Günlük Bülten 12 Aralık 2023

Resim

 

Piyasalarda bugün ABD kasım ayı enflasyon verisi takip edilecek

 

● TÜFE’nin aylık bazda yatay kalması, yıllık bazda %3,1 artması bekleniyor

 

● Yurt içinde cari denge ekimde 186 milyon $ fazla verdi

 

● Sanayi üretimi kasımda (m.a.) aylık bazda %0,4 azaldı ABD’de hisse senedi piyasaları, bugün açıklanacak TÜFE verisi öncesi yükselişini sürdürdü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri dün günü %0,4 ve %0,2 getirilerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi piyasalarında karışık bir görünüm hakimdi; endeksler günü -%0,2 ilâ +%0,5 değişimlerle sonlandırdı. Asya hisse senedi piyasalarında ise bu sabah alıcılı seyir görülüyor. ABD tahvil piyasasında 2 yıllık tahvil getirisi hafif düşüşle %4,71, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,23 oldu. Böylece 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -50bps’ten -47bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 artışla 104,1 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, günü %0,3 artışla 76,0$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı ise %1,1 düşüşle günü 1982$/ons’tan bitirdi; son üç haftanın en düşük seviyesi.

 

● ABD’de New York Fed’in kasım ayı Tüketici Beklenti Anketi sonuçlarına göre; medyan enflasyon beklentileri bir yıl sonrası için %3,4 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, üç ve beş yıl sonrası için sırasıyla %3,0 ve %2,7 ile değişmedi. Japonya’da üretici fiyat enflasyonu kasımda aylık bazda %0,2 ile beklentilere paralel artarken, yıllık bazda artış %0,9’dan %0,2’ye geriledi. İhracat üretici fiyat endeksi JPY bazında yıllık %0,9 artarken, ithalat ÜFE yıllık %9,7 geriledi. İngiltere’de emlak portalı Rightmove'un verilerine göre, aralık ayında satıcıların konutları için talep ettikleri fiyatlar aylık bazda %1,9'luk düşüş gösterdi. Fiyatların genellikle Noel öncesinde düştüğü, ancak bu ayki düşüşün 20 yıllık ortalamadan daha sert olduğu belirtiliyor.

 

● Yurt dışında bugün ABD ve Brezilya’da kasım tüketici enflasyonu, Almanya’da ZEW beklenti endeksi verileri açıklanacak. ABD’de tüketici fiyat endeksi ekimde aylık bazda yatay kalırken, yıllık artış özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle %3,7’den %3,2’ye gerilemişti. Kasımda TÜFE’nin aylık bazda yatay kalması, yıllık artışın %3,1’e gerilemesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde cari denge eylül ayının ardından ekimde de mevsimsel etkilerle 186 milyon $ fazla verdi; ancak cari fazla tahminlerin bir miktar altında kaldı. Böylelikle, cari açık yılın ilk 10 ayında birikimli olarak 40,7 milyar $’a, 12 aylık birikimli olarak ise 51,7 milyar $’dan 50,7 milyar $’a geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış cari açık ise bir önceki aya göre belirgin yükseldi. Hizmet dengesi ekim ayında 6,0 milyar $ fazla verirken, 12 aylık birikimli fazla sınırlı azalışla 51,7 milyar $ oldu. Finansman tarafında kasımda 2,8 milyar $’lık sermaye girişi ve net hata noksan kaleminden 2,7 milyar $ çıkış gerçekleşti. Rezervler ise 247 milyon $ arttı.

 

● Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) üst üste dört aydır daralıyor. SÜE ekimde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %0,4 gerilerken, yıllık artış %3,8 oldu. Böylelikle son 4 aydaki birikimli azalış %1,7’ye ulaştı. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık artış oranı ise %1,1 ile daha düşük seviyede. Ana sanayi gruplarına göre ekim ayında SÜE’deki aylık azalış dayanıksız tüketim ve sermaye mallarından kaynaklanırken, dayanıklı tüketim mallarında artış ekim ayında da kuvvetli gerçekleşti.

 

● İşsizlik oranında azalış devam etti; mevsimsellikten arındırılmış olarak ekimde %8,5 ile son 11 yılın en düşük seviyesine indi. İşgücü aylık bazda 83 bin artarken, istihdamdaki aylık artışın 246 bin (%0,8) ile daha yüksek gerçekleşmesi neticesinde işsiz sayısı da 163 bin düşüş gösterdi. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı %21,8’den %21,3’e geriledi.

