GÜNLÜK BÜLTEN - 11.08.2023

Resim

 

Yurt içinde ödemeler dengesi verisi takip edilecek

 

● Cari dengenin haziranda 0,26 milyar $ fazla vermesini bekliyoruz

 

● Sanayi üretimi (m.a.) haziranda aylık %1,6 arttı

 

● ABD’de temmuz ayı yıllık tüketici enflasyonu %3,2 oldu ABD hisse senedi piyasaları, dün güne enflasyon ve haftalık işsizlik maaşı verilerinin Fed’in önümüzdeki dönem para politikası adımlarında yumuşamaya gitmesini destekleyiciyönde gelmesinin yarattığı olumlu hava ile başladı. Ancak San Francisco Fed Başkanı Dally’nin süper çekirdek enflasyonda pandemi öncesi seviyelere gelinmeden işlerinin bitmediğini söylemesi piyasalardaki risk iştahını bozdu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,03 ve %0,1 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Çin’deki seyahat tedbirlerinin gevşetileceğine ilişkin haberler ve ABD TÜFE’sinin beklentiler dahilinde gelişiminin etkisiyle günü %0,4 ilâ %1,6 yükselişlerle tamamladı. ABD tahvil piyasası 30 yıllık tahvil ihalesindeki talebin beklentilerin altında kalmasının etkisiyle satış baskın bir seyir izledi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,84’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,11’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -80bps’ten -74bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyrini sürdürdü ve günü 102,5’ten noktaladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı satış baskısının etkisiyle günü %1,3 düşüşle 86,4$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı Fed başkanlarının söylemlerinde tam olarak güvercin tonlamanın görülememesi ve uzun süre yüksek faiz oranlarının süreceği beklentileriyle günü %0,1 düşüşle 1912$/ons’tan kapattı.

 

● ABD’de tüketici enflasyonu temmuzda aylık bazda %0,2 artış ile beklentilere paralel gerçekleşti. Böylece yıllık artış %3,2 seviyesinde gerçekleşti. Aylık bazda artışa en yüksek katkı yine barınma kaleminden geldi; aylık %0,4 arttı. Enerji fiyatları ise haziranda aylık %0,6 artışın ardından temmuzda %0,1 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık artış %0,2 oldu. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon aylık %0,2 artarken, yıllık artış ise %4,7 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

 

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 5 Ağustos ile biten haftada, haftalık 21 bin artışla 248 bin oldu. Dört haftalık ortalama ise 2750 artışla 231.000’e yükseldi. Yurt dışında bugün ABD’de temmuz üretici fiyat enflasyonu ve ağustos ayı öncü Michigan Ünv. tüketici güven endeksi, İngiltere’de büyüme verileri açıklanacak.

 

● Yurt içinde sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde artış görüldü; haziran ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %1,6 artarken, yıllık bazda %10,5 azaldı. Takvim etkisinden arındırıldığında ise haziran ayında yıllık bazda %0,6 arttı. SÜE, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre %2,3 arttı. Yıllık büyümelerdeki düşük seyre rağmen, çeyrekten çeyreğe büyümedeki hızlanma olumlu bir gelişme. Bu artışta, dış talepteki zayıflamaya rağmen, yurt içi talepteki güçlü seyir ile deprem nedeniyle ilk çeyrekteki düşük baz etkili oldu.

 

● İşsizlik oranı haziranda mevsimsellikten arındırılmış olarak 0,1 puan artışla %9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşgücü ve istihdamın benzer miktarda azalmasıyla işsiz sayısı yataya yakın seyretti. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı %22,5’ten %24,2’ye yükseldi.

 

● Yurt içinde bugün haziran ayı ödemeler dengesi, perakende satış hacim endeksi ve ciro endeksleri açıklanacak. Cari işlemler dengesi, mayıs ayında 7,93 milyar $, ilk 5 ayda birikimli 37,7 milyar $, on iki aylık birikimli olarak ise 60,0 milyar $ açık vermişti. Haziran’da ihracat yıllık bazda %10,5, ithalat ise %17,5 azalırken, dış denge 5,2 milyar $ açık verdi. Hizmetler dengesinde seyahat ve taşımacılık gelirlerinde artış kaynaklı güçlü seyir görülmesini ve bunun neticesinde cari dengenin 258 milyon $ fazla vermesini bekliyoruz.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● BIST’de dün öğleden sonra gelen satışlarla endeks günü %2 kayıpla tamamladı. Dünkü satıcılı seyrin ardından BIST’in bugün yatay açılış yaparak dengelenme arayışı içerisinde olmasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

