GÜNLÜK BÜLTEN - 20.12.2022

Resim

Yurt içinde bugün tüketici güven endeksi verisi açıklanacak

● Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksinde toparlanma görülüyor

● Almanya’da bugün kasım ÜFE verisi açıklanacak

● Sabah saatlerinin en önemli gelişmesi BoJ’un YCC hamlesi ABD hisse senedi piyasalarında satışlar dün de devam etti. Şirket özelinde haberlerin etkili olduğu gözlendi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %1,5 kayıplarla tamamladı ve 9 Kasım’dan beri en düşük seviyelerine geriledi. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde üç günlük satış trendi dün son buldu. Endekslerdeki günlük değişimler -%0,02 ilâ %0,4 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında 2 yıldan başlamak üzere bütün vadelerde satış eğilimi gözlendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,26’ya, 10 yıllıklar ise %3,58’e yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark 16 Kasım’dan bu yana ilk kez -70bps’ten -67bps’e geriledi. Dolar endeksi haftaya yatay bir seyirle başladı: 104,7. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatlarında; Çin’in Kovid-19 tedbirlerini gevşeteceğine yönelik haberler, Keystone boru hattının tam olarak ne zaman devreye alınacağına yönelik belirsizlik ile artışlar görüldü ve günü %1 artışla 79,8$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı tahvil getirilerinde görülen artışlar sonrası bir miktar değer kaybetti: günü %0,3 düşüşle 1788$/ons’tan sonlandırdı. Bu sabahın en önemli haberi ise Japonya’dan geldi: BoJ PPK toplantısı sonrası politika faizinde değişikliğe gitmezken (-%0,1), YCC (yield curve control – verim eğrisi kontrolü) politikası kapsamında alımını yaptığı 10 yıllık tahvillerde, getiri üst bandını %0,25’ten %0,50’ye yükseltti. Karar sonrası Nikkei 225 future’lar %3’ten fazla değer kaybetti, 10 yıllık tahvil getirileri %0,25’ten %0,36’ya yükseldi. USDJPY ise dünkü kapanışı olan 136,9’dan 133,2’ye geriledi.

● Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksinde yükseliş aralık ayında da devam etti ve endeks 88,6 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonda zirvenin görüldüğü, durgunluğun beklentilerden daha ılımlı olacağı değerlendiriliyor. Mevcut duruma ilişkin beklenti endeksi altı aylık düşüşün ardından aralıkta yükseldi. Gelecek döneme ilişkin beklentilerde de belirgin bir iyileşme gözlendi. İmalat sektörü endeksine bakıldığında; üretim hemen hemen tüm alanlarda iyileşirken, hizmet sektöründe de belirgin iyileşme kaydedildi. Ticaret tarafında ise endeks Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

● Almanya’da bugün ise kasım üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) verisi açıklanacak. ÜFE yıllık artış ekimde %45,8’den %34,5’e geriledi, aylık bazda ise Mayıs 2020’den bu yana ilk kez azalış gösterdi. ÜFE’nin kasımda aylık bazda %1,7 daralması, yıllık artışın da %31,1’e gerilemesi bekleniyor. ABD’de ise bugün konut verileri takip edilecek.

● Yurt içinde bugün aralık ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. Tüketici güven endeksi (m.a.) kasımda aylık 0,5 puan artarken, 76,6 ile Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Endeks, haziran ayında 63,4 ile serinin en düşük seviyesini görmüş idi. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,65 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yurt dışı tarafta merkez bankalarının para politikalarında şahin yaklaşımın hakim olacağı beklentisi ve resesyon endişeleri hisse senedi endekslerini baskı altında tutuyor. Buna karşılık BIST alternatif getiri imkanlarının sınırlı olması nedeniyle yatırımcılar açısından cazibesini koruyor. Dün de BIST-100 endeksinde bankalar öncülüğünde %3,4 artış görüldü. Mevcut seviye TL bazında yeni bir rekora işaret ederken, dolar bazında da Ocak 2018’deki yakın dönem zirvesinin yaklaşık %12 altında bulunuyor. Mevcut parametrelerde belirgin bir değişim sinyali görülmediği için BIST’de bugün de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yukarı açılışın ardından günün genelinde alım ağırlıklı seyrini sürdürdü. Kapanış 5392 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş yönlü hareket gücünü koruyor. Geçtiğimiz haftanın genelinde 5050 destek bölgesinin üzerindeki hareketin korunması sonrasında yakın direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 5250-5300 bandı da aşılmış durumda. Bu paralelde 5300 seviyesi üzerindeki kapanışa da bağlı olarak yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850-6050 bandının gündemde olduğunu belirtebiliriz. Endekste 5300-5250 bandı yakın destek, 5050 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli.

Şirket Haberleri Devamı

TAV Holding ;

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 20 Aralık 2022 (bugün) tarihinde gerçekleştirileceği duyurulan, Ankara Esenboğa Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, CIP, Genel Havacılık terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesine katılmaya karar vermiştir.

Coca-Cola İçecek:

Rekabet Kurumu daha önce soruşturma başlatılan gıda perakende şirketleri ve onların tedarikçisi/üreticisi olan şirketlere ilişkin soruşturmayı karara bağlayarak Coca-Cola İçecek’e 272,2 milyon TL ceza verdi. Şirket %25 erken ödeme indiriminden yararlanarak 204,1 milyon TL olarak cezayı ödeyeceğini, yılın son çeyreğinde aynı miktarda provizyon ayıracağını ve karara karşı tüm hukuk yollarına başvuracağını açıkladı. Ödenecek tutar şirketin piyasa değerinin sadece %0,4’üne ve 2022 kar tahminimizin %5’ne denk geliyor. CocaCola’nın 341mn dolar net borç ve 0.7x net borç/G12A FAVÖK ile görece düşük borçluluğa sahip olduğunu hatırlatırız. Cezanın piyasa değerine oranının küçük olması nedeni ile önemli bir etki beklememekle birlikte verilen cezaların önümüzdeki dönemde fiyatlama stratejisi üzerinde baskı oluşturabileceği endişesi hissede hafif satışa neden olabilir. Ayrıca yapılacak ödemenin 2022 karından öngördüğümüz 900 milyon TL tutarındaki temettü üzerinde hafif aşağı yönlü risk barındırdığını düşünüyoruz.

Kontrolmatik Çin teknoloji şirketi ;

Bozhon Technology ile tüketici elektroniği, lityum pil üretimine yönelik makine ekipmanları gibi ürünlerinin Türkiye'de üretilip Avrupa ve Amerika'ya satılması üzerine stratejik iş birliği sözleşmesi imzaladı.

Şişecam ;

228 milyon avro yatırımla buzlu cam ve enerji camı işleme hattı kapasitesini artıracak (Hafif Olumlu). Şişecam, bu yatırımla beraber Mersin’deki buzlu cam kapasitesini yıllık 180bin tondan 244bin tona çıkaracak. Ayrıca, enerji camları işleme hattının kapasitesini de yıllık 20mn metrekareden 26,6 milyon metrekareye artıracak. Yatırım Türkiye’de büyüyen enerji camları pazarında Şişecam’ın liderliğini destekleyecek, aynı zamanda global cam pazarındaki konumunu da güçlendirecek. Yatırımın tamamlanmasıyla, Şişecam’ın toplam buzlu cam kapasitesi 2024 sonunda 324bin tona yükselmiş olacak. Toplam yatırım tutarının işletme sermayesi ihtiyaçları dahil 228 milyon avro olması planlanıyor. 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X