 

● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 28,1 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %30,60 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST haftaya sert düşüşle başladı ve dolar bazlı BIST-100 endeksi önceki geri çekilmelerde destek bulduğu 265 seviyesine yeniden geriledi. Dünkü eğilim genele yayılan satışlar şeklindeydi ve BIST100’e dahil sadece yedi hisse senedi günü çok sınırlı artıda ya da yatay seviyede tamamladı. Dünkü satıcılı seyrin ardından BIST100’ün YBG dolar bazında kaybı %10’a yaklaşırken, banka hisseleri YBG %10 dolar bazlı kazançla olumlu ayrışmasını sürdürüyor. Dünkü satıcılı seyrin ardından bugün BIST’de sınırlı toparlanma bekliyoruz. Endeks orta vadede ise baskı altında kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

● Teknik Yorum:

 

              BIST100 dün günün genelinde satıcılı seyirdeydi. Kapanış 7728 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te geçtiğimiz haftada da test edilen 7750 destek bölgesi altına sarkma yaşanıyor. Bu bölge altında 7681 yakın destek, 7500-7300 bandı ise bir önceki dip bölgesi olarak nispeten güçlü gördüğümüz destek-tepki bölgesi olarak dikkate alınabilir. Endekste kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 7980 seviyesi üzerinde kapanış gerektiğini belirtebiliriz. Bununla birlikte yükseliş yönlü hareketin güç kazanabilmesi için ise 8097-8150 bandının aşılması gerekiyor.

 

Ekonomik Araştırmalar

 

  • Japonya Merkez Bankası (BoJ) ‘nın 19 Aralık’ta sona erecek faiz toplantısının sonuçlanmasından önce bazı kaynaklar, negatif faiz uygulamasının devam ettirileceğine ilişkin öngörüler paylaştı.

 

  • Türkiye Ekim Sanayi Üretimi aylık -%0,4 düşerken; yıllık bazda ise %1,1’lik artışla önceki aya göre hız kesti. (Öncekiler: -%0,1, %4).

 

  • Türkiye Ekim İşsizlik Oranı %9’dan %8,5’e gerileyerek 11 yılın en düşük seviyesinde açıklandı.

 

  • Ekim ayında Cari İşlemler Dengesi dış ticaret açığının geçen yılın altında olmasının etkisiyle 186 milyon USD ile “sınırlı” seviyede fazla verdi. (Beklenti: 51 milyon USD; önceki: 1,91 milyar USD). TCMB tarafından yayımlanan Ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 5,07 milyon USD fazla verirken; ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4,86 milyon USD seviyesinde gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6,03 milyon USD olurken; alt kalemlere bakıldığında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4,75 milyon USD oldu. Ekim ayında net hata noksan kaleminden ise 2,7 milyar USD çıkış olurken; Ocak-Ekim arası dönemde toplam 8,09 milyar USD çıkış yaşanmış oldu. Resmi Rezervlerde net 247 milyon USD ile hafif bir artış görüldü. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 638 milyon USD olarak kaydedilirken; portföy yatırımları 689 milyon USD geriledi. Sezonsallık etkisi ile Kasım ve Aralık aylarında kaydedilen cari açık verisinin yüksek olması ve Temmuz’da yaşanan kur şokunun etkisinin azalması nedeniyle 2024 ve 2026 yıllarına ait OVP hedefi olan 42 buçuk milyar USD açık hedefinin gerçekleşme olasılığının risk altında görülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise dün açıklanan cari denge, sanayi üretimi ve işsizlik rakamlarını değerlendirerek, uygulanmakta olan politikaların olumlu yansımalarının görüldüğüne dikkat çekerek işsizlik oranındaki düşüşün sürdürülebilir büyümeye işaret ettiğini vurguladı.

 

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği 5 yıl vadeli 6 ayda bir %15,54 sabit kupon ödemeli devlet tahvili ile 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı öncesi piyasa yapıcılar ile kamudan toplam 14,5 milyar TL borçlanırken; ROT satışlar dahil 28,2 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz %30,60; 7 yıl vadeli tahvilde dönemsel faiz %20,62 seviyelerinde gerçekleşti.

 

Piyasalar

 

  • Tepki alışı bekleniyor ABD Tüketici enflasyonu verisi öncesi küresel piyasalara iyimser bir hava hakim. S&P 500 hisselerinin dörtte üçü günü yükselişle kapattı. Ancak tüm gemileri yüzdüren bir alım dalgası söz konusu değil. META, Nvidia, Tesla, Google, Apple gibi dev teknoloji şirketleri kar satışları ile geriliyor. Piyasa beklentisi Kasım ayı manşet enflasyonunun petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle %0.0 gelmesi. Enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek enflasyonunun ise geçen aya göre biraz yükselerek %0,3 geleceği tahmin ediliyor.

