GÜNLÜK BÜLTEN - 16.01.2023

Resim

Yurt içinde merkezi yönetim bütçe dengesi açıklanacak

● Ayrıca özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu yayınlanacak

● Yurt içinde bugün ve yarın Hazine ihaleleri takip edilecek

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,79 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında, TÜFE verisinin ardından Cuma günkü Michigan Üniversitesi tüketici güveni anketi sonuçlarının da piyasa beklentilerinden daha olumlu olması alımları destekledi. Kasım ortasından beri en yüksek haftalık artışın gerçekleştiği S&P500 ile Nasdaq Bileşik endeksleri haftanın son işlem gününü sırasıyla %0,4 ve %0,7 kazançla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde sanayi üretiminin kasımda beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi alımları destekledi. Endekslerdeki günlük yükselişler genel olarak %0,1 ilâ %0,7 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında Jennet Yellen’ın bütçe tavanına ilişkin kongreyi bilgilendirmesinin ardından satışlar hakimdi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,23’e, 10 yıllıklar %3,50’ye yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -70bps’ten - 73bps’e arttı. Dolar endeksi haftayı 102,2 seviyesinde yatay seyirle sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı ABD’de zayıflayan enflasyon ve USD ile Çin’deki açılmanın yaratacağı olumlu etkiyle birlikte haftayı %1,5 artışla 2 Ocak’tan beri en yüksek seviyesi olan 85,3$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı üst üste 4.haftayı da yükselişle kapattı: günlük artış %1,2 1920$/ons.

● ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ocak ayı için açıklanan ilk veriye göre 64,6 ile piyasa beklentilerinin (60,7) ve önceki verinin (59,7) üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda mevcut duruma ilişkin endeks 9,2 puan, beklenti endeksi ise 2,1 puan yükseldi. Enflasyon beklentileri yüksek kalmaya devam etti. Medyan 12 aylık enflasyon beklentileri %4,4'ten %4'e düşerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, beş yıllık beklentiler ise %2,9'dan %3'e sınırlı yükseldi.

● Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi aylık bazda ekimde %1,9 daraldıktan sonra kasımda %1 arttı. İmalat sanayi ve hizmet PMI beklenti endeksinin eşik seviye altında seyri ve zayıf talep, sanayi üretiminin aralık ayında daralma bölgesinde olacağına işaret ediyor.

● Yurt içinde ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi %32,46 seviyesinde gerçekleşti. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %30,44’e, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi %17,18’e, 5 yıl sonrası enflasyon beklentisi ise %8,67’ye geriledi. Yurt içinde bugün aralık bütçe dengesi ve kasım özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verileri takip edilecek. Merkezi yönetim bütçe dengesi kasımda bütçe gelirlerinin harcamalarının üzerinde kalması neticesinde 108,3 milyar TL fazla vermiş ve bunun neticesinde yılın ilk 11 ayında bütçe açığı 20,4 milyar TL’ye gerilemiş idi.

● TCMB, Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranları ile, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının %0 olarak uygulanmasına karar verildiğini duyurdu.

● Hazine bugün 7 yıl vadeli değişken faizli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil, yarın ise 11 ay vadeli hazine bonosu ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenleyecek. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,79 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 10 yıllık getiriler Cuma gününü 49 baz puan yükselişle %10,32’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 geçtiğimiz haftayı %7 kayıpla tamamlarken, telekom, banka ve dayanıklı tüketim şirketleri tarafında satışların daha belirgin olması, buna karşılık demir/çelik ve petrokimya hisselerinde daha dirençli bir eğilim olması dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta özellikle olumlu veri akışı sonrası ABD hisse senedi endeksleri haftayı %3 civarı getiriler ile tamamladı. Yeni haftaya girerken, TCMB’nin bankaların ZK yükümlülüklerini hafifleten adımı banka hisselerinde olumlu karşılık bulabilir. BIST-100 için 5.000 seviyesinde bir denge arayışı olmasını ve hisse değişimleri ile dalgalı seyrin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde 5070 seviyesinin test edilmesi sonrasında sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 4985 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 4600 desteğinden gelişen tepki geçerli durumda. Bununla birlikte hareket halen sınırlı-olağan tepki çerçevesinde değerlendirdiğimiz bölge içerisinde. Endekste kısa periyotta olumlu teknik görünüme geri dönüş ve yukarı hareketin yeniden güç kazanabilmesi için saatlik periyotta takip ettiğimiz 5065-5200 direnci üzerinde kapanış gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu durumda ancak kısa vadeli ortalamalar üzerine geri dönüş sağlanmış olacak ve yukarı hareket bir miktar güç kazanabilecektir. Dolayısıyla 5200-4600 bandı içerisindeki hareket konsolidasyon süreci olarak değerlendirilebilir. Bandından dışına çıkılmasıyla çıkılan yönde daha belirgin bir eğilim görülebilecektir.