                 BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 7766 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 7442 seviyesinde gerçekleşti. Endekste gün içi zirve bölgesinden bir miktar satış baskısı etkili. Bununla birlikte 5 günlük ortalama üzerindeki seyir geçerli durumda. Geri çekilmeler halen sınırlı ve gün içi düzeltme olarak kabul edilebilir düzeyde ve kısa periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi üzerindeki hareket de korunuyor. BIST100 için 7400-7350 bandını ara destek, 7150 seviyesi altını saatlik periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir. Bu aşamada BIST’te bu bölge üzerindeki kapanışa da bağlı olarak olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 7600/800 yakın direnç bölgesi. Üzerinde 7950-8155 seviyesine yönelik hareket beklenebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Halkbank’ın,
 

           2Ç23 net kârı önceki çeyreğe göre %84 gerilemeyle 0,7 milyar TL olarak geldi ve 0,8 milyar TL piyasa beklentisinin hafif altında kaldı. Bankanın 2023/6 net kârı da yıllık %8 artışla 5,0 milyar TL oldu. Özkaynak kârlılığı %9,1’de kaldı (2022’de %21,8). Kârın önceki çeyreğe göre belirgin gerilemesinde daralan kredi – mevduat makası etkili oldu. TÜFE hariç swap dahil net faiz zararı 9,4 milyar TL’ye yükseldi (1Ç23’te 1,4 milyar TL). Ayrıca TÜFE varsayımının sekiz puan düşmesi de TÜFE tahvil gelirinin önceki çeyreğe göre 2,5 milyar TL azalmasına neden oldu. Artan kredi getirisi ve düşen mevduat maliyetiyle marjda toparlanma bekliyoruz. Üçüncü kategori krediler 17,9 milyar TL düzeyinde yatay kalırken, kredi karşılıklarından 1,7 milyar TL daha serbest bırakılmasıyla net kredi riski ikinci çeyrekte de negatif kalmaya devam etti. Bunun sonucunda ikinci kategori kredilerin karşılık oranı 9 puan düşerek %33,4 oldu. Üçüncü kategori kredilerin karşılık oranı ise hafif artışla %83,2 oldu. Banka net komisyon gelirlerinde önceki çeyreğe göre %40 ve ilk altı ayda önceki yıla göre %120 artış sağladı. Halkbank’ın faaliyet giderleri ise önceki çeyrekteki 7 milyar TL’lik deprem bağışı nedeniyle 2Ç23’te %36 azaldı. Faaliyet giderleri (bağış hariç) ilk altı ayda önceki yıla göre %163 arttı. Yorum ve öneri: Halkbank’ın marjında yılın ikinci yarısında toparlanma bekliyoruz. Bununla birlikte ilk altı ayda eksi olan net karşılık maliyetinin ikinci yarıda artmasını bekleriz. 2Ç23 sonuçlarının ardından Halkbank’ta net kâr tahminlerimizi 2023 için %10 artışla 14,8 milyar TL’ye çıkardık. 2024 tahminimizi 16,1 milyar TL olarak devam ettiriyoruz. Hissedeki 12 aylık fiyat hedefimizi ise %3 artışla 12,20 TL’ye yükselttik. Hisse hedef fiyatının altında işlem gördüğünden yatırım notumuzu ‘Endeksin Altında Getiri’ olarak bir basamak aşağı güncelliyoruz.

 

● Bizim Toptan,

 