 

  • Öncü göstergeler enflasyonda aşağı yönlü riskin yukarı yönlü riskten daha fazla olduğunu gösteriyor. Ancak piyasaların geçtiğimiz aylarda olduğu gibi sert pozitif tepki vermesini beklemiyoruz. Hisse ve tahvil piyasaları olumlu gelişmeleri büyük ölçüde fiyatlamış durumda. Borsa İstanbul dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor. Kritik 7.850 seviyesinde tutunamayan endeks sert kayıpla 7.700 desteğinin hemen üzerinde kapattı. Genele yaygın olan satış dalgasında, büyümeye duyarlı beyaz eşya, gayrimenkul yatırım ortaklığı, petrokimya hisseleri daha çok değer kaybediyor.

 

  • Sert satışla dolar bazında 200 günlük ortalamasının hemen üzerinde kapanan Borsa İstanbul’da bir tepki alışı bekliyoruz. Seçim sonrası Borsa İstanbul bu seviyelerin altına hiç inmedi. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 7.700 ve 7.770. Üçüncü çeyrek karı beklentileri yenen Mavi’nin pozitif tepki vermesini bekleriz.

 

Şirket Haberleri

 

● Mavi,

 

                 3Ç23 Finansal Sonuçları: Güçlü operasyonel marjlar sayesinde beklentileri aştı: Mavi 3Ç23'de 1,02 milyar TL net kar açıkladı. Yıllık bazda %128 artış gösteren net kar, beklentilerin çok üzerinde gelen operasyonel marjlar nedeniyle piyasa beklentisinin %25 üzerinde gerçekleşti. Satışlar beklentilere paralel gerçekleşirken, FAVÖK piyasa beklentisinin %23 üzerinde yer aldı. FAVÖK marjı %23,4’lük piyasa beklentisinin 520 baz puan üzerinde %28,6 olarak gerçekleşti. Sonuçların ardından şirket 2023 öngörülerini ikinci kez yukarı yönlü güncelledi. Şirket, 2023 yılında %80 olan satış büyümesi öngörüsünü en az %85’e, %19 olan TFRS 16 öncesi FAVÖK marjı öngörüsünü %20’ye ve %22,5 olan TFRS 16 sonrası FAVÖK marjı öngörüsünü %23,5’e yükseltti. Yönetimin öngörüleri 2023 yılı marjının tüm zamanların en yüksek marjı olacağına işaret ediyor. Satış büyüme revizyonu büyük ölçüde piyasa tarafından beklenirken, marj öngörülerindeki değişikliğin piyasa için sürpriz olacağını düşünüyoruz. Yönetim ayrıca Türkiye perakende gelirlerinin kasım ayında %104, aralık ayının ilk 10 gününde %125 arttığını, Türkiye online satışlarının aynı dönemlerde sırasıyla %102 ve %109 artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Bu gerçekleşmeler 4. çeyrekte de güçlü büyüme momentumunun devam ettiğine işaret ediyor. Yorum: 2023 öngörülerinin yukarı yönlü revizyonu ve net karın güçlü operasyonel karlılık nedeniyle beklentileri aşması nedeniyle piyasanın sonuçlara güçlü olumlu tepki vereceğini düşünüyoruz. Hedef değerimizi 202TL’ye yükseltiyor, Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz: Sonuçların ardından tahminlerimizi güncellerken hedef değerimizi %14 artırarak 177TL’den 202TL’ye yükseltiyoruz. Satış büyüme beklentimiz %87’den %93’e, TFRS 16 öncesi FAVÖK beklentimiz %19,5’den %20,8’e çıkarıyoruz. Hedef fiyatımıza %83 getiri potansiyeli sunan hisse için Endeks Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz. Mavi, 5x 2024T F/K ve 4x 2024T FD/FAVÖK ile (UFRS-16 öncesi ve kredi kartı komisyon giderleri ve ithalat giderleri ile FAVÖK düzeltilmiş) ile uluslararası benzerlerine %50’nin üzerinde iskontolu işlem görüyor. Güçlü büyüme, dayanıklı marjlar ve yüksek nakit akışı göz önüne alındığında mevcut fiyat seviyelerinin alım fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Hisseyi en çok önerilenler listemizde tutmaya devam ediyoruz. Güçlü talep dinamikleri büyümeyi desteklemeye devam ediyor: Net satışlar 3Ç23’de güçlü hacim büyümesi ve fiyat artışları sayesinde yıllık bazda %80 artış göstererek 5,77 milyar TL’ye yükseldi. Türkiye satışları yıllık bazda oldukça güçlü %86 artış ile 3Ç23’de 5,03 milyar TL’ye ulaştı. 9A23’te hacimler %16 artarken, sepet büyümesi %73 olarak gerçekleşti. Uluslararası satışlar aynı dönemde sınırlı %48 büyüme ile 742 milyon TL’ye yükselirken, kur etkisinden arındırılmış olarak %7 büyüme gösterdi. Online 3Ç23’te yıllık bazda %119 büyüme gösterdi. Online’ın toplam satışlardaki payı 9A23’te %10,7 olarak gerçekleşti. Etkileyici marjlar: FAVÖK (TFRS 16 sonrası) yıllık bazda %120 büyüme göstererek 3Ç23’de 1,65 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı 3Ç23’de yıllık bazda 520 baz puan iyileşerek %28,6 olarak gerçekleşti. Brüt marjlarda yaşanan 430 baz puanlık iyileşme ve operasyonel gider marjındaki 130 baz puanlık iyileşme marj iyileşmesinin ana nedenleri olarak öne çıktı. Değerlememiz açısından daha önemli olan kiralama giderleri ve işletme sermayesi finansman giderleri düşülmüş düzeltilmiş FAVÖK marjı 500 baz puan iyileşerek %22 olarak gerçekleşti. Güçlenen nakit pozisyonu: şirketin serbest nakit akışı yıllık bazda sınırlı %16 artarak 777 milyon TL’ye yükseldi. Maliyetleri yönetmek için erken ödemeler nedeniyle ticari borç gün sayısının düşmesi nedeniyle zayıflayan işletme sermayesine rağmen, güçlü operasyonel karlılık sayesinde serbest nakit akışı görece güçlü gerçekleşti. Şirketin net nakit pozisyonu çeyreklik bazda iyileşmeye devam ederek 2,2 milyar TL’ye yükseldi (2Ç23: 1,9 milyar TL). Net nakit pozisyonu piyasa değerinin %10’una denk geliyor. Mavi 3Ç23 itibari ile 1 milyar TL döviz uzun pozisyonuna sahip.

