GÜNLÜK BÜLTEN - 19.07.2023

Resim

 

İngiltere’de enflasyon, ABD’de konut verileri takip edilecek

 

● Yurt içinde konut fiyat endeksi yıllık bazda %103,6 artış gösterdi

 

● ABD’de sanayi üretimi haziranda aylık %0,5 daraldı

 

● ABD’de perakende satışlar ise aylık bazda %0,2 artış gösterdi ABD hisse senedi piyasaları, piyasa beklentilerinin altında kalan sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin etkisiyle satıcılı başladığı günde, Bank of America ve Morgan Stanley’nin iyi gelen bilançoları ve AI ile bağlantılı hisse senetlerindeki artışların etkisiyle pozitif bir seyir gösterdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,7 ve %0,8 kazanımlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de banka bilançolarının etkisi ve Charkes Schwab yöneticilerinin yerel bankacılık krizinde en kötünün geride kaldığına yönelik açıklamalarının ardından günü %0,2 ilâ %1,2 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında makro ekonomik verilerin politika faizi beklentileri üzerinde etkisinin sınırlı kalacağı düşüncesiyle faize nispeten daha duyarlı 2 yıllık tahvil getirilerinde satıcılı seyir görülürken, daha uzun vadeler alıcılı seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi 1 haftanın en yükseği %4,77’ye yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,79’a geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -94bps’ten -98bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 artışla günü 99,9 seviyesinden noktaladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, API’nin raporunda haftalık ham petrol stoklarında görülen 797 bin varil ve benzin stoklarındaki 2,8 mn varillik düşüşlerin etkisiyle %1,4 artarak günü 79,6$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı ECB PPK üyesi Klaas Knot’un, 27 Temmuz’daki toplantıda faiz artırımının gerekli olduğu ancak sonrasında başka artırım yapılıp yapılmayacağının garanti olmadığını belirtmesi ve 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen aşağı yönlü seyrin etkisiyle günü %1,2 artışla 1979$/ons’tan tamamladı.

 

● ABD’de perakende satışlar haziranda aylık %0,2 (beklenti: %0,5) artışla 689,5 milyar dolar oldu ve Haziran 2022'ye göre %1,5 arttı. Mayıs verisi ise %0,5’e yukarı yönlü revize edildi (önceki: %0,3). Aylık bazda düşüşte motorlu taşıt ve parçaları öne çıktı. Motorlu araç hariç satışlar ise aylık %0,2 arttı.

 

● ABD’de sanayi üretimi (SÜ) mevsimsellikten arındırılmış olarak dört aylık yükselişin ardından son iki aydır azalıyor. SÜ haziranda %0,5 ile beklentilerin (%0,0) üzerinde daralırken, önceki ay verisi de -%0,2’den -%0,5’e güncellendi. İmalat sanayiindeki aylık düşüş ise %0,3 oldu. Dayanıklı tüketim malları üretimi mobilya, otomotiv ürünleri öncülüğünde %2,7 azaldı. Dayanıksız tüketim mallarındaki düşüş ise %0,9 oldu. Kapasite kullanım oranı %79,4'ten %78,9‘a geriledi.

 

● Yurt dışında bugün İngiltere’de haziran tüketici enflasyonu (TÜFE) ile ABD’de konut verileri takip edilecek. İngiltere’de enflasyon mayısta aylık bazda %0,7 artarken, yıllık artış ise %8,7 ile yatay seyretmişti. Çekirdek TÜFE (enerji, gıda, alkol ve tütün hariç) ise yıllık %7,1 ile Mart 1992'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş idi. TÜFE’nin haziranda aylık %0,4, yıllık bazda %8,2 artış göstermesi bekleniyor.

 

● ABD’de konut başlangıçları mayısta aylık %21,7, inşaat izinleri ise aylık %5,6 artış göstermiş idi. Haziranda konut başlangıçlarının aylık %9,3 daralması, inşaat izinlerinin ise %0,2 artış göstermesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde konut fiyat endeksi mayısta aylık %3,6, yıllık bazda %103,6 artış gösterdi. Reel olarak artış ise %45,0 seviyesinde. Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 4,9 milyar TL borçlandı. 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %17,05 seviyesinde gerçekleşti. Hazine iki günde toplam 17,8 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 26,95 seviyelerinde.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 dün günü %3,6 kayıpla tamamladı, dolar bazında günlük kayıp %5,7 oldu. Dünkü düşüşte banka hisselerindeki sert satışlar etkiliydi. Böylece son iki haftadır endeksi destekleyen banka hisseleri öncülüğünde belirgin bir kâr realizasyonu gerçekleşmiş oldu. Hafta başından beri belirttiğimiz üzere ekonomi yönetiminin körfez bölgesi ziyareti ve Perşembe günkü TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı yatırımcı risk iştahı üzerinde önemini koruyor. BIST üzerindeki satış baskısının bugün de devam edebileceğini düşünüyoruz.

 

Şirket Haberleri

 

● MLP Sağlık yönetim kurulu,

 

18.07.2023 tarihinde;

 

1) İstanbul, Ataşehir'de bulunan arsası üzerinde yeni hastane projesi geliştirilmesi amacıyla, Şile Cns Gayrimenkul Sağlık Hizmetleri A.Ş. ("Şile Cns") isimli şirketin sermayesinin %25'ine tekabül eden payları devralarak şirkete iştirak edilmesine, bu kapsamda, Şile Cns şirketinin tüm yönetim hakkı MLP'ye ait olacak şekilde, Şile Cns ana sözleşmesinde gerekli değişikliklerin yapılarak tescil ve ilanına,

 

2) MLP Care'in Liv Hospital Gaziantep hastanesini bünyesinde bulunduran %60 pay sahibi olduğu MLP Gaziantep Sağlık Hizmetleri A.Ş. iştirakindeki payının %100'e çıkarılmasına karar vermiştir. Söz konusu haberin yakın vadede net satışlar ve FAVÖK’e ciddi bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Gaziantep hisse alımının azınlık paylarını azaltacağı için net karı artıracağını düşünüyoruz

  • svg
    +90 850 308 61 00
X