Şirket Haberleri Devamı

● Aselsan ;

Uluslararası bir müşterisi ile savunma sistemlerini kapsayan ve toplam bedeli 74,6 milyon dolar tutarında bir yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı. Sözleşme bedelinin 3.çeyrek sonunda şirket tarafından paylaşılan 7,6 milyar USD tutarındaki bakiye siparişlere oranı %1'dir.

 Bankacılık Sektörü:

TCMB, zorunlu karşılık oranını 3 aydan uzun vadeli TL mevduat ve 6 aydan uzun vadeli yurtdışından sağlanacak yabancı para yükümlülüklerin artış tutarı için %0 olarak belirledi. Yabancı para yükümlülüklerde yeni oran stoğa uygulanmayacak. Eski uygulamada zorunlu karşılık oranı TL tarafta 3 aya kadar vadeli mevduat için %8, 6 aya kadar vadeli mevduat için %6, 1 yıla kadar vadeli mevduat için %4,0 ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat için %3 düzeyindeydi. Yabancı para tarafında da 1 yıla kadar vadeli yükümlülükler için oran %21 olarak uygulanıyor. Yeni uygulama ile ZK yükümlülüğü asgari 19,5 milyar TL kadar azalacak. Mevduatın vade yapısındaki değişimlerle miktarın biraz daha artmasını öngörüyoruz. Uygulama bankaları rahatlatıcı yönde olacaktır. Özellikle son iki haftadır döviz mevduatında artış ve KKM’de düşüş eğilimleri dikkate alındığında daha cazip TL mevduat oranları bankaların TL mevduat oranlarını %60 gibi hedef seviyelere çekmelerine yardımcı olabilir. Yabancı para tarafındaki uygulama ise son dönemde bankacılık sektörünün gerileyen borç çevirme oranının artmasına yardımcı olabilir.

Enerji Sektörü:

Hafta sonu basın açıklaması yapan EPDK, geçtiğimiz hafta Perşembe günü yapılan toplantısında, 40 şirket hakkında sabit fiyatlı ikili anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile idari soruşturma açılmasına ve 10.2 milyar TL’lik bir tutarın şirketler tarafından geri ödenmesine karar verdiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca faiziyle birlikte 11 milyar TL’yi aşan bu tutarın AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM TI) ve Aksa Enerji (AKSEN TI), kendilerini olumsuz etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Diğer taraftan Çan Termik (CANTE TI) santrali yaptığı açıklama ile AUF mekanizmasına ilişkin ilk düzenlemede (30 Mart tarihli) ikili anlaşmaların AUF kapsamı dışında bırakıldığını ancak EPDK’nın 30 Eylül tarihinde düzenlemede değişiklikler yaparak geriye doğru uygulamak istediğini ve bu konulara ilişkin şirketin haklarını koruyacaklarını bildirdi. Hatırlatmak gerekirse çeşitli haber yayın organlarında bahsi geçen tutarın 1.2 milyar TL’lik kısmının Çan Termik santraline ait olduğu belirtilmişti. Şirketin açıklamasında tutara ilişkin bir bilgi yer almamakla birlikte basında yer alan tutarın Çan Termik’in piyasa değerinin yaklaşık %3’üne denk geldiğini hesaplıyoruz. Haber hisse üzerinde bu oranda negatif etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Çan Termik’in yaklaşık %77’sine sahip olan Odaş (ODAS TI)’ın da haberden olumsuz etkilenebileceğini düşünüyoruz. Bahsi geçen tutarın Odaş’ın payına denk gelen kısmının Odaş’ın piyasa değerine oranını ise yaklaşık %7 olarak hesaplıyoruz.

Otomotiv Sektörü:

Resmi Gazete’de yayınlanan habere göre motorlu kara taşıtı ithalatı yapan münferit firmalara vergi tahsilini güvence altına almak amacıyla teminat verme zorunluluğu getirildi. Yetkili bayii ve distribütörler söz konusu uygulamanın dışında kalacaktır. Yorum: 2021 ve 2022 yıllarında satılan hafif araçların %56’sı ithal edilmiş araçlardı. Söz konusu düzenleme yetkili olmayan bayii ve distribütörler tarafından ithal edilen araçların azalmasına yol açabilir. Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv için “hafif olumlu” olarak yorumluyoruz. 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X