GÜNLÜK BÜLTEN - 18.07.2022

Resim

Yurt içinde bugün bütçe dengesi verisi açılanacak

● Özel sektöründen yurt dışından sağladığı kredi borcu açıklanacak

● Fed Başkanlarının açıklamaları piyasaları rahatlattı

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,42 seviyelerinde ABD borsalarında Atlanta Fed Başkanı Bostic’in gelecek ayki para politikası toplantısında 100bps’lik faiz artışını önermeyeceğini belirtmesi ve St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın ABD ekonomisinin iyi gittiğini ve resesyona girme ihtimalinin nispeten düşük olduğunu ifade etmesi ile alışlar görüldü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksi günü sırasıyla %1,9 ve %1,8 artıda kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Fed Başkanlarının söylemleri ve İtalya başbakanının istifayı reddetmesi sonrasında alıcılıydı. Bölge genelinde endeksler günlük %1,7 ila %2,8 oranında artış gösterdi. Küresel bazda yaşanan büyüme endişelerinin yarattığı etki ile Brent petrol spot fiyatı haftayı 100$/bbl seviyesinin altında haftalık bazda %7 kayıpla kapattı. Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik piyasa algısının gelen makro veriler ile güçlenmesi ve resesyona ilişkin endişelerin bir miktar azalmasıyla altın haftayı %2 kayıpla 1708$/ons’tan tamamladı. Son 5 haftadır düşüş trendinde olan altının bu dönemdeki kaybı ise %9 mertebesinde bulunuyor.

● IMF Başkanı Georgieva, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası (MB) Başkanları Toplantısı'nda küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin yüksek olduğunu belirtti. Ukrayna’daki savaşın, emtia ve gıda fiyatları üzerinde ek baskılar oluşturduğunu, küresel tedarik zincirlerinde devam eden salgın kaynaklı aksaklıklar ve darboğazların ekonomik aktivite üzerinde baskı yarattığını vurguladı. Ülkelerin enflasyonu düşürmek için ellerinden geleni yapması gerektiğini, enflasyonu düşürememenin toparlanmayı riske atabileceğini belirtti. Maliye politikalarının da MB’larının enflasyonu kontrol etme çabalarına yardımcı olması gerektiğini de vurguladı. Georgieva, küresel iş birliğinin önemini vurgularken, özellikle gıda güvensizliği ve yüksek borç risklerini ele almak için G20’nin liderliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

● Çin’de ekonomi yılın 2. çeyreğinde karantinaların etkisiyle yıllık %0,4 büyüdü. İlk çeyrekte büyüme %4,8 idi. Çin‘de karantinaların, özellikle hizmet harcamaları olmak üzere tüketici harcamalarını olumsuz etkilediği görüldü. Çin’de ekonomi yılın ilk yarısında %2,5 büyüdü. Hükümetin 2022 yılı için büyüme hedefi %5,5.

● Yurt dışında bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası faiz kararları takip edilecek. ECB’nin kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu hafta ayrıca Cuma günü ABD ve Euro Bölgesi’nde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI endeksinin öncü verisi açıklanacak. Yurt içinde ise Perşembe günü TCMB faiz kararı takip edilecek.

● Yurt içinde bugün Haziran bütçe dengesi verisi açıklanacak. Bütçe dengesi Mayıs’ta 144,0 milyar TL ile yüksek fazla verdi. Ocak-Mayıs döneminde ise 124,6 milyar TL fazla verildi. Bugün ayrıca özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verisi açıklanacak. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,42 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 endeksi kısa süren haftayı %2 kayıpla kapattı. Geçtiğimiz hafta perakende, petrokimya, havacılık ve altın madenciliği hisseleri sert satışlar görürken, banka, enerji ve GYO hisseleri nispeten dirençli kaldı. Yeni haftada öne çıkan konular arasında ikinci çeyrek kâr beklentileri ve Perşembe günkü TCMB para politikası toplantısı önem taşıyor. Cuma günü ABD hisse endeksleri haftayı yükselişle tamamlamıştı. BIST’in de bugün yurtdışı eğilimle farkı kapatacak şekilde alıcılı açılmasını bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 son işlem gününde gün sonuna doğru artan satış baskısıyla aşağı yönlüydü. Kapanış 2382 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sınırlı da olsa devam eden aşağı eğilimle yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2370-2330 bandına yönelme yaşanıyor. Bu bandı nispeten güçlü bir destek bölgesi olarak değerlendirmekle birlikte, bu bandın altına yaşanacak sarkmanın bir alt destek bölgesi olan 2275-2230 bandını gündeme getirebileceğini belirtebiliriz. BIST’te kısa periyotta yeni bir yükseliş eğiliminden bahsedebilmemiz için ise 2475 seviyesi üzerine geri dönüş gerekiyor. Bu seviye üzerine geri dönüş durumunda ancak saatlik periyotta ortalamalarda yeni bir yukarı eğilim gelişmesi beklenebilir. Bu seviyeye kadar oluşacak olası hareketler ise sınırlıolağan tepki çabası olarak değerlendirilmeli. BIST100 için 2370- 2350/30-2300-2275 destek, 2430-2475-2490-2510/30 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● 15 Temmuz 2022 tarihinde THY, %87 doluluk oranıyla rekor bir seviyeye ulaştı.

● Ege Endüstri (EGEEN TI) ve Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG TI) paylarına 17 Ağustos'a kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X