GÜNLÜK BÜLTEN - 18.03.2022

Resim

Para politikası kararları takip edilmeye devam ediyor

● Yurt içinde TCMB, politika faizini %14 düzeyinde sabit tuttu

● İngiltere Merkez Bankası, 25 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi

● Brent petrol fiyatı, yeniden 109 $/varil düzeylerine yükseldi Hafta boyunca, merkez bankası kararları takip edilmeye devam ediyor. Yurt dışında, İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini 25 baz puan artırarak %0,75’e yükseltti. BOE faiz artırımına Aralık ayında başlamış idi. Enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da artacağı, 2022'nin ikinci çeyreğinde yaklaşık %8'e ve yılın geri kalanında daha da yükselebileceği tahmin ediliyor. Brezilya Merkez Bankası da faiz artırımına devam etti ve beklentilere paralel olarak politika faizini 100 baz puan artırarak %11,75’e yükseltti. Böylece 2021 Mart ayından bu yana ise toplam 975 baz puan artırmış oldu. Japonya Merkez Bankası ise, bugün açıkladığı para politikası kararında kısa vadeli faiz oranlarını ve varlık alımlarını sabit tutarken, ekonomik görünümle ilgili artan endişelere vurgu yaptı. Ülkede Şubat ayında gıda hariç tutulduğunda yıllık enflasyon %0,6 düzeyinde. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 12 Mart ile biten haftada 214 bin ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Konut başlangıçları Şubat’ta aylık bazda %6,8 artarken, inşaat izinleri %1,9 daraldı. Sanayi üretimi ise aylık %0,5 ile beklentilere paralel artış gösterdi.

● Küresel piyasalarda, dün ABD temel hisse senedi endekslerinin %1,2 ilâ %1,4 arasında alıcılı kapatmasının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %2,17 düzeyinde, dolar endeksi ise ılımlı gerileme eğilimine devam ediyor, bu sabah 98,1 düzeylerinde. Brent petrol fiyatı ise, Rusya’nın görüşmelerde ilerleme sağlandığı haberlerini yalanlamasının ardından yükseldi, bu sabah 109 $/varil düzeylerinde.

● Yurt içinde, TCMB politika faizini %14 düzeyinde sabit tutarken, para politikası kararında çatışmaya dönüşen jeopolitik risklere, bazı sektörlerde daha belirgin hale gelen arz kısıtlarına, emtia fiyatlarındaki yüksek seyre vurgu yaptı. Bununla beraber, TCMB, enflasyonda son dönemde görülen artışları enerji maliyetlerindeki ve ekonomik temellerden uzak fiyatlama davranışlarına bağlarken, bu etkileri geçici görmektedir.

● Ocak itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, aylık bazda %4,3 artarak 125,5 milyar $ olarak gerçekleşti. Bankaların kısa vadeli dış borç stoku %2,9 artarak 53,0 milyar $, diğer sektörlerin ise %6,1 artarak 45,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,72 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında getiriler günü yükselişle tamamladı; 2 yıllık tahvil getirisi dün günü 16 baz puan artışla %25,20’den kapattı. Hazine dün dolar cinsinden 2027 vadeli tahvil ihracında 2 milyar $ borçlanma gerçekleştirdi.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Rusya’nın tahvil borcu ödemesine dair haberler uluslararası finansal sistemde rahatlama sağladı ve dün borsalarda yükselişin devamına imkan sağladı. Diğer taraftan emtia fiyatlarında risklerin yeniden öne çıkmasıyla yükselişler yaşandı. Dün BIST-100’de de %2’yi geçen bir yükseliş gördük. Yükselişte özellikle demir/çelik ve otomotiv hisselerinin ağırlığı dikkat çekti. Dün TCMB beklentiler paralelinde politika faiz oranını sabit tutarken, enflasyon üzerinde küresel koşullar nedeniyle ortaya çıkan enerji ve emtia kaynaklı baskıya dikkat çekti. Haftanın son gününde ABD endeks vadelilerinin hafif satıcılı ve Asya borsalarının hafif alıcılı olduğunu görüyoruz. BIST’in de güne yatay eğişimle başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay-hafif yukarı yönlü eğilimini sürdürdü. Kapanış 2134 seviyesinde gerçekleşti. Endekste olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Önemli geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2065-2080 ve son olarak da dün 2100 direncinin aşılmasıyla yukarı eğilimin belirginlik kazandığını söyleyebiliriz. Daha önce de belirttiğimiz gibi endekste 2100 seviyesi üzerindeki kapanışların 2250-2300 hareketine yönelik oldukça güçlü bir sinyal olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Endekste saatlik periyot için ortalamalarda yukarı eğilimin geçerli durumda olduğunu, dolayısıyla direnç bölgesinin test edilmesine yönelik beklentinin de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. BIST2te 2150/65 yakın direnç konumunda bulunurken, 2080-2050 bandı yakın destek, 2020 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. BIST100 için 2100-2080-2065/50-2020 destek, 2150- 2165/80-2200/20 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Doğan Holding Katlanabilir Kutu Kartonu (Folding Box Board-FBB Karton ya da pazarda bilinen adıyla "Bristol Kartonu") üretimine ilişkin tesis yatırımı değerlendirme kararı aldı. Yapılan ön fizibilite çalışmalarında, Türkiye'de 2021 yılında FBB tüketiminin, tamamı ithal kaynaklardan karşılanmak üzere yaklaşık 300.000 ton olarak gerçekleştiği görülmüştür. Mevcut Pazar dinamikleri ve ürünün potansiyeli gözetilerek yıllık yaklaşık 500.000 ton üretim kapasitesine sahip bir tesisin fizibl olması öngörülüyor. Nihai karar sonrasında yatırımın yaklaşık 3 yıl süreceği öngörülmektedir. Ayrıca, yatırımın, düşük karbon emisyonu özellikleri nedeniyle, şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu haberin hisselere olumlu etki yapmasını bekliyoruz.

