GÜNLÜK BÜLTEN - 12.01.2023

Resim

Piyasalarda bugün ABD enflasyon verisi takip edilecek

● Aralık ayında yıllık enflasyonun %7,1’den %6,5’e gerilemesi bekleniyor

● Yurt içinde cari denge kasımda 3,67 milyar $ açık verdi

● Yurt içinde bugün perakende satış ve ciro endeksi verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasalarında, bugün açıklanacak Tüfe verisi öncesinde piyasaların öncül gösterge olarak takip ettiği Cleveland Fed’in aralık ayı anlık Tüfe enflasyonunu %6,6 olarak ölçümlemesinin ardından (kasım Tüfe yıllık: %7,1) risk iştahında toparlanma devam etti. S&P500 ile Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,3 ve %1,8 yükselişle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de pozitif hava hakimdi. Endekslerdeki günlük kazançlar %0,2 ilâ %1,2 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında Tüfe verisi öncesinde eğilim alış yönünde şekillendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,22’ye, 10 yıllıklar %3,54’e geriledi. Dolar endeksi günü yatay seyrine devam ederek 103,2 seviyesinde tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, ABD’de haftalık petrol stoklarının beklentilerin aksine artması ve benzin stoklarının da benzer seyretmesine rağmen Batı Afrika satış verilerindeki güçlü seyirle günü %3,2 artışla 82,7$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı yıl başından beri gösterdiği yükseliş trendine ara vererek yatay satıcılı bir seyir izledi ve günü 1.876$/ons’tan tamamladı.

● Çin’de tüketici enflasyonu artarken, üretici fiyat enflasyonu ise düşüş eğilimini sürdürdü. TÜFE aralıkta yıllık %1,8 ile beklentilere paralel artarken, gıda ve enerji hariç ise artış %0,7 oldu. Üretici fiyat enflasyonu ise %0,7 düşüş gösterdi.. ABD’de konut kredisi başvuruları 6 Ocak haftasında %1,2 ile hafif yükseldi; bir önceki hafta %10,3 ile sert düşmüştü, 30 yıllık konut kredisi faiz oranı ise 16 baz puan azalarak %6,58'den %6,42'ye gerilemekle birlikte, bir önceki yılın aynı döneminin 290 baz puan üzerinde.

● Yurt dışında bugün ABD’de enflasyon verisi yakından takip edilecek. ABD’de kasımda yıllık enflasyon %7,1 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmiş idi. Enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyonu aşağı çekerken, gıda fiyatları ve barınma kalemi %0,6 artmıştı. Enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesi bekleniyor. Aralık ayı için beklenti enflasyonun aylık bazda %0,1 azalacağı ve yıllık bazda ise artışın %6,5’e gerileyeceği yönünde. ABD’de bugün ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

● Yurt içinde cari denge kasım ayında 3,7 milyar $ açık verdi. Böylece yılın ilk 11 ayında birikimli açık 41,8 milyar $’a, 12 aylık birikimli açık ise 45,0 milyar $’a ulaştı. Dış açıktaki artışa karşın, hizmet gelirlerindeki olumlu performans cari açığı sınırlamaya devam ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre ise kasımda cari açıkta bir miktar iyileşme gerçekleşti. Bu dönemde $/€ paritesindeki artış ihracat gelirlerine olumlu yansırken, enerji ithalatındaki yavaşlama ithalatta sınırlı bir geri çekilmeye neden oldu. Hizmetler dengesinin cari dengeye olumlu katkısı kasım ayında mevsimsel etkilerle önceki aylara kıyasla geriledi. Kasım ayında hizmet kaleminde nette 3,7 milyar $ giriş oldu. Seyahat gelirleri kasımda 3,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, yılın ilk 11 ayında da 39,9 milyar $’a ulaştı. Yurt içinde bugün perakende satış ve ciro endeksi verileri açıklanacak.

● Hazine, 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2033 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Citi, Goldman Sachs ve Standard Chartered Bank’a yetki verdiğini açıkladı. Bloomberg haberine göre ihraç tutarı 2,75 milyar $, getiri oranı %9,75 oldu. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,78 seviyelerinde. Tahvil piyasasında getiriler günü yükselişle tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST’de sert aşağı yönlü hareket devam ediyor. Dün seans açılışında 5000 seviyesinin üzerinde kalmayı deneyen BIST-100 endeksi özellikle banka, oto ve teknoloji hisselerine gelen satışlarla günü %5 kayıpla tamamladı. Bu satışların ardından BIST-100’de yılbaşından bu yana kayıp %14’e ulaştı, bankacılık sektörü ise %20 düştü. Zirve seviyesine göre kayıplar ise bazı bankalarda %25’i aşıyor. Bu sert düşüşün ardından piyasada yukarı yönlü bir tepki beklenebilir. Dün, para piyasası ve kısa vadeli borçlanma fonlarının pay senedi repo piyasasında taraf oldukları ters repo sözleşmelerinin kapatılması için verilen sürenin Ocak sonundan Nisan sonuna alınması piyasaya olumlu yansıyabilir.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki sınırlı yükselişle test ettiği 5100 seviyesinden satışa döndü. Kapanış 4729 seviyesinde gerçekleşti. Endekste satış baskısı devam ediyor. Kısa periyotta olumlu teknik görünüme geri dönüş ve yukarı hareketin yeniden güç kazanabilmesi için saatlik periyotta takip ettiğimiz 5300-5100 direnci üzerinde kapanış gerektiğini belirtiyoruz. Bu durumda ancak kısa vadeli ortalamalar üzerine geri dönüş sağlanmış olacak ve yukarı hareket bir miktar güç kazanabilecektir. Geri çekilmenin devamıyla BIST’te 50 günlük ortalama bölgesi olan 4930 seviyesi altına da inilmiş durumda. Dolayısıyla zayıflama belirgin. Endekste 4650-4500 belirgin yakın destek konumunda. 

Şirket Haberleri

Bankacılık Sektörü:

BDDK verilerine göre 6 Ocak haftasında bankalardaki döviz mevduatı önceki haftalardaki azalış eğilimin aksine 3,0 milyar dolar artarak 221,7 milyar dolar oldu. Hatırlanacağı üzere 2022’nin son iki ayında döviz mevduatındaki gerileme 29 milyar doları bulmuştu. Aynı haftada, TL mevduat, ağırlıklı olarak kurumsal tarafta olmak üzere 67 milyar TL azaldı. 6 Ocak haftasında haftalık bazda YP krediler sabit kalırken, TL krediler %0,5 büyüdü.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X