde kapattı. Beyaz eşya ve bankalar piyasaya göre satıcılı. Anadolu Grubu hisseleri, Emlak GYO pozitif ayrışıyor. Dünya borsalarının seyri Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 7.850 ve 8.000. Tepki alışı olması durumunda, Cuma gücü güçlü olan Anadolu Grubu hisseleri, Emlak GYO yükselişte öncü olabilir. Ortak satışı nedeniyle Alarko Holding negatif ayrışabilir. Stratejik ortaklık arayışı için danışmanlık anlaşması imzalayan Tekfen pozitif tepki verebilir. Ancak kapanışa doğru gelen satış haberin büyük ölçüde fiyatlandığını gösteriyor.

 

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X