GÜNLÜK BÜLTEN - 20.01.2023

Resim

Almanya’da üretici fiyat enflasyonu, ABD’de konut verisi takip edilecek

● TCMB politika faizini %9’da sabit bıraktı

● Almanya’da yıllık ÜFE artışının düşüş eğilimini koruması bekleniyor

● Japonya’da tüketici enflasyonu aralıkta %4’e yükseldi ABD hisse senedi piyasaları, Fed üyelerinden gelen açıklamalar ve makro ekonomik veriler sonrası düşüşünü sürdürdü. Fed Başkan Yardımcısı Brainard enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye indirilebilmesi için para politikasının bir süre daha yeterince kısıtlayıcı olması gerektiğini belirtti. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri dün günü sırasıyla %0,8 ve %1,0 kayıpla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de günü düşüşle tamamladılar; Eurostoxx-600 endeksi %1,5 düşüş gösterdi. ABD vadeli piyasalarda ve Asya piyasalarında bu sabah alıcılı seyir görülüyor. ABD tahvil piyasasında dün 2 yıllık tahvil getirisi %4,13’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,39’a yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark -71bps’ten -73bps’e geldi. Dolar endeksi günlük bazda %0,3 geriledi: 102,1. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı günü %1,4 yükselişle 86,2$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı ise dün günü %1,5 artışla 1.932$/ons’tan sonlandırdı.

● Japonya’da aralıkta manşet ve gıda hariç tüketici enflasyonu beklentilere paralel olarak yıllık %4,0’a yükseldi. Gıda ve enerji hariç enflasyon da %2,8’den %3,0’a yükseldi. Yüksek üretici fiyatlarının gecikmeli etkileri görülmeye devam etmekle birlikte, hükümet destekleri ve azalmaya başlayan küresel enflasyon baskıları kaynaklı, enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüş eğilimine girmesi bekleniyor.

● ABD’de işgücü piyasasında olumlu görünüm devam ediyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 14 Ocak ile biten haftada 15 bin kişi azalarak 190 bin ile son dört ayın düşük seviyesinde gerçekleşti; beklenti 214 bin idi. Devam eden başvurular ise 7 Ocak haftasında 17 bin kişi artarak 1,65 milyona yükseldi. ABD’de yükselen faiz oranları ve artan girdi maliyetleri konut yatırımları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Konut başlangıçları aralıkta aylık bazda %1,4 azalışla 1,38 milyona, inşaat izinleri ise aylık %1,6 düşüşle 1,33 milyona geriledi (beklenti %1,0 artış).

● ABD’de bugün ise aralık ayı ikinci el konut satışları verisi açıklanacak. İkinci el konut satışları kasımda aylık bazda %7,7, yıllık ise %35,4 düşüş göstermişti. Satışlar şubattan bu yana aylık bazda daralıyor. Artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama satışları aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Aralık ayında satışların aylık %3,4 azalması bekleniyor.

