Günlük Bülten 21 Eylül 2023

Resim

 

Yurt içinde TCMB faiz kararı, yurt dışında BoE faiz kararı takip edilecek

 

● TCMB’nin politika faizini 500 baz puan artışla %30’a çekmesi bekleniyor

 

● Fed beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarını sabit bıraktı

 

● İngiltere’de ağustos ayı yıllık enflasyonu %6,7’ye geriledi ABD hisse senedi piyasaları, Fed’in PPK toplantısı sonrası tutanaklarda ve basın toplantısında şahin bir tonla faiz artırımına ara verilmesi sebebiyle satıcılı seyretti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %1,5 düşüşlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Fed PPK kararı öncesinde yeni taşıt kayıtlarında ve inşaat sektörü çıktılarında görülen artışların etkisiyle günü %0,7 ilâ %1,6 kazanımlarla sonlandırdı. Ayrıca İngiltere’de TÜFE’nin beklentilerin altında gerçekleşmesi BoE’nin PPK kararı öncesinde FTSE-100’ü destekleyen ana unsur oldu. ABD tahvil piyasası Fed kararı sonrası satıcılı seyrini sürdürdü. 2 yıllık tahvil getirileri son 17 yılın en yüksek seviyesini gördü. 2 yıllık tahvil getirisi %5,18’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,41’e yükseldi. Dolar endeksi 3 günlük düşüşün ardından %0,2 artış gösterdi: 105,3. Brent petrol aktif vadeli kontratı Fed’in çizdiği şahin tablo nedeniyle günü %0,9 gerileyerek 93,5$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı %0,1 geriledi ve günü 1930$/ons’tan bitirdi.

 

● Fed politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak %5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed projeksiyonlarında; büyüme tahminlerini 2023 yılı için %1,0’dan %2,1’e, 2024 için %1,1'den %1,5’e yukarı yönlü revize etti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) beklentisini 2023 için %3,9’dan %3,7’ye revize ederken, 2024 tahminini %2,6’da sabit bıraktı. İşsizlik oranı beklentisini 2023 için %4,1’den %3,8’e güncelledi. 2023 için ortalama faiz beklentisini %5,6’da sabit bırakırken, 2024 için %4,6’dan %5,1’e, 2025 yılını da %3,4’ten %3,9’a yükseltti. Uzun dönem ortalama faiz beklentileri ise %2,5’te sabit kaldı. Metinde, son dönemdeki göstergelerin ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlediğine işaret ettiği belirtildi. İstihdam artışlarının son aylarda bir miktar yavaşlamış olmakla birlikte güçlü, işsizlik oranının da düşük kalmaya devam ettiği vurgulandı. Enflasyonun ise yüksek seyretmeye devam ettiği belirtildi. Para Politikası Kurulu, ekonomik görünüme ilişkin gelen yeni verilerin etkilerinin de izlenmeye devam edileceğini belirtti. Hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde ise Fed, para politikası duruşunu ayarlamaya hazır olduğunu vurguladı.

 

● Almanya’da üretici fiyat enflasyonu ağustosta aylık bazda %0,3 artış gösterdi. ÜFE yıllık bazda ise %12,6 azaldı; verinin toplanmaya başlandığı 1949 yılından bu yana en büyük düşüş. Bu esas olarak bir önceki yılın yüksek bazından kaynaklandı; enerji fiyatlarındaki gerileme öne çıkarken ara malı fiyatlarındaki düşüşler de etkili oldu. Tüketim malları ve sermaye malları fiyat artışları yavaşlamaya devam etti. Enerji fiyatları yıllık olarak %31,9 azaldı.

 

● İngiltere’de tüketici enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşti. TÜFE ağustosta aylık bazda %0,3 artarken (beklenti: %0,7), yıllık artış ise %6,8’den %6,7’ye, çekirdek TÜFE de %6,9’dan %6,2’ye geriledi. Yıllık enflasyon oranındaki düşüşe en büyük katkı gıda ve alkolsüz içecekler, lokanta ve oteller, eğlence ve kültür ile mobilya ve ev eşyası kategorilerinden geldi. Enflasyon verisinin ardından BoE’nin faiz artıracağına dair beklentiler %79’dan %48’e geriledi.