● Fonet Yazılım Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan 36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı ihalesine katıldı. Yapılan ihaleye dört şirket iştirak etmiş olup 6,5 milyon TL ile en uygun teklifi Fonet verdi. Haberin hisselere olumlu etki yapmasını bekliyoruz.

● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bültenine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 11 Mart haftasında 2,0 milyar dolar artarak 216,1 milyar dolara çıktı. Parite etkisinden arındırıldığında haftalık artış 0,9 milyar dolar düzeyinde görünüyor. TL mevduat ise haftalık 97 milyar TL artarak 2,461 milyar TL’ye ulaştı. Haftalık artışta ticari mevduatın etkisi belirgin oldu. Aynı haftada TL krediler %1,8 artarken YP krediler yatay kaldı. TCMB verilerine göre ayrıca 3 aylık ortalama TL mevduat faizi ve ihtiyaç kredisi faizi %17,2 ve %29,0 seviyelerinde yatay kalırken ticari kredi faizi 64 baz puan gerileyerek %20,0 oldu. EPDK’ya farklı enerji kaynaklarına farklı tavan fiyat uygulama yetkisi verilmesi tartışılıyor.

● Enerji Sektörü: Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kurul kararları ile, EPDK’nın santrallerin kaynak maliyetlerine göre farklı elektrik fiyat uygulamasının önü açıldı. Bu düzenleme ile yenilenebilir enerji, yerli kömür, ithal kömür ve doğalgaz santralleri için farklı fiyatlar belirlenecek ve ucuz maliyetli kaynak türleri ile üretim yapan santrallerden elde edilen destekleme bedeli, yüksek maliyetli üretim yapan santrallere aktarılacak. YEKDEM kapsamında olan santraller ve EÜAŞ’a elektrik satan santraller bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Kararda henüz satış fiyatlarının ne olacağı bilgisi paylaşılmazken, EPDK’ya farklı fiyatlar belirleme yetkisinin 6 aylık süreler itibari ile verileceği ve destekleme ve uzlaşı fiyatlarının aylık bazda belirleneceği bilgisi yer alıyor. Farklı kaynaklara farklı fiyat belirlenmesi, maliyeti daha düşük olan yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilecek destek ile ithal kömür ve doğalgaz gibi daha yüksek maliyetli santrallerin maliyet dezavantajı ortadan kaldırılacak. Bu durum yenilenebilir enerji santrallerinin ortalama satış fiyatlarını aşağı çekeceği için bu şirketlerin satışlarında ve karlılıklarında aşağı yönlü baskı yaratacaktır. Diğer taraftan doğalgaz ve ithal kömür santralleri daha yüksek ortalama satış fiyatı elde edecekleri için maliyet dezavantajı ile daha kolay başa çıkabileceklerdir. Bir süredir gündemde olan ve geçtiğimiz haftalarda meclisten geçen düzenleme özellikle spot piyasada elektrik satan yenilenebilir enerji hisseleri üzerinde baskı yaratmıştı. Henüz fiyat belli olmadığı için bu aşamada sağlıklı bir yorum yapmak zor ancak elektrik üretim şirketleri hisselerinde oynaklığın önümüzdeki günlerde devam edebileceğini düşünüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X