GÜNLÜK BÜLTEN - 11.04.2023

Resim

Yurt içinde sanayi üretimi açıklanacak

● Cari denge şubatta 8,78 milyar $ açık verdi

● İşsizlik oranı şubatta %9,8’den %10,0’a yükseldi

● IMF bugün Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınlayacak ABD hisse senedi piyasaları, Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi öncesinde dün karışık bir seyir izledi. Genel olarak Fed’den 3 Mayıs’taki PPK toplantısında 25bps faiz artırımın fiyatlandığı piyasalarda teknoloji hisseleri üzerindeki satış baskısı endeks alt gruplarında ayrışmaya yol açıyor. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve -%0,03 değişimlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Paskalya tatili nedeniyle dün de işleme kapalıydı. ABD tahvil piyasasında Fed’in 25bps faiz artırma ihtimalinin fiyatlanması satış baskısını sürdürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,01’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,42’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -59bps’te yatay seyretti. Dolar endeksinde faiz artırım beklentilerinin ağırlık kazanması ve FHLB’nin martın son haftasında yerel bankacılık krizinin yoğun hissedildiği iki hafta öncesine göre (304mlr $) sadece 37mlr $ tahvil ihracında bulunması güçlü seyri destekledi: %0,5102,6. Brent petrol aktif vadeli kontratı, güçlenen USD’nin emtiaları baskılaması ile satış ağırlıklı bir seyir izledi: -%1,1 84,2$/bbl. Altının ons fiyatı %0,8 düşüşle 1 hafta aradan sonra 2000$’ın altına geriledi: 1.991$/ons.

● Çin’de tüketici enflasyonun martta yıllık artışı %1,0’dan %0,7’ye geriledi. Üretici fiyat enflasyonu ise martta yıllık %2,5 daraldı. Emtia fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre düşmesiyle birlikte girdi maliyetlerinde azalış görülüyor.

● Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi ile perakende satışlar, Brezilya’da enflasyon verileri açıklanacak. Ayrıca IMF Küresel Ekonomik Görünüm ve Küresel Finansal İstikrar Raporlarını yayınlayacak. IMF Ocak raporunda küresel büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncellemiş idi; 2023 yılı büyüme tahmini 0,2 puan artışla sırasıyla %2,9’a yükseldi. Geçtiğimiz hafta IMF Başkanı dünya ekonomisinin 2023 yılında %3‘ün altında büyümesini beklediklerini belirtmiş idi.

● Yurt içinde cari işlemler dengesi, şubat ayında tahminlerle büyük ölçüde uyumlu gerçekleşerek 8,78 milyar $ açık verdi. Ocak verisi ise 9,85 milyar $’dan 10,02 milyar $’a revize edildi. 12 aylık birikimli cari açık ise 51,9 milyar $’dan 55,4 milyar $’a yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre ise cari işlemler açığında kısmi bir iyileşme olsa da yüksek seviyeler korunuyor. Aylık iyileşmede altın ve enerji ithalatındaki ivme kaybı rol oynadı. Bu iki kalem hariç tutulduğunda, çekirdek cari denge ana eğilimindeki bozulma ise sürüyor.

● İşsizlik oranı şubat ayında yaşanan deprem felaketinin de etkisiyle mevsimsellikten arındırılmış olarak şubatta %9,8’den %10,0’a yükseldi. İşgücü aylık 295 bin, istihdam 361 bin azaldı ve bunun neticesinde işsiz sayısı 65 bin arttı. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı artmaya devam etti ve aralıkta %21,9’dan %23,4’e yükseldi; mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviye.

● İSO İhracat İklim Endeksi, ihracat ana pazarlarındaki toparlanmanın hız kazanmasının etkisiyle martta 51,7’den 52,6’ya yükseldi; Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviye. Endeks son iki aydır eşik seviyenin üzerinde. BAE ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ile Avrupa ülkelerindeki artışlar öne çıktı.

● Hazine dün gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 14,8 milyar TL borçlandı. Hazine bugün ise 3 yıl ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenleyecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST’de dün alıcılı bir seyir izledik. BİST-100 endeksi %3,4 artışla 5.000 seviyesini geçerek günü 5.100’ün hemen altında 100 günlük ortalamasından kapattı. Olumlu ayrışan sektörler olarak telekom, havacılık, kimya, inşaat/taahhüt hisseleri dikkat çekti. Endeksin 5.100 seviyesi üzerinde kapanışlar yapması halinde alım eğiliminin güçlenebileceğini düşünüyoruz. Piyasada bugün sanayi üretim verisi takip edilecek. BİST’de ılımlı yukarı eğilimin korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başından itibaren alıcılıydı. Kapanış 5092 seviyesinde gerçekleşti. Endekste geçtiğimiz hafta 4680 seviyesinden gelişen tepki hareketi geçerli durumda. 50 günlük ortalama bölgesi de olan 5050 seviyesi üzerindeki kapanış, iyimserliğin bir miktar daha arttığına işaret ediyor. BIST’te kısa periyotta daha güçlü bir hareket gelişebilmesi için 5100 üzerinde kapanışı gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketleri sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte Mart ortasından bu yana altında hareket izlediğimiz ortalamalar üzerine dönüş, yukarı hareketin sınırlı-olağan tepki hareketi dışına çıkabileceğine ve saatlik grafikler için daha güçlü ve yeni bir iyimserlik gelişebileceğine işaret ediyor. 5220-5388 ilk aşama direnç bölgesi olarak görülebilecekken, 5661 yatay kanal hedefi olarak düşünülebilir. Bu aşamada 4900-4870 seviyesi yakın destek ve üzerindeki tutunma son tepki hareketinin geçerli olduğuna yönelik işaret olarak görülebilir. 

Şirket Haberleri

● Petkim ,

                 STAR Rafineri’de hisse alımı ile ilgili anlaşmayı, rafineride %12’lik dolaylı payı 480 milyon dolara alacak şekilde revize etti. Daha önceki anlaşmada %18’lik dolaylı pay için 720 milyon dolar verilmesi konusunda anlaşılmıştı. Ancak petrokimya sektöründeki olumsuz koşulların Petkim’in ödeme kabiliyetini önemli ölçüde kısıtladığı dikkate alınarak Petkim ile STEAŞ bu anlaşmanın revize edilmesi konusunda mutabakata vardı. Petkim daha önce STEAŞ’a 480 milyon dolarlık bir ödeme yapmıştı, buna göre hisse devri için Petkim’den başka bir nakit çıkışı olmayacak ve Petkim nihai olarak rafineride %12’lik dolaylı paya sahip olacak. Hisse devrinin 2 Ekim 2023’e kadar tamamlanması planlanıyor. Bu arada Star Rafineri’de bir sermaye artırımı olursa Petkim katılmayacak, Star Rafineri eğer nakit temettü dağıtırsa hisse devri sonrası Petkim’in payına düşen kısım Petkim’e aktarılacak. Haberi değerlememiz üzerinde herhangi bir etkisi olmamakla birlikte hisse üzerinde hafif olumlu bir etki bekliyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X