● Yurt dışında bugün ayrıca Almanya’da üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) takip edilecek. Almanya’da ÜFE son iki aydır özellikle enerji fiyatlarındaki düşüş kaynaklı geriliyor; kasımda aylık %3,9 azalırken, yıllık bazda artış %28,2 ile şubat ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Aralık ayında da aylık bazda daralmaya devam etmesi ve yıllık artışın %20,7’ye gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde TCMB, ocak ayı Para Politikası Kurulu karar metninde, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak politika faizini %9,0 ile sabit bıraktı. TCMB, geçmiş aylardan farklı olarak iç talepteki görece güçlü seyri öne çıkardı ve son dönemde sıklıkla atıfta bulunduğu dış talep kaynaklı yavaşlamanın iç taleple telafi edildiğini belirtti. Enflasyonun seviyesinde ve ana eğiliminde iyileşmeye dikkat çeken güvercin bir ifade kullanıldı. Geçmişte kullanılan “enflasyon hedeflemesi rejimi tüm unsurlarıyla kararlılıkla uygulanacaktır” ifadesinin aynı şekilde Liralaşma Stratejisi’ne uyarlanmış olmasıyla, para politikası çerçevesinde kalıcı bir eksen değişikliği olduğu mesajı yinelenmiş oldu. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,80 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Hafta başında hızlı bir yükseliş yakalayan BIST’de son iki günde ivme kaybı dikkat çekiyor. Dün havacılık, sigorta ve altın madenciliği hisseleri daha güçlü yükseliş gösterirken, enerji, telekom ve teknoloji hisselerinde kâr satışları vardı. BIST-100 günü %0,7 artıda kapatırken, yılbaşına göre kayıp %2’nin altına geldi. Dün açıklanan TCMB verisine göre yurtdışı yerleşiklerin 13 Ocak haftasında sınırlı da olsa hisse senedi alımı yaptığını gösterdi. Ocak’ın ilk yarısında yükseliş gösteren ABD hisse senedi endeksleri FED’in sözlü yönlendirmelerle faizlerin bir süre daha yüksek kalması gerekliliğini tekrarlaması ile satışa döndü: S&P500 endeksi son iki günde %2,5 gerileme gösterdi. BIST’de bugün de sınırlı yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5450 seviyesinin test edilmesi sonrasında yataydaydı. Kapanış 5422 seviyesinde gerçekleşti. Endekste ortalamalar üzerindeki seyre bağlı olarak olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Saatlik periyotta 5300-5250 bandı yakın destek, 5130 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilmeli. 5250-5350 seviyesi üzerindeki kapanışı endekste son yatay kanal bölgesindeki hareketin teyit edilmesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu paralelde bandın üst sınırı olan 5650/5660 bölgesine yönelik hareketin devamı beklenebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Kalekim maliyet düşürme ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, 6 milyon ABD Doları tutarında bir yatırımla 10,96 MWe güneş paneli yatırımı yapma kararı aldı. Yatırımın şirket kaynakları ve yeşil finansman imkanlarıyla fonlanması planlanıyor. Enerji giderleri, şirketin girdi maliyetleri içinde %1-1,5’luk bir paya sahip.

● Kontrolmatik, BOTAŞ tarafından düzenlenen "Doğubayazıt Kompresör İstasyonu Atık Baca Gazı Isısının Enerji Dönüşümü Projesi" işi ihalesinde vergiler hariç 350 milyon TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer aldı. Söz konusu ihale bedelinin 3.çeyrek sonunda şirket tarafından paylaşılan 2,5 milyar TL tutarındaki bakiye siparişlere oranı %14'tür.

● Türk Traktör (TTRAK TI): Rekabet Kurulu tarafından, traktör üretim ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4.maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma çalışmaları başlatılmıştır. Hafif Olumsuz. Yorum: Rekabet ihlallerinde esasa ilişkin cezalar maddesinde kanunun 4. maddesinde yasaklanmış davranışlarda bulunan teşebbüs veya teşebbüs birliklerine, karar tarihinden bir önceki mali yıl sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirin yüzde onuna (%10) kadar idari para cezası verilebilmektedir. Bilindiği üzere Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu şirketlerin 4054 sayını Kanun'u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz. 11 Ağustos 2020 tarihinde benzer bir soruşturma Tofaş'a (TOASO TI) da açılmıştı. 4 Mart 2022 tarihinde Rekabet Kurulu Tofaş'a idari para cezası verilmesine yer olmadığına karar vermişti.

● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bülten verilerine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 13 Ocak haftasında 3,4 milyar dolar artarak 198,1 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatındaki artış haftalık 0,6 milyar dolar ile sınırlı kaldı. Aynı hafta içerisinde KKM kapsamındaki mevduatın döviz karşılığı 90 milyon dolar artarak 73,3 milyar dolar oldu. Böylece önceki iki haftalık gerilemenin ardından KKM’deki düşüş durdu. Toplam TL mevduat ise haftalık bazda %3,2 (148,9 milyar TL) artarak 4,9 trilyon TL oldu. Sektörde TL mevduatın oranı (son düzenlemenin etkisi ile) %50 düzeyinde görünüyor. Aynı dönemde TL krediler %1,3; YP krediler (dolar bazında) %1,6 arttı. TCMB verilerine göre 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi %24,0 düzeyinde yatay kaldı. TL ticari kredi faizi de 5 baz puan gerileyerek %13,0’e geldi. Konut kredisi faizi 55 baz puan artarak %20,6 ve ihtiyaç kredisi faizi 20 baz puan artarak %30,0 oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X