 

● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları art arda iki haftalık düşüşün ardından 15 Eylül ile biten haftada %5,4 arttı. 30 yıllık sabit faizli konut kredisi faiz oranı bir önceki haftaya göre 4 baz puan artarken, 15 yıllık sabit faiz ise 10 baz puan düştü. ABD’de bugün ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile ağustos ayı ikinci el konut satışları verileri açıklanacak.

 

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı açıklanacak. TCMB ağustos toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde 750 baz puan artışla %25’e yükseltmişti. TCMB’nin bu toplantısında politika faizini 500 baz puan artışla %30,0 seviyesine çekmesi bekleniyor. Yurt içinde bugün ayrıca eylül ayı tüketici güven endeksi verisi açıklanacak.

 

 

  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Karadeniz Tahıl Koridoru üzerinde değerlendirmede bulunarak gıda güvenliğini ve piyasaların istikrarını sağlamanın küresel bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaparken; Ukrayna ile Rusya’nın tahıl ve gübre sevkiyatının yeniden başlaması için gereken çalışmaları yapacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da küresel açlık tehlikesinin önüne geçmek ve tahıl anlaşmasının yeniden başlaması için gereken temaslarda bulunmayı sürdüreceğini bildirdi.

 

 

  • OECD, Eylül ara dönemi ekonomik görünüm raporunda 2023 için küresel büyüme tahminini %3'e revize ederken; 2024 yılı büyüme tahminini ise %2,9'dan %2,7'ye indirdi. Raporda ayrıca Çin ekonomisinin zayıflamasının, 2024'te küresel ekonomiye baskı yapabileceğine de vurgu yapıldı.

 

  • Çin Merkez Bankası, ekonomik istikrara yönelik yeni işaretler ve zayıflayan yuanın acil parasal gevşeme ihtiyacını azaltmasına bağlı olarak, beklentilere paralel şekilde 1 yıllık referans temel faiz oranını %3,45’te, 5 yıllık referans temel faiz oranını ise %4,20’de sabit tuttu. OECD, Çin'in bu yıl %5,1, gelecek yıl ise %4,6 büyümesini bekliyor.

 

  • OECD, Almanya’nın 2023 büyüme beklentisini %0'dan -%0,2'ye düşürürken; 2024 için %0,9 büyüme öngördü.

 

  • Euro Bölgesi için bu yıl %0,9 büyüme beklentisini %0,6’ya düşüren OECD, Rusya-Ukrayna savaşının bölgedeki riskleri arttırdığına dikkat çekti.

 

  • İngiltere Ağustos TÜFE aylık %0,3 açıklanırken; yıllık bazda ise %6,7 ile 1,5 yılın en düşük seviyesinde açıklandı. (Beklenti: %0,7, %7,1; önceki: -%0,4, %6,8). Ağustos Çekirdek TÜFE yıllık %6,2 olarak açıklandı. (Beklenti: %6,8, önceki: %6,9). Manşet ve çekirdek enflasyonun yıllık bazda beklentilerin altında açıklanarak artış hızının bir önceki aya göre yavaşlamasının ardından, BoE’nin bugünkü toplantıda çeyrek baz puan faiz artırımı ihtimali %80’den %47’ye geriledi. Goldman Sachs ise BoE’nin zirve faiz noktasına ulaştığını tahmin ederken; İngiltere Başbakanı Sunak da enflasyonun bu yıl yarı yarıya azalacağını öngördü.

 

  • OECD, ABD için 2023 büyüme tahminini, %1,6'dan %2,2'ye yükseltti.