 

● Bloomberg'e göre Pegasus,

 

           Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 1350 TL) yeni bir uçak sipariş planı üzerinde çalışıyor. Yeni uçakların 2029’dan sonra teslim alınması planlanıyor. Pegasus 2024’te 6 yeni rotaya uçmayı planlamaktadır. Şirket 2026’de Sabiha Gökçen’de ikinci bir terminal açılmasını bekliyor.

 

● Otomotiv Sektör Notu,

 

           Toplam araç ihracatı yıllık %3 daraldı. Kasım ayında binek araç ihracat satış hacmi yıllık %1, hafif ticari araç ihracat satış hacmi yıllık %9 daraldı. Kasım 2023’de hafif araç ihracat satış hacmi yıllık %4 daraldı. Kasım 2023’de hafif araç üretimi yıllık %4 arttı. Binek araç üretimi yıllık %15 artarken, hafif ticari araç üretimi yıllık %17 daraldı. Tofaş ihracat satış hacmi Kasım 2023’de yıllık %61 daralarak 6 bin adet oldu. 2015-2022 döneminde Tofaş’ın yıllık ihracat satış hacminin %93’ü yılın ilk 11 ayında yapılmıştır. Söz konusu eğilimin 2023’de de devam edeceğini varsayarsak, 2023 yılında Tofaş’ın yıllık ihracat hacim eğiliminin 60 bin adet araca işaret ettiğini hesaplamaktayız. Söz konusu 60 bin adet araç ise şirket öngörüleri olan 60-70 bin adede paraleldir. Bir önceki ay eğilim 60 bin adet seviyesindeydi. Ford Otosan ihracat satış hacmi Kasım 2023’de yıllık %25 artarak 28 bin adet oldu. 2015-2022 döneminde Ford’un yıllık ihracat satış hacminin %90’ı yılın ilk 11 ayında yapılmıştır. Söz konusu eğilimin 2023’de de devam edeceğini varsayarsak, 2023 yılında Ford’un yıllık ihracat hacim eğiliminin 314 bin adet araca işaret ettiğini hesaplamaktayız. Söz konusu 314 bin adet araç ise şirket öngörüleri olan 335-345 bin adedin oldukça altındadır.

 

● Kocaer,

     

              Geçtiğimiz hafta Avrupa ve Amerika'dan 22,4mn USD tutarında yeni çelik profil siparişi aldı. Yeni siparişler ağırlıklı olarak katma değeri yüksek enerji sektörü profillerinden oluşmaktadır.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X