GÜNLÜK BÜLTEN - 20.07.2023

Resim

 

TCMB faiz kararı takip edilecek

 

● Yurt içinde bugün ayrıca tüketici güven endeksi açıklanacak

 

● Almanya’da ise haziran ÜFE rakamı takip edilecek

 

● İngiltere’de yıllık tüketici enflasyonu haziranda %7,9’a geriledi ABD hisse senedi piyasaları, konut başlangıçları ve inşaat izni verilerinin piyasa beklentilerinin altında kalmasına rağmen bilanço verilerinin etkisiyle hafif alıcılı seyretti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,2 ve %0,03 getirilerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri İngiltere’de TÜFE ve perakende satış fiyat endeksinin yıllık bazda piyasa beklentilerinin altında gelmesi sonrası BoE’nin politika faizi patikasında yumuşama olacağı öngörüleriyle güne pozitif başladı. Daha sonra gelen EB nihai TÜFE verisinde çekirdek enflasyonun yıllık bazda piyasa beklentilerinin ve önceki verinin üzerinde kalması ise piyasalara bir miktar satış getirerek endekslerin günü genel olarak -%1,0 ilâ +%1,8 değişimlerle tamamlamasına yol açtı. ABD tahvil piyasasında İngiltere’de yıllık tüketici enflasyonunun 1 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde gelmesinin yarattığı iyimserlik etkili oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,77 ile yatay seyrederken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,75 ile haziran sonundan beri en düşük seviyeye geriledi. Dolar endeksi %0,3 artışla günü geçen haftadan beri ilk kez 100 seviyesinin üzerinde (100,3) kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, EIA’nın raporunda haftalık ham petrol stoklarında görülen 700k varil düşüş (beklenti: -2mn varil) ve DXY’deki güçlenmenin etkisiyle %0,2 gerileyerek günü 79,5$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY’deki artışın 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilmenin birbirini dengelemesinin etkisiyle günü %0,1 düşüşle 1977$/ons’tan sonlandırdı.

 

● İngiltere’de tüketici enflasyonu mayısta aylık %0,1 ile beklentilerin (%0,4) ve önceki ay verisinin (%0,7) altında arttı. Böylece yıllık artış %8,7’den %7,9’a geriledi; mart 2022’den bu yana en düşük seviye. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş yıllık enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı sağlarken, gıda fiyatları da yıllık enflasyonu aşağı çeken diğer unsur oldu. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise %7,1'den %6,9'a geriledi. Enflasyondaki bu gerileme, BoE'nin Ağustos ayında faiz oranlarını 50 baz puan yerine 25 baz puan artırma ihtimalini artırdı.

 

● Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu nihai veriye göre aylık %0,3 artarken, yıllık enflasyon %6,1’den %5,5’e geriledi. Enerji fiyatları yıllık bazda %5,6 düştü. Gıda ve enerji hariç TÜFE yıllık artış ise 0,1 puan artışla %5,5 oldu. ECB’nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısında da kısa vadeli faiz oranlarını 25 bps artırması bekleniyor.

 

● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları 14 Temmuz ile biten haftada %1,1 arttı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı 20 baz puan düşüşle %6,87’ye geriledi. Konut başlangıçları haziranda aylık %8,0 azalırken, yıllıklandırılmış olarak da 1.434 bin adede geriledi. İnşaat izinleri haziranda aylık %3,7 azalırken, yıllıklandırılmış olarak 1.440 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

 

● Yurt dışında bugün Almanya’da haziran üretici fiyat enflasyonu (ÜFE), ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile haziran ikinci el konut satışları verileri açıklanacak. Almanya’da ÜFE mayısta aylık %1,4 azalırken, yıllık artış ise %1,0 ile Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Haziran’da ÜFE’nin aylık bazda %0,4 daralması, yıllık bazda yatay gerçekleşmesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB haziran toplantısında politika faizini 650 baz puan artışla %15’e yükseltmişti. TCMB ayrıca parasal sıkılaştırma sürecinin başladığını belirtirken, sürecin kademeli şekilde devam edeceğine yönelik mesaj vermişti. Piyasa beklentisi TCMB’nin bu toplantıda politika faizini 350 baz puan artırarak %18,50’ye çekmesi yönünde. Yurt içinde bugün ayrıca temmuz tüketici güven endeksi verisi açıklanacak.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● Önceki günkü satışların ardından BIST-100 endeksi dün günü %3,2 artışla tamamladı. Güne yatay seyirle başlayan BIST’de öğleden sonra alıcılı seyir kapanışa kadar güçlenerek sürdü. Gün içerisinde hükümetin Körfez ülkelerine yaptığı ziyaret kapsamında varılan ticaret ve finansmana dönük mutabakat zabıtlarına ilişkin haberler takip edildi. Piyasalar bugün TCMB Para Politikası Kurulu toplantısını takip edecek. BIST’in dün yakaladığı ivme ile yukarı yönlü hareketini sürdürmesini bekliyoruz.

 

Şirket Haberleri

 

● Bankacılık Sektörü,

 

            BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduat 14 Temmuz haftasında 3,0 milyar dolar artarak 199,7 milyar dolar oldu. Artışın önemli kısmının parite etkisinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Aynı dönemde TL mevduat %4,0 artarak 7,0 trilyon TL’ye yaklaştı. Ayrıca haftalık bazda TL krediler %1,0 ve yabancı para krediler dolar bazında %1,9 arttı. Bankacılık sektöründeki sorunlu kredi hacmi 169,2 milyar TL düzeyinde yataya yakın seyretti.

 

● Havayolları,

 

            Yurt içi tavan bilet fiyatları 1150 TL’den 1650 TL’ye yükseltildi. PGSUS ve THY için “hafif olumlu” olarak yorumluyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X