 

  • ABD Eylül MBA İpotek Başvuruları %5,4’e yükseldi. (Önceki: -%0,8)

 

  • ABD Eylül FED Faiz Oranı oybirliğiyle %5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu. (Beklenti: %5,50, önceki: %5,50). Karar metninde 19 üyeden 12’sinin bu yıl için bir faiz artırımına daha işaret etmesi ve ekonomi projeksiyonlarında 2024-2025 için yapılan yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekti. Fed, 2023 Büyüme beklentisini Haziran’da açıkladığı %1 seviyesinden %2,1’e PCE Enflasyon beklentisini %3,2’den 3,3’e yükseltirken; Çekirdek PCE Enflasyon tahmini %3,9’dan %3,7’ye, işsizlik tahminini %4,1’den %3,8’e düşürdü. Toplantının ardından açıklama yapan Powell, %2 enflasyon hedefine bağlı olduklarının altını çizerek faizin, kat edilen mesafeyi ölçmek için sabit bırakıldığını ancak hedefe ulaşmak için uzun bir yol olduğunu belirtirken; istihdam piyasasının dengelenmeye başladığı, ekonominin beklenenden güçlü olduğunu açıkladı. Reel faizlerin bir süre daha pozitif olması gerektiğini ifade eden Powell, nötr faiz oranın ise daha yüksek olabileceğini ancak henüz bunu öngöremediklerini belirtti. Powell ayrıca FOMC’ın temel amaçları arasında yer alan “ekonomide yumuşak iniş ifadesini” kullanmayacağını da ekledi. Pacific Investment Management Co ise Fed’in sene sonuna kadar bir faiz artırımı yapma ihtimalinin artması nedeniyle ABD'nin resesyona girme riskinin hafife alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

 

  • New York’ta yatırımcılarla görüşen ve sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, OVP ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarına ilişkin sunumunda başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonun kontrol altına alınması için atılan adımlara tam destek verdiğinin altını çizerken; Ticaret Bakanı Bolat da Türkiye ile ABD arasında hedeflenen 100 milyar USD büyüklüğündeki ticaret hacmini gerçekleştirmek ve ekonomik ilişkileri geliştirmek konusunda kararlı olduklarını açıkladı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● BIST-100 dün %1’e yakın gerileme gösterdi. Güne alıcılı başlayan BIST’de seansın ikinci yarısında gelen satışlar düşüşe neden oldu. Havacılık, banka ve sigorta hisseleri olumlu ayrışırken, endeks üzerinde ağırlığı olan rafineri, perakende ticaret ve demir/çelik hisselerine gelen satışlar endeksin günü ekside kapatmasına neden oldu. ABD borsaları ise dün FED’den gelen faiz seviyesinin önceki beklentilerden daha uzun süre devam edebileceği sinyali ile baskı altında kaldı. Piyasanın bugün açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu kararları öncesi temkinli bir duruş sergilemesini bekliyoruz. BIST’de bu seviyelerden konsolidasyon çabasının sürmesi olası görünüyor.

 

● Teknik Yorum:

 

              BIST100 dün gün içerisinde 7900 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 7720 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te zayıf tepki sonrası aşağı eğilim geçerliliğini sürdürüyor. 5 ve 21 günlük ortalama altındaki seyir endekste zayıf seyrin sürdüğüne yönelik işaret. BIST’te kısa periyotta yeni iyimserlik gelişebilmesi için 8000-8120 bandı üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Altındaki hareketin devamı satıcılı seyrin devamına yönelik sinyal olarak düşünülmeli. BIST’te 7650 yakın destek, 7500-7400 bandı ise nispeten güçlü gördüğümüz bir alt destek bölgesi. Bu bölgede tutunma tepki gelişmesi muhtemel. Bununla birlikte altına yaşanacak sarkma bu defa 7000-6800 bandını da gündeme getirebilecektir.

 

Şirket Haberleri

 

● Bankacılık Sektörü,

 

              BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduat 15 Eylül haftasında 1,1 milyar dolar kadar gerilemeyle 204,1 milyar dolara düştü. Aynı dönemde TL mevduat %2,2 artarak 7,7 trilyon TL oldu. Söz konusu hafta TL krediler %0,4 artarken, yabancı para krediler %0,2 daraldı. Sorunlu kredi hacmi ise 0,8 milyar TL artarak 173,3 milyar TL oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X