GÜNLÜK BÜLTEN - 20.06.2023

Resim

Piyasalarda Powell’ın senatodaki konuşmaları öncesinde satışlar vardı

● Tüketici güven endeksi haziranda aylık bazda 5,9 puan azaldı; 85,1

● Almanya’da mayıs üretici fiyat enflasyonu açıklanacak

● ABD’de konut verileri takip edilecek ABD hisse senedi piyasalarında, “Juneteenth” tatili nedeniyle işlem olmadı. Diğer yandan piyasalar Fed Başkanı Powell’ın Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi ve Perşembe günü Senato Bankacılık Komitesi önünde vereceği ifadeye odaklanıyor. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Çin’de Cuma günü toplanan kabinenin ekonomik aktiviteyi desteklemek için açıklanacağı düşünülen destek paketi beklentilerinin sonuçsuz kalması sonrası dün %0,4 ilâ %1,3 kayıplar gösterdi. ABD tahvil piyasasında da tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi. EB tahvil piyasasında ise genel olarak satıcılı bir seyir izlendi. Alman 2 yıllık tahvil getirileri %3,11’den %3,15’e yükselirken, İtalyan 2 yıllık tahvil getirileri %3,65’ten %3,72’ye yükseldi. Almanya’da 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark 9 Kasım 2022 kapanışından beri negatif seyrederken dün fark 64bps’ten 63bps’e geldi. Dolar endeksi günü %0,3 artışla 102,5’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Çin’de kabine toplantısından çıkan açıklamaların piyasalar tarafından tatmin edici bulunmaması neticesinde günü %0,7 kayıpla 76,1$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı %0,4 düşüşle günü 1950$/ons’tan kapattı.

● ABD’de NAHB konut piyasası endeksi haziranda 55 ile beklenti (51) ve önceki ay (50) verisinin üzerinde gerçekleşti. Endeks Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, toparlanmaya işaret ediyor. Endeksin alt bileşenlerinden mevcut müstakil konut satışları endeksi 56’dan 61’e, gelecek 6 aya ilişkin satış beklentisi 56’dan 62’ye yükseldi. Konut piyasası endeksinde Aralık sonrası görülen dönüş konut kredisi faiz oranlarındaki yüksek seviyelere rağmen devam ediyor.

● Yurt dışında bugün Almanya’da mayıs üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) ve ABD’de konut verileri açıklanacak. Almanya’da ÜFE altı aylık düşüşün ardından nisanda aylık %0,3 artarken, yıllık artış ise %6,7’den %4,1’e gerilemişti; Mart 2021’den bu yana en düşük seviye. ÜFE’nin mayısta aylık %0,7 daralması, yıllık artışın ise %1,7’ye gerilemesi bekleniyor. ABD’de konut başlangıçları nisanda aylık %2,2 artışla yıllıklandırılmış olarak 1,4 milyona yükselmişti. Mayısta aylık bazda sınırlı azalması bekleniyor. İnşaat izinleri ise nisanda aylık bazda %1,4 azalmıştı. Mayısta aylık %0,6 artış göstermesi bekleniyor.

● Yurt içinde tüketici güven endeksi haziranda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda 5,9 puan azalarak 85,1 seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında, endekste düşüşte hanenin maddi durum beklentisi (-8,2 puan) ve genel ekonomik durum beklentisindeki (-7,9 puan) düşüşler etkili oldu. Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu endeksi artış eğilimin sürdürürken, gelecek 12 aylık dönem için harcama yapma düşüncesi ise düşüş (-6,1 puan) gösterdi. Yurt içinde yarın iktisadi yönelim anketi ve güven endeksleri verileri, Perşembe günü TCMB faiz kararı takip edilecek.

● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 50 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %17,99 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 23,63 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100, dün sadece altı hissenin artıda kapattığı seansın ardından günü %3,8 kayıpla tamamladı. Böylece endeksin 12 Haziran’daki tarihi zirvesine kaybı %8’e ulaştı. Dün genel satış eğilimine katılmakla birlikte bilişim ve perakende ticaret hisselerinin daha dirençli olduğunu gördük. Endeks son rallinin başladığı 25 Mayıs’a göre TL bazında halen %19 primli bulunuyor. Bu dönemde banka, havacılık ve perakende ticaret hisselerinin olumlu ayrıştığını daha önce belirtmiştik. Olası geri dönüşlerde de bu sektörlerdeki iyimserliğin korunabileceğini düşünüyoruz. Haftanın geri kalanına baktığımızda Perşembe günkü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı, Cuma günkü TCMB – Bankalar görüşmesi öne çıkan gelişmeler arasında. Yatırımcı açısından da bayram tatili öncesi riskleri azaltma eğiliminin özellikle kredili işlemlerde belirginleştiği gözleniyor. BIST’deki satış baskısının bir miktar dengelenme arayışı ile birlikte bugün de sürmesini bekleriz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde satış baskısı altındaydı. Kapanış 5269 seviyesinde gerçekleşti. Endekste devam eden satış baskısıyla yeniden 5 günlük ortalama bölgesi altına inilmiş durumda. Diğer taraftan kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5320 seviyesi altındaki kapanış zayıf seyre işaret ediyor. Bu aşamadan sonra kısa periyotta yeni bir iyimserlik ve olumlu teknik görünüm için 5430-5500 seviyesi üzerine geri dönüş gerektiğini belirtebiliriz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı tepki çabası olarak değerlendirilmeli. Bandın altındaki hareketin devamı zayıf seyrin devamına yönelik sinyal olarak düşünülebilir. Endekste 21 günlük ortalama da 5203 seviyesinde bulunuyor.

Şirket Haberleri

● Akiş GYO,

              %100 iştiraki olan Karlıtepe GYO'yu basitleştirilmiş birleşme ile devralacağını duyurdu. İştirakin halihazırda %100 sahipliği Akiş GYO’da ve Akiş GYO’nun finansallarında %100 konsolide oluyor. İşleme yönelik herhangi bir fon akışı gerçekleşmeyecek.

● Indeks Bilgisayar,

                Kurucu ortağı Nevres Erol Bilecik’e ait sermayenin %0,44’üne denk gelen 996.380 adet pay 20.40TL fiyat ile Erol Bilecik’in sahip olduğu ve yine şirket ortaklarından olan Desbil Teknolojik Ürünler A.Ş.’ye satılacaktır. Söz konusu paylar halihazırda borsada işlem gören paylardır.

● Kocaer Çelik,

               14-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Münih'te düzenlenen Intersolar Europe Fuarı'nda Amerika ve Avrupa'daki müşterilerden toplam 24,8 milyon ABD Doları değerinde yüksek katma değerli çelik profil siparişi aldı. Teslimlerin 3Ç23'te tamamlanması planlanıyor. Siparişlerin toplam tutarı, şirketin 1Ç23 cirosunun %17'sine tekabül etmektedir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X