GÜNLÜK BÜLTEN - 13.04.2022

Resim

Küresel enflasyon verileri, yüksek seyretmeye devam ediyor

● Ekonomik aktiviteye yönelik veriler ise daha karışık seyrediyor

● Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş dikkat çekiyor

● Yurt içinde sanayi üretimi Şubat’ta aylık (m.a.) %4,4 büyüdü ABD’de enflasyon yükselişini sürdürdü; yıllık bazda %8,5 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise yıllık %6,5 ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Diğer taraftan ABD Başkanı Biden’ın, benzin fiyatlarını kontrol edebilmek amacıyla yaz aylarında %15 etanol karışımlı benzinin satışına izin vereceği belirtiliyor. Almanya'nın ZEW beklenti endeksi, ekonomik durum yönelik değerlendirmelerin belirgin kötüleştiğini gösterdi. Endeks Nisan ayında -41 ile Mart 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çin’de ise, Mart ayında ihracat, Ukrayna-Rusya krizine rağmen yuan bazında yıllık %12,9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ülkede ithalat ise aynı dönemde %1,7 gerileme gösterdi. Dünya Ticaret Örgütü, 2022 yılı küresel ticaret hacmi tahminini aşağı yönlü revize etti; %4,7’den %3,0’a çekti. 2023 tahmini %3,4. Ancak Ukrayna gelişmelerine bağlı olarak revizyona tabi tutulabileceği belirtildi. Krizin en önemli ekonomik etkisinin emtia fiyatlarında keskin artış olduğu belirtiliyor. Rusya ve Ukrayna’nın dünya ticaretinde ve üretiminde küçük payları olmasına rağmen, gıda, enerji ve gübre gibi temel malların ana tedarikçileri olduğu ve bunların da savaşın tehdidi altında olduğu belirtildi. Küresel piyasalarda dün ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,2 ilâ %0,4 arasında satıcılı seyretmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %2,75 seviyesinde, dolar endeksi 100,3 ile göreli güçlü seyrini sürdürüyor. Brent petrol fiyatları ise, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Ukrayna ile yapılan müzakerelerin çıkmaza girdiğini ve savaşın devam edeceğine yönelik açıklamalarının ardından yükseldi, bu sabah 104,4 $/varil düzeyinde.

● Yurt dışında bugün ABD’de üretici fiyat enflasyonu ve İngiltere’de tüketici fiyat enflasyonu verileri açıklanacak. Yüksek seyreden emtia fiyatları kaynaklı küresel çapta enflasyon artmaya devam ediyor.

● Yurt içinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak sanayi üretimi Ocak’taki aylık %2,3 daralmanın ardından Şubat’ta %4,4 büyüdü. Aylık bazda artış tüm ana sanayi gruplarına yayıldı. Sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırılmış olarak ise yıllık bazda %13,3 arttı.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,59 düzeylerinden başlıyor. Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 9,3 milyar TL borçlandı. 10 ay vadeli Hazine bonosunda ortalama yıllık bileşik faiz %22,63, 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde %25,31 seviyesinde gerçekleşti.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün yurt dışı tarafta FED’den gelen parasal sıkılaşma sinyalleri ve Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalacağı endişeleri önemli rol oynadı. Brent petrol artan endişelerle birlikte aşağı yönlü eğilimini sonlandırırken, hisse senedi piyasalarında da genelde satış eğilimi hakimdi. Dün BİST ise satıcılı açılışın ardından bir miktar toparlanma ile günü %0,6 artışla kapattı. Hisse bazlı işlemlerde bankalarda alım ivmesinin biraz sakinleştiği, buna karşılık havacılık hisselerine gelen alımların endeksi desteklediği görülüyor. Yurt dışı taraf bu sabah itibarıyla hafif toparlanma gösterdi BIST açısından da yarınki TCMB toplantısı büyük önem taşıyor. BIST’in olumlu beklentiler olan bilanço dönemi öncesi alım yönündeki eğilimini koruyacağını düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında yaşanan geri çekilmeyle test ettiği 2420 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 2464 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te sınırlı geri çekilmenin ardından yukarı hareket dün de devam etti. Bir süredir belirttiğimiz gibi saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilimin geçerli olduğunu, son dönemde gördüğümüz artan işlem hacmine de bağlı olarak iyimserliğin korunduğunu da belirtebiliriz. Diğer taraftan kısa periyot destek bölgesi üzerindeki hareketin korunuyor olmasına da bağlı olarak endekste olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Endekste saatlik periyot için 2400- 2360 bandı yakın destek, 2300 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2450 direncinin de aşılmasıyla 2500-2650 bandına yönelik bir hareket de gelişebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 2420-2400-2380- 2365/40 destek, 2470-2500/10-2550-2580-2600/500 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri

● Koç Holding S&P’nin Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesinin ardından şirketin kredi notları ile ilgili uzun vadeli kredi notu "B+" olarak revize edilmiş, kısa vadeli kredi notu "B" ve görünümü negatif olarak koruduğunu açıkladı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X