              2Ç23’te 30milyon TL net zarar açıkladı. Piyasa beklentisi 28 milyon TL zarar edilmesi yönündeydi. Operasyonel sonuçlar beklentilerin altında kalırken, finansal giderlerin beklentilerden daha az olması ve vergi geliri oluşması net karın beklentilere yakın olmasını sağladı. Geçtiğimiz yıl aynı dönem 36 milyon TL net kar açıklanmıştı. Net kardaki kötüleşme büyük ölçüde operasyonel karlılığın kötüleşmesinden kaynaklandı. Satışlar ve FAVÖK piyasa beklentisinin sırasıyla %3 ve %14 altında gerçekleşti. Yorum: Zayıf sonuçların ardından şirket yönetimi satış büyüme öngörüsünü hafif yukarı revize ederken, daha önemlisi FAVÖK marjını 100 baz puan aşağı çekti. Dolayısıyla güncel büyüme ve marj öngörüleri, FAVÖK’ün nominal olarak önceki öngörülerin altında kalacağına işaret ediyor. Güncel öngörülerin bizim varolan beklentilerimize kabaca paralel olduğunu söyleyebiliriz. Hem operasyonel sonuçların zayıf olması hem de 2023 öngörülerinin genel olarak aşağı yönlü revize edilmiş olması nedeniyle piyasanın sonuçlara olumsuz tepki vermesini bekliyoruz. Şirketin satışları yıllık bazda %58 artış göstererek 5 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK yıllık bazda %19 daralarak 174 milyon TL’ye geriledi. FAVÖK marjı %3,9 olan piyasa öngörüsüne karşın %3,5 olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı yıllık bazda 335 puan daraldı. Daralma büyük ölçüde brüt marjlarda yaşanan 355 baz puanlık geri çekilmeden kaynaklandı. Değerlememiz açısından daha önemli olan TFRS 15&16 etkisi düzeltilmiş FAVÖK marjı %0,1 olarak gerçekleşirken yıllık bazda 350 baz puan daralma gösterdi. Sonuçların ardından şirket yönetimi %60 (+/-%5) olan ana kategori satış büyüme öngörüsünü %65 (+/- %5)’e revize etti. Ancak FAVÖK marjı öngörüsü 100 baz puan aşağı çekilerek %4-5 olarak revize edildi. Dolayısıyla güncel büyüme ve marj öngörüleri, FAVÖK’ün nominal olarak önceki öngörülerin altında kalacağına işaret ediyor. Zayıf operasyonel karlılığa rağmen, şirketin net nakit pozisyonu envanter gün sayısının azalmasının da katkısıyla 1Ç23 sonu itibari ile 487mn TL seviyesindeyken 2Ç23 sonu itibari ile 717mn TL seviyesine yükseldi. Güncel net nakit pozisyonu şirketin piyasa değerinin yaklaşık %36’sını oluşturuyor. Bugünkü telekonferansın ardından tahminlerimizde hafif ayarlamalar yapabiliriz ancak şuan için 38 TL olan hedef değerimizi koruyoruz. Hedef değerimize sınırlı %14 getiri potansiyeli sunan hisse için Nötr tavsiyemizi devam ettiriyoruz. Hisse, 2024 tahminlerimize göre 8.1x F/K ile işlem görüyorken gıda&perakende sektöründe takibimizdeki hisseler içerisinde en yüksek çarpan ile işlem görüyor.

 

● MSCI,

 

            Dünkü endeks düzenlemeleri ile MSCI Global Small Caps endeksleri içinde yer alan MSCI Türkiye Endeksi'ne Akfen Yenilenebilir Enerji, Alfa Solar Enerji, BİEN Yapı Ürünleri, CW Enerji Mühendislik, Europower Enerji ve Reysaş Lojistik hisselerini dahil etti, İmaş Makine’yı endeksten çıkardı. MSCI Global Standard endeksleri içinde yer alan MSCI Türkiye Endeksi'ne değişiklik yapmadı.

 

● Anadolu Grubu Holding ,

 

            2Ç23 konsolide finansallarında geçen yılın aynı dönemine göre %98’lik güçlü bir artışla 3 milyar TL net kar açıkladı. Karşılaştırma yapmak için herhangi bir tahmin bulunmuyor. Net karda yıllık bazda yaşanan güçlü büyüme satış büyümesinin güçlü olması, FAVÖK marjının hafif iyileşmesi ve borçluluğun azalmaya devam etmesinin sonucu finansal giderlerdeki azalıştan kaynaklandı. Yorum: Net aktif değerinin %90’ınından fazlasını oluşturan halka açık iştiraklerinin sonuçlarını daha önce açıklamış olması nedeniyle sonuçların önemli bir sürpriz yaratmayacağını düşünüyoruz. Halka açık olmayan portföyde net aktif değerin %7’sini oluşturan Çelik Motor ve Anadolu Motor’un da güçlü büyüme ve operasyonel kar marjlarında iyileşme göstermiş olmasını olumlu karşılıyoruz. Genel olarak sonuçların hisse fiyatı üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Hisse cari net aktif değerine göre son 2 yıllık ortalama iskontosu olan yaklaşık %30’un üzerinde %36 iskonto (ASUZU ve ADEL’in yüksek çarpanları düzeltilerek) ile işlem görüyor. Takip listemizde olmayan hisse için hedef değerimiz bulunmazken, net aktif değerinin %90’dan fazlasını oluşturan 3 ana iştiraki AEFES, CCOLA ve MGROS için görece yüksek getiri potansiyelleri ile AL tavsiyemiz bulunduğunu hatırlatırız. Anadolu Holding’in konsolide gelirleri başta gıda perakende ve otomotiv segmentleri olmak üzere tüm segmentlerin güçlü büyümesi sayesinde yıllık bazda %78 artış göstererek 77,4 milyar TL’ye yükseldi. Konsolide FAVÖK tüm segmentlerin güçlü katkısı ile yıllık bazda %81 büyüme göstererek 12,1 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı maliyet baskılarına rağmen geçen senenin 20 baz puan üzerinde %15,6 olarak gerçekleşti. Gıda perakende segmentindeki marj baskısı bira, meşrubat ve otomotiv segmentlerinde iyileşen marjlar sayesinde telafi edildi. Yurt dışı operasyonlar yılın ilk yarısında satışların ve FAVÖK’ün sırasıyla %33 ve %45’ini oluşturdu. Güçlü operasyonel karlılık ve işletme sermayesindeki iyileşme sayesinde, Holding’in konsolide net borcu çeyreklik bazda iyileşerek 2Ç23 sonu itibariyle 17 milyar TL seviyesine geriledi (2Ç22 sonu : 19,9 milyar TL, 1Ç23 sonu: 21,1 milyar TL). Net borç / FAVÖK rasyosu hem çeyreklik hem de yıllık bazda iyileşmeye devam ederek 0,5x’e geriledi (2Ç22: 1,2x, 1Ç23: 0,8x). Holding’in solo net borç pozisyonu 2Ç23 sonu itibari ile 2,3 milyar TL seviyesinde bulunuyor (2Ç22: 2,4 milyar TL, 1Ç23: 2,7 milyar TL).

