Günlük Bülten 13 Şubat 2024

Resim

 

Yurt içinde ödemeler dengesi, ABD’de enflasyon verileri takip edilecek

 

● Yurt içinde ayrıca perakende satış hacim ve ciro endeksleri yayınlanacak

 

● İşsizlik oranı aralıkta (m.a.) %8,8’e geriledi

 

● ABD’de TÜFE’nin aylık %0,2, yıllık %2,9 artması bekleniyor ABD hisse senedi piyasalarında, bugünkü TÜFE verisi öncesinde alıcılı bir başlangıcın ardından Fed PPK üyesi Bowman ve Richmond Fed Başkanı Barkin’in enflasyonda istenilen yolda olunsa da hedefe varılmadığına ilişkin söylemleri satışları destekledi. Barkin’in firmaların son yıllarda kazandığı fiyat artırarak ciro ve karlılık büyütme alışkanlığından vazgeçmesinin zaman alacağını söylemesi ise enflasyondaki düşüş eğiliminin piyasaların beklentilerinden daha yavaş kalması riskini ortaya koydu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,3 kayıplarla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ECB’nin PPK üyelerinden Centeno (Portekiz) ve Panetta’nın (İtalya) faiz indiriminin zamanlamasına yönelik açıklamaların ardından günü pozitif seyirle genel olarak %0,01 ilâ %1,0 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında, bugün açıklanacak ocak TÜFE verisi öncesinde sınırlı hareketler görüldü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,47’ye gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi %4,18’de yatay seyretti. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -30bps’ten -29bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -120bps’ten -121bps’e geldi. Dolar endeksi günlük %0,1 artışla 104,2 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı şubat başından sonra ilk kez gerileyerek günü %0,2 kayıpla 82,0$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı, ABD TÜFE verisi öncesinde %0,2 düşüşle günü 2020$/ons seviyesinde bitirdi.

 

● ABD’de New York Fed Ocak ayı Tüketici Beklenti Anketi'ne göre, enflasyon beklentileri kısa ve uzun vadede değişmezken, orta vadede hafif geriledi. İşgücü piyasası beklentileri karışık seyretti. 1 ve 5 yıl sonrası için medyan enflasyon beklentileri sırasıyla %3,0 ve %2,5’te sabit kaldı. 3 yıl sonrası için beklentiler ise %2,6'dan %2,4'e geriledi. Medyan konut fiyatı artış beklentisi art arda dördüncü ayda da değişmeyerek %3,0 seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki 12 ay içinde işini kaybetme olasılığına ilişkin ortalama beklenti 1,6 puan azalarak %11,8'e, önümüzdeki 12 ay içinde kendi isteğiyle işten ayrılma olasılığı da %20,4'ten %17,7'ye geriledi. Her iki değer de serinin 12 aylık ortalamalarının altında.

 

● Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi ocakta aylık bazda artış yönündeki beklentilerin (%0,1) aksine yatay seyretti. Yıllık bazda ise %0,2 arttı. Yurt dışında piyasalar bugün ABD tüketici enflasyonu verisini takip edecek. ABD’de TÜFE aralıkta aylık bazda %0,3 artarken, yıllık artış %3,1’den %3,4’e yükselmişti. TÜFE’nin ocakta aylık %0,2 artması ve yıllık artışın %2,9’a gerilemesi bekleniyor. Ayrıca bugün Almanya’da ZEW beklenti endeksi açıklanacak.

 

● Yurt içinde işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak aralıkta %8,8’e geriledi. İstihdam artışının aylık bazda 399 bin ile işgücü artışının (387 bin) üzerinde gerçekleşmesi neticesinde işsiz sayısı da 12 bin azaldı. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı ise son iki aydır yükselişte; kasımda %22,6 iken aralıkta %24,7 ile Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. İnşaat maliyet endeksi, aralıkta aylık %1,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,31 arttı.

 

● Yurt içinde bugün aralık ayı ödemeler dengesi ile perakende satış hacim ve ciro endeksi verileri açıklanacak. Cari denge kasımda 2,7 milyar $ açık vermişti. Aralık ayında ihracat yıllık %0,4 artışla 23 milyar $, ithalat ise %11 düşüşle 29,0 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Böylece dış denge 6,0 milyar $ açık verdi. Hizmet dengesinin aralık ayında da mevsimsel etkilerle daha düşük seviyelerde fazla vermesini bekliyoruz. Bu veriler ışığında cari dengenin aralık ayında 3,4 milyar $ açık vereceğini ve yılın tamamında açığın 47 milyar $ civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

 

● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 24,8 milyar TL borçlandı. 14 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %42,52, 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde %26,56 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri düzenleyecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 endeksi yeni haftaya %1,4 yükselişle başlarken, dünkü yükselişe sektör bazında en önemli katkı geçtiğimiz günlerde nispeten sakin kalan banka, rafineri ve telekom hisselerinden geldi. Teknoloji ve bilişim hisselerindeki alımlar dün de devam etti. Haftanın ilk günü ayrıca CDS primi diğer GOÜ’den olumlu ayrıştı. Türkiye 5 yıl vadeli CDS’in önceki hafta ortalamasına göre 20 baz puan düşerek 304’e gerilemesi risk iştahını destekler mahiyetteydi. MSCI-Küresel Standart endeksine beklentiler paralelinde Coca Cola eklenirken, Hektaş ve Koza Altın ise çıkarıldı. Dünkü yükselişin ardından dolar bazlı endeksin 300 baz puanın eşiğine dayanması yatırımcı tarafında temkinli eğilimlere neden olabilir. Endeksteki ılımlı yükseliş eğiliminin korunmasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

           BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay seyretti. Kapanış 9175 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı yönlü eğilim korunuyor. Haftanın zirvesindeki Cuma kapanışının ardından günün zirvesindeki kapanış olumlu teknik görünümü ve yukarı yönlü hareketi destekliyor. Dolar bazlı grafiklerde yatay kanal bölgesi üst sınırı da olan 9500-10.000 bandına yönelik hareketin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 9350 ara direnç bölgesi. Kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 9030-8900 bandı üzerindeki hareket yükseliş yönlü beklentinin güçlü kaldığına yönelik işaret olarak değerlendirilebilir.

 

 

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X