GÜNLÜK BÜLTEN - 13.07.2023

Resim

 

Piyasalarda ABD TÜFE verisinin olumlu yansımaları gözlendi

 

● Yurt içinde sanayi üretimi (m.a.) aylık bazda %1,1 arttı

 

● ABD’de TÜFE’de yıllık artış %3,0’a geriledi

 

● ABD’de bugün ise üretici fiyat enflasyonu verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, hem manşet hem de çekirdek TÜFE verisinin yıllık bazda piyasa beklentileri ve mayıs ayının altında gelmesinin ardından Fed’in daha güvercin bir para politikası duruşu sergileyeceği yönündeki beklentilerle artış gösterdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,7 ve %1,2 yükselişlerle Nisan 2022’den beri en yüksek seviyelerinden tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ABD makro ekonomik verilerinin etkisiyle günü genel olarak %0,5 ilâ %1,9 kazanımlarla noktaladı. ABD tahvil piyasasında TÜFE verisi sonrasında genel olarak alıcılı seyir izlendi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,75’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,86’ya geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -90bps’ten -89bps’e geldi. Dolar endeksi kasımdan beri en sert (%1,2) günlük düşüşle 100,5 seviyesine geldi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, EIA verisinde ham petrol stoklarında 5,95mn varil artışa rağmen ABD TÜFE verisiyle günü %0,9 artışla 80,1$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı günü mayıs başından beri en sert günlük yükselişle (%1,3) 1957$/ons’tan noktaladı.

 

● ABD’de tüketici enflasyonunda kademeli düşüş eğilimi sürdü; haziranda aylık bazda %0,2 arttı (beklenti: %0,3). Böylece yıllık artış %3,0 ile Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Aylık bazda artışa en yüksek katkı barınma kaleminden geldi; aylık %0,4 arttı. Enerji fiyatları ise mayısta aylık %5,6 düşüşün ardından haziranda %0,6 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık artış %0,1 oldu. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon aylık %0,2 arttı; Ağustos 2021’den bu yana en düşük aylık artış. Çekirdek TÜFE’de yıllık artış ise %5,3’ten %4,8’e geriledi.

 

● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları 7 Temmuz ile biten haftada %0,9 arttı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı ilgili haftada 22 baz puan artışla %7,07’ye yükseldi. Kanada Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak %5,00 seviyesine çekti.

 

● ABD’de bugün haftalık işsizlik maaş başvuruları, haziran üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) verileri açıklanacak. ABD’de ÜFE mayısta aylık bazda %0,3 daralmış, yıllık artış ise %1,1 ile Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. ÜFE’nin haziranda aylık bazda %0,2 artması, yıllık artışın ise %0,4’e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise mayıs sanayi üretimi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış olarak nisanda aylık %1,0 artmıştı. Sanayi üretiminin mayısta aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. Çin'in dış ticaret fazlası mayıs ayındaki 65,8 milyar dolardan Haziran ayında 70,6 milyar dolara yükseldi. İhracat ve ithalat dolar bazında yıllık olarak sırasıyla %12,4 ve %6,8 azalış gösterdi.

 

● Yurt içinde sanayi üretimi (SÜE) mayıs ayında yıllık %11,3, mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda ise %1,1 arttı. Ramazan Bayramının mayıstan nisana kaymasıyla geçtiğimiz ay yıllık büyümede negatif yönde çalışan takvim etkisi bu ay pozitif yönde çalıştı. Söz konusu takvim etkisinden arındırıldığında SÜE mayıs ayında yıllık bazda %0,2 oranında daraldı. Diğer taraftan, nisan-mayıs ayları ortalaması deprem kaynaklı baz etkisiyle ilk çeyrek ortalamasının %1,4 üzerinde olsa da bu dönemde aylık artışların ortalaması sanayi üretimi ana eğiliminin zayıfladığına işaret ediyor. Yurt içinde bugün perakende satış ve ciro endeksleri verileri açıklanacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 26,13 seviyelerinde.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 dün yükselişle güne başladı ve endeks seansın kapanmasına 1 saat kala 6.400 seviyesini geçerek tarihi zirvesini gördü. Ancak kapanışa yakın saatlerde gelen satışlarla endeks günü %0,3 kayıpla tamamladı. Dünkü işlemlerde önceki haftalarda güçlü getiri sağlayan havacılık, enerji ve otomotiv hisselerinin özellikle satışta başı çektiği söz konusu hisselerde günlük kaybın %2’ler civarında olduğunu gözledik. Dün BIST-100’e dahil hisselerin 80’i günü kayıpla tamamlarken, banka, telekom, yapı malzemeleri ve gıda perakendeciliği hisselerindeki olumlu ayrışma endekse katkı sundu. Bilanço dönemi öncesi hisse performanslarındaki ayrışma kâr realizasyonu güdüsü kadar, bilanço beklentilerini de yansıtıyor. Hisselerdeki rotasyonun sürmesini ve endeks bazında BIST-100’ün mevcut seviyeleri korumasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisindeki geri çekilmeyle test ettiği 6287 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 6342 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı eğilim korunuyor. Geri çekilmeler daha önce olduğu gibi halen gün içi ve oldukça sınırlı düzeltme şeklinde. Endekste saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda da yukarı eğilim korunuyor. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. BIST için alt sınırı dün de test edilen 6400-6900 bandını potansiyel direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 6400 üzerinde kapanış durumunda yükseliş hareketi yeniden hızlanabilecek ve bu defa bandın üst sınırına yönelme yaşanabilecektir. BIST100 için 6120- 5950 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Bankacılık Sektörü,

 

            BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduat 7 Temmuz haftasında 0,7 milyar dolar artarak 196,7 milyar dolar oldu. Artış çok büyük ölçüde ticari mevduattan kaynaklandı. Aynı dönemde TL mevduat %1,7 artarak 6,7 trilyon TL oldu. Ayrıca haftalık bazda TL krediler yatay; yabancı para krediler dolar bazında %0,3 düşüş gösterdi. Bankacılık sektöründeki sorunlu kredi hacmi 168,9 milyar TL düzeyinde yataya yakın seyretti.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X