 

● Galata Wind,

 

                2Ç23’te geçen yılın aynı dönemine göre %35 azalışla 221 milyon TL kar açıkladı. Net kar piyasa beklentisi 185 milyon TL’nin %19 üzerinde gerçekleşti. Operasyonel taraftaki karlılık beklentilerin altında olmasına rağmen operasyonel olmayan gelirler ve 18 milyon TL tutarında ertelenmiş vergi geliri net karın beklenenden iyi gelmesinin ana faktörleri oldu. Şirketin satışları yıllık bazda sınırlı %11 büyüme göstererek 254 milyon TL’ye ulaşırken piyasa beklentisi 261 milyon TL’ye paralel gerçekleşti. Hacimlerde yaşanan yaklaşık %10’luk daralma satış büyümesinin sınırlı kalmasına neden oldu. FAVÖK yıllık bazda %4 daralarak 185 milyon TL’ye gerilerken, piyasa beklentisinin (205 milyon TL) %10 aşağısında gerçekleşti. FAVÖK marjı, maliyet baskıları ve zayıf hacimler nedeniyle yıllık bazda 1130bps daralarak %72,9 oldu. Kapasite artış yatırım harcamalarındaki ciddi yükselişe rağmen, operasyonel karlılık ve işletme sermayesindeki iyileşme sayesinde serbest nakit akışı yıllık bazda %45 artışla 117 milyon TL olarak gerçekleşti. Güçlü serbest nakit akışına rağmen, net nakit pozisyonu 275 milyon TL temettü ödemesinin ve yaklaşık 150mn TL’lik yatırım harcamalarının etkisiyle 31 milyon TL’ye geriledi (1Ç23: 393 milyon TL, 2Ç22: -247 milyon TL). Yatırım harcamalarının etkisi ile döviz açık pozisyonu yükselmeye devam ederek 424 milyon TL’ye ulaştı (1Ç23: 114 milyon TL, 2Ç23: -100 milyon TL). Özetle hissenin sonuçlara önemli bir tepki vermesini beklemiyoruz.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

              TCMB verilerine göre, 4 Ağustos haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 170,4 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduattaki azalış 0,8 milyar TL civarında kalıyor. Aynı hafta kur korumalı mevduat (KKM) 150 milyar TL artarak 3,3 trilyon TL'ye (122 milyar ABD Doları) yükseldi. 4 Ağustos haftasında TL krediler %0,8 büyürken, YP krediler (ABD doları bazında) yaklaşık %0,3 küçüldü. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı 155 baz puan azalarak %27,8'e geriledi. Öte yandan, ortalama faiz oranları haftalık bazda TP ticari kredilerde 650 baz puan artarak %30,8'e, ihtiyaç kredilerinde 130 baz puan artarak %47,7'ye ve konut kredilerinde 110 baz puan artarak %35,1'e yükseldi. Böylece, Eylül 2022'den bu yana ilk kez ortalama ticari kredi faizi ortalama 1 ay vadeli mevduat faizinin üzerine çıkmış oldu.

 

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X