GÜNLÜK BÜLTEN - 21.03.2023

Resim

Credit Suisse’in UBS tarafından alınması piyasalarda risk iştahını artırdı

● Almanya’da ÜFE’de yıllık artış şubatta %15,8’e geriledi

● Almanya’da bugün ZEW beklenti endeksi açıklanacak

● ABD’de konut satışları verisi takip edilecek ABD hisse senedi piyasaları, bankacılık sektörüne ilişkin sorunlara yönelik atılan hızlı adımların ardından, likidite sıkışıklığı endişelerinin yatışmasıyla dünü alıcılı sonlandırdı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %0,4 kazançlarla kapattı. Tahvil getirilerinde görülen satışlar ise BT sektöründeki getiriyi sınırladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Credit Suisse’in UBS tarafından alınmasının ve İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) anlaşmada garantörlük etmesinin ardından günlük %0,9 ila %1,6 arasında yükseldi. ABD tahvil piyasasında Fed’in PPK toplantısı öncesinde likidite sorunlarının çözüldüğüne yönelik algının kuvvetlenmesiyle risk iştahının artması sonrasında satışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %3,98’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,48’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -41bps’den -49bps’e geldi. Dolar endeksinde satış baskısı sürerken, endeks %0,4 düşüşle 14 Şubat’tan beri en düşük kapanışını gerçekleştirdi: 103,3. Brent petrol aktif vadeli kontratı risk iştahındaki toparlanmayla günlük %1,1 artarak 73,8$/bbl’ye yükseldi. Altının ons fiyatı ise günü %0,5 gerileyerek 1.979$/ons’tan sonlandırdı. Bakır vadeli kontrat fiyatında Mart başından beri en yüksek günlük artışla (%1,5) 395,2$/lb’ye gelindi.

● Almanya’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentilerin altında kalan aylık düşüşe karşın, son beş aydır azalış gösteriyor. ÜFE, şubatta aylık %0,3 azalırken (beklenti: -%1,4), yıllık artış ise %17,6’dan %15,8’e geriledi; Eylül 2021’den bu yana en düşük seviye. Enerji fiyatları şubatta aylık %1,4 gerilerken, yıllık artış ise %27,6 oldu. Dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki artışta gıda kalemi etkili olmaya devam etti; gıda fiyatları yıllık %23,4 arttı. Ara malları fiyatları yıllık %8,6 artarken, bu artışta özellikle cam, seramik fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.

● Euro Bölgesi’nde dış ticaret açığı mevsimsellikten arındırılmış verilere göre aralık ayındaki 13,4 milyar €'dan ocakta 11,3 milyar €'ya geldi. Dış talebin yansıması olarak ihracat ocakta aylık %1,1 azaldı. İthalat ise enerji ithalatındaki azalışın etkisiyle aralıktaki aylık %2,9'luk düşüşün ardından ocakta da aylık %1,8 azaldı.

● Yurt dışında bugün Almanya’da yatırımcı güvenini gösteren ZEW beklenti endeksi mart ayı verileri ile ABD’de şubat ayına ilişkin ikinci el konut satışları verileri açıklanacak. ZEW endeksi şubat ayında da toparlanmaya devam etmiş ve endeks 16,9'dan 28,1'e yükselmişti. Alt endekslerden mevcut durum beklenti endeksi ise aylık bazda 13,5 puan artarak -45,1 puana yükselerek iyileşme göstermekle birlikte negatif bölgede kalmaya devam etmişti. Mart ayında ise endeksin 15,0’e gerilemesi bekleniyor.

● ABD’de ise ikinci el konut satışları 2022 başından bu yana düşüş gösteriyor. Ocakta satışlar aylık %0,7 azalarak yıllıklandırılmış olarak 4 milyona gerilemişti. Konut satışları, artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama nedeniyle geriliyor. Şubat ayında ise satışlarda aylık %5,0 artış bekleniyor.

● Yurt içinde Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 4,7 milyar TL borçlandı. 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %12,44 oldu. Hazine bugün ise 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 19,02 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Dün piyasalarda yurt dışı tarafın etkileri ile bilanço sonrası kâr satışları belirgindi. BIST-100 Cuma gününün ardından yine günü düşüşle ve günün en düşük seviyesinden kapattı. Dün yurt dışı piyasalar ise ABD ve İsviçre merkezli olarak ortaya çıkan bankacılık sektörü sorunlarının atılan adımlarla daha fazla genişlemeden çözüleceği beklentisini satın aldı. Yurt dışı tarafın seyri açısından yarın FED’den gelecek faiz kararı önem taşıyor. Faiz artırımlarına ara verileceği beklentisi gerçekleşirse bunun hisse senetlerine olumlu yansıması beklenebilir. Yurt içi tarafta da bugün temkinli bir seyir bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde aşağı eğilim sergiledi. Kapanış 4975 seviyesinde gerçekleşti. Endekste nispeten güçlü destek ve tepki bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4980 bölgesi altına sarkma yaşanıyor. Tepki çabaları oldukça zayıf ve hareket halen 21 ve 50 günlük ortalama bölgesi altında. Dolayısıyla zayıf seyrin devam ettiğini belirtebiliriz. Bu paralelde 4975/4946 seviyesi altına yaşanacak sarkmanın yeni bir zayıflama sürecini de beraberinde getirebileceğini hatırlatıyoruz. Endekste 100 günlük ortalama 4936 seviyesinde bulunurken, 4946-4780 bandının tepki bölgesi olmasını muhtemel görüyoruz. 4505-4404 ise bir alt destek bölgesi. BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için ise 5300 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz.

Şirket Haberleri

● Migros ;

              %1,5 temettü verimi ve güncel kar dağıtım politikasını açıkladı. Migros 2010 yılından beri ilk kez temettü dağıtma kararı aldı. Hatırlatmak gerekirse BC Partners’ın 2008 yılında Migros’u borçlandırarak (leveraged buyout) satın almasından sonra son kez 2010 yılında temettü dağıtılmış ve o tarihten beri yüksek borçluluk ve yüksek zararlar nedeniyle kar dağıtımı söz konusu olmamıştı. Şirketin güçlü operasyonel karlılığa ulaşması, bilançosunu güçlendirmesi ve karlı bir şirket haline gelmesinin ardından Yönetim Kurulu uzunca bir süreden sonra Genel Kurul’un onayına 472 milyon TL brüt nakit temettü dağıtım teklifi sunacağını açıkladı (brüt yaklaşık 2,6069/hisse). Temettü verimi %1,5’e, temettü dağıtım oranı ise dağıtılabilir karın %26’sına denk geliyor. Ancak açıklanan temettü bizim tahminimiz 550 milyon TL’nin altında kaldı. Temettü dağıtımına 30 Mayıs tarihi itibari ile başlanılması planlanıyor. Yönetim, ayrıca güncel kar dağıtım politikasını da Genel Kurul’un onayına sunacağını açıkladı. Buna göre önümüzdeki yıllarda dağıtılabilir karın %50’sinin nakit veya bedelsiz pay olarak dağıtılması hedefleniyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X